Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Är oljiga kaffebönor bra eller dåligt?

En vanligt förekommande fråga vi får från nyfikna kaffedrickare är varför vissa kaffebönor har olja på ytan och vissa inte? Hur kommer det sig? Är det bra? Vad är skillnaden? Och hur rostar vi våra bönor?

Oljiga kaffebönor är mer eller mindre vanligt och betyder oftast att:

  1. Kaffebönorna rostats länge eller på för hög temperatur och är (något) brända, eller att
  2. Kaffebönorna är äldre än ett par veckor sedan de rostats.

Själva oljan kommer naturligt ur kaffebönan under rostningsprocessen och teoretiskt sett är detta inte dåligt för själva kaffet i sig. Men, det påverkar smaken och även din kaffekvarn om du maler ditt kaffe själv. Kvarnar gillar oftast inte oljiga kaffebönor och kloggar igen efter ett tag.

I grunden handlar det hela om kemiska processer som sätts igång i den gröna kaffebönan när den hamnar i den heta kafferosten. Efter att bönan släppt ut fukt börjar värmen påverka bönans oljor (eller rättare sagt fettlipider som utgör ca 30% av kaffebönan) så att de vandrar ut från cellkärnorna och bildar hundratals aromer. Det är nu som det börjar dofta riktigt gott bredvid kafferosten.

Om rostningen håller på extra länge blir kaffet mörkt och oljan tränger längre ut ur cellerna. Ju mörkare kaffet är desto mindre karaktäristiska drag av kaffebönan finns kvar och desto svårare att urskilja andra än mörka och brända smaker. Det är naturligtvis din personliga preferens som avgör om du vill undvika det eller inte. 

Olika kaffebönor släpper olika mycket olja. Lågt växande arabica är exempelvis mer porös och känsligare än exempelvis högt växande arabica. Robusta är mer tålig av sin natur. Efter en viss tid släpper dock nästan alla bönor sina oljor oavsett om kaffet är mörkt eller inte. Glansiga bönor kan därför betyda att kaffet inte är nyrostat längre!

Gaslågan i vår tidigare lilla rost.

På KOPPAR rostar vi vårt specialkaffe så att bönan hinner utvecklas till fullo. Samtidigt behåller vi mer av det naturliga sockret, syran och fettet kvar i bönan. Smaken blir fruktigare och sötare, istället för bränd och bitter. 

Men: Även KOPPARs kaffe kan lämna spår av olja. När det kommer till våra mörka kaffen (till exempel N°5 Sorrento) försöker vi rosta kaffet nära gränsen där oljor träder fram. Du behöver dock inte oroa dig över bitter smak för det. De flesta oljorna är kvar på insidan, och din kopp bör vara rund, smakrik och generöst fyllig. Vid tillfällen då vi är sugna på något starkt maler vi finare, eller doserar lite extra. Prova du med!

/det nyrostade kaffet är godast, Hugo på KOPPAR

P.S. Bra att veta för dig som tycker om mörkrostat kaffe (och köper mer eller mindre oljiga bönor för att mala själv): Eftersom att oljan kan fastna lite här och var är det viktigt att rengöra kaffekvarnen med jämna mellanrum. Som bekant härsknar ju olja!

Senast uppdaterad: 27 augusti, 2018