Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Olika bryggmetoder med aeropress

Brygg din aeropress-kaffe som en världsmästare

Upplagd av Hugo: 2017-10-27

Idag är det bara veckor kvar tills avgörandet av årets upplaga av World AeroPress Championship. Det är precis som det låter som ett världsmästerskap i aeropress och en tävling som de senaste åren lockat till sig entusiastiska deltagare från hela 25 olika länder. Aeropressenbryggaren lanserades år 2005 och har idag en status som en av de bästa redskapen för manuell kaffebryggning. För dig som vill lära dig att brygga din aeropress med lite extra guldkant, presenterar vi här recepten som de två senaste världsmästarna använder sig av. Du kan också brygga kaffe med en aeropress som en världsmästare!

I fjol tog Filip Kucharczyk från Polen hem vinsten i Aeropress-världsmästerskapet. 2015 var det slovaken Lukas Zahradnik som stod som segrare efter att en jury smakat på aeropresskaffe från nästan 3000 deltagare. Visst är det fantastiskt att kaffebryggning till och med finns som en sport! Innan vi går in på de två mästarnas bryggningsmetoder backar vi bandet lite.

Det var 2005 som amerikanen Alan Adler uppfann aeropressen, (formellt AeroPress) genom företaget Aerobie. Till en början hade Adlers kaffebryggare svårt att ta sig ut på marknaden, men efter några år tog försäljningen fart. Aeropressen började flitigt diskuteras på stora kaffeforum och år 2008 började produkten trenda på riktigt. Idag kan man ofta beställa en “aeropresskaffe” om man hamnar hos en kafferostare eller på ett kaffeorienterat kafé. Fördelen med aeropressen är att den är enkel att använda och levererar aromatiskt och fylligt kaffe. Hemligheten till de rika tonerna i kaffet beror på att bryggaren använder sig av lufttryck - detta underlättar för att utvinna de eteriska oljorna från kaffebönorna. I koppen hamnar ett mjukt och fylligt kaffe.

Kanske har du redan tillrett en kopp kaffe med en aeropress? Om inte ger vi dig en snabb förklaring till hur den fungerar. Likheten är inte långt ifrån någon typ av labbutrustning, då den består av två st cylindrar. Den ena cylinder har en gummipuck i ändan som passar i den andra cylindern. I den andra änden fäster man filterhållare och ett filter, gjort av papper eller metall. Därmed kan man skapa en tättförsluten luftficka för det malda kaffet. När man sedan pressar kaffet pressar man alltså luften och det bildas ett högt tryck. Processen kanske låter krånglig men är i själva verket relativt simpel och du har en schysst kopp kaffe på 30 sekunder enligt Aerobie (nåja i alla fall om du är riktigt snabb... 1-2 minuter brukar det ta för mig).

Jag använder gärna aeropressen när jag dricker nyrostat kaffe. Vårt mörkrostade kaffe No1, samt vår mellanrostade blandning No2, passar perfekt för en aeropress. Båda dessa kaffen är rika på fyllighet, vilket aeropressen fångar upp. De kryddiga och mustiga tonerna i vår mörka blandning lyckas den också få med, likväl som de något mjukare och chokladaktiga tonerna i mellanrosten. När vi brygger dessa två kaffen vi vill komma åt just dessa mustiga smaker och få ett kaffe som inte är fullt så syrligt som en lättrost. Aeropressen gör då jobbet tycker vi!

Så, hur gör då Lukas och Filip när de brygger sina Aeropress? Såhär:

Lukas Zahradnik (vinnare W.A.C. 2015)

  • Kaffemängd: 20 gram
  • Vattenmängd: 230 gram
  • Vattentemp: 79°C
  • Filter: Pappersfilter, (försköljt)
  • Metod: Inverterade
  • Malning: Finmalet
  1. Mal kaffet fint
  2. Häll på 60 gram vatten (79°C)
  3. Rör om turbulent i 15 sekunder
  4. Låt kaffet blomma i 30 sekunder
  5. Häll på resten av vattnet (170 gram)
  6. Pressa kaffet i 45 sekunder

Filip Kucharczyk (vinnare W.A.C. 2016)

  • Kaffemängd: 35 gram
  • Vattenmängd: 250-270 gram
  • Vattentemp: 84°C
  • Filter: Pappersfilter, (försköljt)
  • Metod: Inverterade
  • Malning: Grovmalet
  1. Mal kaffet grovt
  2. Häll på 150 gram vatten (84°C) i 15 sekunder
  3. Rör om kaffet i 25 sekunder
  4. Sätt på locket och vänta i 20 sekunder
  5. Pressa kaffet med högt tryck
  6. Häll på ytterligare 100-120 gram vatten i koppen.

Deras metoder skiljer sig alltså en hel del… Men likväl bryggde de världens godaste kaffe respektive år!

Vi på KOPPAR vet att råvaran är avgörande och att vi måste rosta kaffet varsamt, i små batcher och under lång tid, för att tillvarata alla nästan tusen smaker och aromer i nyrostat kaffe. Men därefter är det din tur att skapa magi. Hur du gör, världsmästare eller ej, är upp till dig. Du kommer att hitta rätt om du tillåter dig själv att laborera med både vattentemperaturer, vattenmängd och hur grovt du maler kaffet!

Lycka till!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 16 april, 2018