Här ser du några av våra tidigare rariteter. Gästspel som går åt – lika fort som smör i solsken.
Snabbnavigera till:
▶ Burundi – Intenso Anaerobic
▶ Costa Rica – Yellow och black diamonds
▶ Colombia – La Cinta Wush Wush
▶ Jemen – Mocca Matari
▶ Brasilien – Claudia Roberta
▶ Colombia – Geisha El Paraiso
▶ Honduras – Liquidambar
▶ Brasilien – Volta da Serra
Vill du få information om våra gästspel först av alla? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev!
Rostades: 2022-04-16
För ett par år sedan började vi rosta nyskapande kaffen. Vad gjorde dem så spännande? Jo, de var beredda med metoder vi tidigare aldrig hade hört talas om och därmed också i små och väldigt exklusiva upplagor. Som t.ex. mikrolotter av anaerobiskt fermenterat kaffe. Sedan vi rostade vårt första anaerobiskt fermenterade kaffe, från Finca El Paraiso i Colombia i mars 2020, så har metoden utvecklats i rekordfart och nu har de små kaffe-pionjärerna verkligen krokat arm med vetenskapen och tar kaffet till nya höjder.
Idag presenterar vi en mikrolott som fermenterats med en speciellt för kaffe framtagen jäst. Den gör processen mer kontrollerad och lyfter fram vissa egenskaper i kaffet – samtidigt som den håller tillbaka andra. Resultatet blir att en redan juice-ig kopp blir ännu mer juice-ig. Och i och med den kontrollerade processen, så blir kaffet även mer balanserat. Det blir precist och perfekt – det bästa av det bästa.
Tvättstationen Kibingo, som ligger längst uppe i norr i det lilla kaffelandet Burundi, är inte bara först med ett jäst-fermenterat kaffe hos oss på Koppar. Det är även vårt första anaerobiskt fermenterade kaffe från Afrika över huvud taget. Jättekul för oss som inte kan få nog av den afrikanska frukten och blommigheten. Ett underbart gästspel att njuta av i solens varma vårstrålar till helgen!
Region: Kayanza
Producent: Kibingo washing station (3.515 småbönder som vardera har 300 kaffeträd på sina gårdar)
Odlingshöjd: 1700-1900 möh
Sort: Red bourbon
Process: Anaerobic fermentation (Intenso yeast)
Rostades: 2021-09-15
Som alla stolta hantverkare håller kaffebönder styvt på sina traditioner. Har du en gång funnit vägen till perfektion finns det liten anledning till att snegla på andra vägval. Oscar och Francisca Chacón från den 22 hektar stora plantagen Las Lajas i Costa Rica tänkte motvalls. De är nytänkarna i en värld av traditionalister. Allt bra går att göra bättre! När de andra kaffebönderna valde att bearbeta de nyplockade kaffebären med antingen den torra eller våta metoden, så uppfann makarna Chacón en ny – honey.
På ett helt annat sätt än tidigare kom den naturliga sötman i kaffet fram. I början rynkade traditionalisterna som väntat på näsan. Men idag, dryga 10 år senare, har flertalet gårdar i Central- och Sydamerika specialiserat sig på hantverket. Honey visade sig vara en av de största gåvorna till den kaffedrickande mänskligheten!
Region: Sabanilla de Alajuela, Poas, Alajuela, Costa Rica
Kaffegård: Las Lajas
Producent: Francisca och Oscar Chacón
Odlingshöjd: 1300-1600 möh
Sorter: Villa Sarchi, Catuai, Caturra
Rostades: 2021-05-26
Lika kräsna som vissa av oss är med vårt kaffe är arabica-sorten wush wush med odlingsförhållandena. Därför växer den bara på några få gårdar i Etiopien och Colombia. Hos Nolberto Olaya har den funnit ett hem och familjens stora passion för smak och kvalitet finns i varenda droppe av detta sällsynta kaffe.
Som en krämig bakelse, både vilda björnbär och nötcreme på samma gång. Fläder blommar i koppen. Denna mikrolot överraskar den mest inbitne kaffedrickaren. Det är nytt. Det är Wush Wush. Snart högst upp på allas wish lists.
Ursprung: Tolima, Colombia
Odlingshöjd: 1700 möh
Producent: Nolberto Olaya på gården La Cinta
Sort: Wush Wush
Process: Tvättat anaerobisk
Rostades: 2021-04-28
I augusti 2020 var Jemen på allas läppar i specialkaffe-världen. En världskänd Youtuber intervjuade upptäckaren av en ny arabica-sort från Jemen som han hade döpt till Yemenia. Frågan alla ställde sig var: Kan detta vara den nya Geishan (en av de mest exklusiva arabica-varieteterna)?
Den nyupptäckta sorten såldes för hiskeliga belopp på en auktion anordnad av upptäckaren. Ännu vet ingen hur det faktiskt kommer att bli med Yemenia, men för oss på Koppar blev detta startskottet på vår jakt efter det perfekta kaffet från Jemen.
Vi fann det i Bani Matar, där en naturlig vattenkälla som kommer uppifrån bergen gör att 45 småbönder, som gått samman för att producera denna microlot, kan kontrollera bevattningen – från blomning till mognad och skörd. Detta i ett land med i övrigt ständig vattenbrist. Resultatet är ett kaffe av högsta möjliga kvalitet.
Kaffet är bärtorkat och sött. Blåbär, russin och choklad dominerar i aromerna. Koppen är medelfyllig, med rom-toner i en harmonisk eftersmak.
Region: Al-Sayh, Bani Matar, Jemen
Odlingshöjd: 1500-1700 möh
Varieteter: Ismaili, Typica, Matari, Bourbon
Process: Bärtorkat
Rostades: 2021-02-24
Claudia Roberta de Oliveira tillhör de stolta kvinnorna i AMECAFÉ, The Association of Coffee Women Entrepreneurs in Serra da Mantiqueira. En förening som bildats av småskaliga kvinnliga kaffebönder i Brasilien.
Hon och hennes medsystrar handplockar bönorna med kärlek och största noggrannhet på den lilla gården om 5 hektar 1275 meter över havet.
Claudias kaffe hamnade i toppen av AMECAFÉs årliga tävling i oktober 2020. Endast 4 säckar kom till Europa. Och två av dem lyckades vi på Koppar erövra!
Region: Mantiqueira de Minas, Brasilien
Producent: Claudia Roberta de Oliveira på farmen Sítio Cachoeririnha
Odlingshöjd: 1275 möh
Sort: Bärtorkad Red Catuai (mikro-lot)
Skördetid: Juni-september
Process: Bärtorkat
Rostades: 2020-11-25
Det är inte vi som korar Geisha-kaffet till världsbäst. Det är experterna i The Specialty Coffee Association. Varje år dricker de sig igenom ”creme de la creme” av kaffebönor. Och Geishor kommer så gott som alltid in på 90 poäng eller högre av 100 möjliga!
Geisha kommer från byn Gesha i Etiopien. Den engelska konsuln i landet älskade kaffet till den grad att han 1936 skickade frön från busken till drottningens alla kolonier. Man förstår honom, smaken är majestätiskt sofistikerad!
Colombia tillhör inte drottningens imperium men tack vare konsuln letade sig några frön fram till José Ignacio Gomez Lopez farm i landets bergstrakter. På familjens 6,5 hektar odlar han sitt världskaffe.
Region: Nariño, Colombia
Producent: José Ignacio Gomez Lopez på farmen Finca El Paraiso
Odlingshöjd: 1900 möh
Sort: Geisha
Skördetid: Året runt
Process: Tvättat
Rostades: 2020-05-13
Det är en av de mest sällsynta kaffesorter som finns just nu. Väldigt eftertraktade och svåra att få tag i. Hajpade till max. Vi talar om kaffebär som processats med den senaste och allra trendigaste metoden – anaerobisk fermentation. Än så länge utövad av endast ett fåtal producenter i hela världen. Processen driver fram sötman på ett oöverträffat sätt. Smakerna och aromerna blir otroligt komplexa, som hos ett fylligt rött vin.
Region: San Marcos, Ocotepeque, Honduras
Producent: Finca Liquidambar
Odlingshöjd: 1670 möh
Sort: Yellow Bourbon
Skördetid: Januari-mars
Process: Anaerobisk fermentation
Rostades: 2019-12-03
Cup of Excellence har funnits sedan 1999 och är den mest prestigefyllda tävlingen och auktionen för kaffe av hög kvalitet. Varje år skickas tusentals sorter in, och blindprovas av juryn. Proverna dokumenteras så att kaffet är spårbart till gårdens exakta mikroläge. De kaffen som når över 87 poäng i den stenhårda konkurrensen belönas med tävlingens högsta titel, Cup of Excellence, och säljs sedan på en global auktion.
Region: Chapada Diamantina, Brasilien
Producent: Agnaldo Martins Assunção, på farmen Fazenda Volta da Serra
Odlingshöjd: 1415 möh
Sort: Red catuai
Skördetid: Maj-oktober
Process: Honey