Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Så produceras kaffe

Resan från kaffeplanta till din dörr

Det är onsdagseftermiddag och idag har brevlådan som mestadels lämnar plats för räkningar och några reklamblad fått besök av ett nyrostat Kaffebrev. Bönorna, som för knappt två dygn sedan knäppte och sprakade i en het rost sprider nu en härlig doft från kaffebryggaren i köket. Det är dags att njuta av nyrostat och färskt kaffe! Men på vilken väg har bönorna kommit hit till mig i kalla Sverige? Hur länge sen var det som kaffebonden skördade kaffebären, och vad hände där emellan? Följ med på kaffets resa från planta till Kaffebrev.

Steg 1: PLANTAN.  Mars 2012/ Mars 2016
I skydd av regnskogens vildvuxna buskar och bär har en kaffeplanta precis satts i jorden. Det är vår 2012, och vi befinner oss i ett fuktigt och behagligt klimat, strax norr om ekvatorn. Om 3-4 år kommer plantan att ha växt till sig tillräckligt för att ge bra frukt och sedan ger den goda skördar en gång om året, de närmstaste 20 åren.

Fyra år har passerat, och i början av mars 2016 har massvis med vackra små vita blommor slagit ut längs med plantans bladfästen.

Steg 2: PLOCKNING, december-januari 2016
Vi befinner oss mitt i skördesäsongen. Norr om ekvatorn mognar kaffebären mellan september och december. Skördetiden söder om ekvatorn äger rum ett halvår tidigare. De röda bären plockas för hand eftersom vi då endast får med de allra bästa bären - ett tungt och tidskrävande arbete. En arbetare på kaffeplantagen plockar omkring 50-100 kg frukt per dag. Självklart välbetald. Inte bara för att det känns bra, utan för att vi även tror att en nöjd och glad bonde tar bättre hand om plantan, ger oss finare bär och ett godare kaffe!

Steg 3: BEREDNING, januari-februari 2016
Det är dags att bereda kaffet. Efter en grundlig rensning bereder bonden kaffet med hjälp av antingen naturliga metoden (kaffebären torkas på solbäddar med fruktkött), tvättade metoden (kaffebären läggs i vattenbassänger utan fruktkött), eller semitvättade, s.k. “honungs”-metoden (kaffebären torkas på solbäddar med delar av fruktköttet kvar). Vårt kaffe har i detta fall genomgått den våta metoden och läggs i vattenbad för att jäsa i 12-36 timmar, för att sedan soltorkas i minst 10 dagar.

Steg 4: RENSNING och VILA, februari-mars 2017
Kaffebönorna rensas nu noggrant efter att ha genomgått beredning. En maskin tar bort pergamino- och silverhinnan, vilka omgett bönan och det är dags att lägga bönorna i stora jutesäckar, 60 kg styck.

Steg 5: TRANSPORT, april 2017
Bönornan är redo för sjötransport till Europa. Kaffebönorna reser med fartyg över haven och det kan ta upp till två månader innan de når land igen. Bönorna kommer till vår kaffehandlare i början av maj-juni. Redan innan denne fått transporten är en stor del sålt till t.ex. KOPPAR som fått lämna prognoser för årets produktion redan i samband med att skörden ägde rum.

Steg 6: ROSTNING, måndag 20 november 2017
KOPPAR har låtit bönorna ligga på lagret nere i Hamburg till så nära inpå rostning som möjligt. Kaffehandlarens lager är fukt- och temperaturkontrollerat på ett helt annat sätt än lokalen KOPPAR befinner sig i. Ungefär en gång i månaden ropar KOPPAR av mot lagret i Tyskland och transporterar till rosteriet. Idag är det måndag, vilket betyder rostningsdag! Vår kafferost Giesen värms upp och vi rostar i mindre omgångar på lägre temperaturer, eftersom att det ger det bästa resultatet.

Steg 7: PROVSMAKNING, måndag 20 november 2017 (sen eftermiddag)
Rosten har gått varm, 15-20 rostningar brukar det bli, men nu är det dags att provsmaka. Böna för böna tar vi oss igenom blandningarna, vilka sedan avslutas också färdigblandade. Vi koppar en matsked åt gången - annars hade vi haft svårt att somna. Även om smakerna spretar så vet vi redan nu att vi når våra högt ställda kvalitetskrav. Färgprover sparas för nästa rostning, så att vi håller jämn kvalitet från vecka till vecka.

Steg 8: PAKETERING, tisdag 20 november 2017
I stora kärl har bönorna nu vilat över natten. Vilan lugnar ner bönorna som nu släppt ifrån sig en stor del av de "avgaser" vi vill undvika för ett jämnare smakintryck (de sista släpper ventilen ifrån sig under transporten hem till dig). Vi maler efter kundernas önskemål och packar sedan hela bönor, bryggkaffe, presskaffe (och kokkaffe) och mokakaffe i varsina Kaffebrev. Redo för att lämna allt vidare till Postnord är vi redan klockan fyra på eftermiddagen! Det är svettiga timmar att få allt på plats...

Steg 9: BREVLÅDAN, onsdag 21 november
Kaffebrevet har trillat ner i brevlådan och gör högen av räkningar och reklam i min brevlåda färggrannare, för att inte nämna mer väldoftande. För ett år sedan satt bönorna på kaffeplantan. Det har gått över fem år sedan kaffebonden planterade plantans för på plantagen. Nu har bönorna färdats över hela jordklotet - hela vägen hem till min brevlåda. Nu är det dags att njuta av färskrostat kaffe!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 16 april, 2018.