Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Hur koffeinet tas bort med hjälp av Swiss Water processen

Vi är många som vill dricka vårt kaffe för smakens skull – så gott som när som helst under dygnets 24 timmar. Vi vill att vårt kaffe ska smaka och dofta av samma höga kvalitet som det vanliga kaffet vi dricker. Det är en stor utmaning att lyckas med detta, särskilt när det kommer till ekologiskt kaffe, då ju även koffeinborttagninsmetoden måste vara ekologisk!

Två olika naturliga metoder
Vad vi känner till så finns det två naturliga och ekologiska metoder. Den första kallas för Mountain Water, där råkaffe och vatten läggs i stora behållare och utsätts för olika temperaturer, tryck och vakuum. Koffeinet binder sig här till vattnet, tillsammans med bland annat kaffefetter och aromer. Bönorna tas sedan ur vattnet och koffeinet filtreras bort – varpå endast kaffefetter och aromer blir kvar i vattnet. Processen avslutas med att bönorna får vila i det aromrika vattnet, för att smakbilden ska bli optimal. Kort och gott kan man säga att kaffebönorna är på spa, i nästan 14 timmar, och kaffet är tillslut 99,9% koffeinfritt. Vi använde oss av denna metod tills alldeles nyligen.

Mountain Water är en otroligt tilltalande metod, men efter idogt laborerande så har vi nu landat i att den andra av de två metoderna, Swiss Water processen, ger oss ett ännu renare kaffe där de underbara aromer och smaker upplevs opåverkade jämfört med originalkaffet innan koffeinborttagningen.

Swiss Water
Denna metod utnyttjar vatten, temperatur och tid för att ta bort 99,9% av koffeinet. I korthet kan denna metod och hela processen sammanfattas i fyra steg:

1. Förberedning
Råkaffet tvättas och blötläggs inför koffeinborttagningen.

2. Tillsättning av GCE
GCE är Swiss Waters egenproducerade Green Coffee Extract.  I detta steg lämnar koffeinet kaffebönorna och migrerar in i extraktet, där det löser sig i vatten tills dess att extraktet är mättat. Alla övriga ämnen stannar i bönan. Koffeinet utvinns sedan ur speciella kolfilter som enbart absorberar koffeinmolekylerna men lämnar övrigt i GCE intakt.

3. Tid
Processen övervakas i 8-10 timmar, tills önskat resultat uppnåtts och kaffet är nu 99,9% koffeinfritt.

4. Vidare mot din kaffekopp
Efter denna 100% ekologiska och helt kemikaliefria behandling, så återpackas bönorna i säckar och skickas till oss. Vi är redo att rosta!

Senast uppdaterad: 13 januari, 2020

Denna artikel publicerades i samband med ett nyhetsbrevsutskick. För att inte missa intressanta fakta i framtiden – anmäl dig till våra nyhetsbrev här!