Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Rwanda – ett av världens mest eftertraktade kaffeursprung

Efter en minst sagt dramatisk och tidvis hemsk historia har det unga kaffelandet Rwanda på bara ett par decennier rest sig och blivit ett av världens mest eftertraktade ursprung. Följ med Koppar till centrala Afrika.

Kaffe är Rwandas viktigaste exportvara. Det står för en fjärdedel av landets export, och håller idag kvalitet i paritet med några av världens mest eftertraktade kaffesorter. Ja, mellan 80 och 90 procent av Rwandas kaffe exporteras, ändå är det ett ganska ovanligt ursprungsland för oss i Sverige och stora delar av övriga Europa. Orsakerna är två – dels står landet bara för en knapp procent av världsproduktionen, dels har några specifika marknader fastnat för Rwandas smaker, som Japan, Singapore och Schweiz som konsumerar klart mest av dess kaffe.

Men Rwanda är mer speciellt än så, det är nämligen ett ganska ungt kaffeland. De första planteringarna anlades i början av 1900-talet och det tog ytterligare ett par, tre decennier innan någon produktion kom igång på allvar. Det enormt komplexa – och tyvärr ofta blodiga – politiska läget har heller inte direkt underlättat arbetet.

Från koloni till folkmord
Landet koloniserades av Tyskland i mitten av 1800-talet, som en del av Tyska Östafrika. Efter första världskriget gick det istället in under belgiskt styre, även om det inte var en regelrätt belgisk koloni. Under den belgiska ledningen vändes ursprungsbefolkningar, som egentligen hade mycket gemensamt, mot varandra. Minoritetsgruppen tutsierna fick de ledande positionerna medan majoritetsfolket hutu blev förtryckta. Tidseran påverkade och de olika stammarnas folk fick identitetshandlingar för att underlätta myndigheterna att skilja dem åt.

Efter andra världskriget startade ett självständighetsarbete i landet men belgiska intressen fortsatte influera utvecklingen. Landet blev självständigt 1962, nu en republik ledd av hutuer. Ungefär 150 000 tutsier flydde landet i samband med detta, och ur denna flyktingvåg växte rebellgruppen Rwandas patriotiska front, RPF, fram.

En militärkupp skedde 1973, och på 1990-talet gick RPF in i offensiv för att tvinga ledaren från kuppen, Habyarimana, att släppa in tutsier i regeringen. Efter ett par års krig, både fysiskt och propagandamässigt, inleddes till sist fredsförhandlingar 1993. Men i april 1994 sköts president Habyarimanas flygplan ner när han var på väg hem från fredssamtal i Tanzania.

Presidentens död användes som förevändning för det enorma folkmord som nu inleddes. Folkmordet leddes av en grupp extremister bland hutuerna som egentligen redan förberett sig under en längre tid. Det hela skildras bland annat i filmen ”Hotel Rwanda”. Nästan en miljon människor dödades på tre månader, innan RPF:s styrkor fick slut på folkmordet i juli samma år. Nu flydde istället hutuer i miljonströmmar till grannländerna. Flyktingströmmar som i sin tur ledde till instabilitet och krig både i Rwanda och i omkringliggande länder under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

Utmaningar skapade möjligheter
Med denna blodiga historia som bakgrund är det inte svårt att förstå de utmaningar Rwanda haft med att bygga upp sitt land. Jordbruk är fortfarande den klart viktigaste sysselsättningen för runt 90 procent av befolkningen. Te och framförallt kaffe är en mycket viktig del av detta. Men i början av kaffeodlandet satsade Rwandas bönder främst på kvantitet och enkla sorter, mycket på grund av sina kolonisatörers önskan om snabb och effektiv produktion. Dessutom rostas än idag nästan inget kaffe i Rwanda – befolkningen dricker hellre te eller en kall öl.

Efter självständigheten har ett stort förändringsarbete pågått, och i och med de enorma utmaningarna gjordes kloka satsningar i en nationell kaffestrategi som sattes i verket så sent som efter millennieskiftet.

Bland annat såg man till att det var arabicakaffe av kvalitetssorten bourbon som odlades. Dessutom byggdes kommunala processtationer eftersom de allra flesta av de runt 500 000 kaffeodlarna är mycket små och inte har möjlighet att ha egna anläggningar. Staten har också gått in med ekonomisk hjälp för att lyfta Rwandas kaffe. Och det har fungerat – idag är 95 procent av kaffet som odlas arabica bourbon och närmare 80 procent av kaffet från landet räknas som högkvalitativt specialkaffe – en siffra som var nere på noll år 2000. Kvaliteten jämförs ofta med kaffe från de välkända närliggande länderna Kenya och Etiopien.

Förutsättningarna finns verkligen. Landet ligger högt, dess lägsta punkt är Rusizfloden som ligger på hela 950 meters höjd över havet. Den högsta punkten är slocknade vulkanen Karisimbi på 4 507 meter. Rwanda kallas ”landet med de tusen kullarna” och har ett böljande landskap i stora delar av landet. Positionen mitt på kontinenten gör såklart att någon kust inte finns. Istället är det lilla men folktäta landet omgivet av grannländer som jätten Demokratiska republiken Kongo, Uganda, Tanzania och lilla Burundi.

Smakfulla regioner
Kaffe görs i flera av landets olika regioner. Än så länge har inga tydliga skillnader i smak utkristalliserats såsom man gjort i äldre kaffenationer, snarare finns en tydlig Rwanda-stil med flera variationer inom den.

Västra provinsen har massor av odlingar. Här hittar vi Kivusjön, en av Afrikas största sjöar. Kaffet som odlas i bergen runt sjön har blivit vida känt för sin höga kvalitet. Här bjuds vi på komplexa smaker av apelsin, körsbär och kakao. Runt Kivusjön kan man som turist inte bara njuta av ett fantasiskt landskap, utan också besöka kaffeplantager och få se hela produktionen, från böna till kopp.

I regionen runt huvudstaden Kigali är det också vanligt att odla kaffe. Detta är, tillsammans med västra provinsen, en mycket viktig region för kvalitet men också kvantitet. Tar vi oss sedan en bit längre österut hittar vi en bred variation av både träskmark, savann och mer bergiga områden. De sistnämnda erbjuder ypperliga förutsättningar för kaffeodling, inte minst i Gatsibodistriktet vars många små odlare gått samman i kooperativ eller processar sitt kaffe i kommunala processtationer. Kvaliteten är mycket hög och kaffet eftertraktat på världsmarknaden.

Längst österut mot gränsen till Tanzania ligger nationalparken Akagera, eller Kagera, vars savanner erbjuder stora möjligheter till fantastiska djur- och vildmarkssafaris.

Klimatet är generellt sett tempererat med två regnperioder, den första mellan februari och april och den andra från november till januari. I bergen förekommer frost och snö och vissa år kan längre torrperioder förekomma. Landets höga snitthöjd, 1 500 meter över havet, gör att jordmånen i allmänhet är mager, särskilt på sluttningar. Jordmånen består mest av gnejs och skiffer, men för kaffets vidkommande söker man helst upp de jordar där yngre vulkanisk aktivitet har skapat näringsrikedom. Detta, i kombination med den magra jorden och höga höjden, ger långsamväxande kaffebär och i sin tur täta bönor.

Elegans och silkighet
Det gör också att kaffet från Rwanda generellt har fruktig och elegant, silkig stil. Här finns blommighet och citrus bland aromerna, och smaken bjuder ofta både citrus, stenfrukt och röda bär. Eftersmaken är lång och rik med karamell- och chokladtoner, men också fräschör. Likheterna med kenyanskt kaffe är bland annat den friska fruktigheten, och likheterna med etiopiskt kaffe är exempelvis blommigheten och de kryddiga inslagen av kryddnejlika och kanel.

Vanligtvis är bönorna från Rwanda processade med den våta metoden som ger fina förutsättningar för rena, ursprungstypiska smaker i kaffet.

Rostning och bryggning påverkar såklart också Rwandakaffet, och de hårda, täta bönorna kan rostas under ganska lång tid, relativt varmt utan att brännas. Aningen lättare rostning framhäver dock de fruktiga aromerna bäst, något många eftersöker i den här typen av kaffe. En lite högre temperatur lyfter däremot mer djup av nötter och kakao utan att för den skull förstöra friskheten.

Även bryggningen av Rwandakaffe får gärna ta lite tid. Många anser att det är med långsam droppbryggning som man på bästa sättet frigör alla de delikata aromerna, men prova dig gärna fram med din favoritmetod.

Av: Anders Melldén
Senast uppdaterad: 9 mars, 2020

Denna artikel publicerades i samband med ett nyhetsbrev om Rwanda. För att inte missa intressanta nyheter i framtiden – anmäl dig till våra nyhetsbrev här!