Vi reder ut allt du behöver veta för att lyckas med kokkaffet på stormköket – malning, bönsorter, mått, teknik, salt och ost. Och om kaffet verkligen ska koka?
Kyla, regn eller snö i fjällen. Solvarma klippor i skärgården eller en eftermiddagsslurk vid en tjärn i skogen. Att tillaga kaffe på stormkök är enkelt, uppskattat och mysigare men framförallt godare än att hälla upp en termos varmhållet från frukostens bryggning. Men eftersom kokkaffe är en så urgammal tradition finns lika många recept som det finns versioner av sagor som Rödluvan. Vi har därför testat (i stort sett) alla och kommit fram till vad som blir bäst. Men vi startar med själva råvaran, kaffet.
Kokkaffe är egentligen ett ”vanligt” kaffe på kaffebönor som är malda i grövre partiklar än exempelvis bryggkaffe. Skulle du hälla kokkaffet i kaffebryggaren kommer vattnet rinna för snabbt igenom och inte hinna få med sig aromerna och skulle du göra tvärtom, hälla bryggkaffe i kokkannan, skulle ditt kaffe bli beskt och svårt att dricka utan att tugga dig fram. Malningen är alltså a och o. Det gör också att vissa kaffesorter lämpar sig bättre än andra. Vi gillar en lite mustigare sort och föreslår dels vår ekologiska franskrost, dels det ekologiska kaffet från Sumatra, Indonesien.
Sistnämnda är gjort av 100 procent arabicabönor och passar den som gillar lite fruktigare smaker av jordgubbe och persika ihop med mustiga kakao- och kryddtoner. Franskrosten är aningen mörkare i karaktären, av tobak, ceder och mörk choklad. Till största del använder vi här arabicabönor, men därtill blandar vi också ner en gnutta robusta för ytterligare fyllighet, nämligen den finaste robusta som går att få tag på, från Keralaregionen i Indien.
Vilket vatten du använder beror på var du befinner dig. Har du möjligheten att välja ett friskt källvatten eller vatten från en fjällbäck använder du såklart det. Annars gäller samma sak som för all kaffetillagning – 98 procent av innehållet i koppen är vatten, så dess karaktär är viktigt.
Egentligen kan du tillaga kaffe i det mesta som tål öppen eld. På ett stormkök har du vanligtvis två val. Antingen gör du kaffet i den medföljande kastrullen eller så använder du den kaffepanna som ibland ingår och annars kan köpas till. Om du använder kastrullen häller du helt enkelt vattnet däri, tillsätter kaffet och lägger åtminstone till en början på lock så att du sparar energi. När det börjar bli varmt tar du av locket så att du har god möjlighet att hålla koll. När du sedan ska hälla upp kaffet är det aningen svårare att hälla ur kastrullen utan att spilla än ur pannan, men det funkar.
Med kaffepannan gör du på samma sätt: i med kallt vatten och kaffe och håll koll på uppvärmningen. Här är just den delen lite svårare eftersom locket är mindre och sitter tajtare.
Det finns alltså för- och nackdelar med båda men kaffepannan vinner eftersom den alltid är ren och redo att användas efter matlagningen medan sannolikheten är stor att kastrullerna är smutsiga. Pannan är även lite smidigare att hälla ifrån samtidigt som den håller kaffet varmt längre tid.
Det finns som sagt mängder av ”recept” på kokkaffe. Ibland anges mått som nävar och vissa menar att du ska hälla så pass mycket kaffe på vattnet att en skogsmus eller fjällämmel ska kunna gå på det utan att falla igenom – därav uttrycket ”lämmelkaffe”. För oss som inte har någon lämplig gnagare att testa med är det emellertid enklare att använda andra mått. Till 1,5 deciliter vatten rekommenderas ett mått kaffe vilket motsvarar en rågad matsked. Ute i skogen har vi kanske inget kaffemått så då funkar en ”spork” utmärkt. En spork är en kombinerad gaffel-kniv-sked (spoon+fork=spork) som är vanlig i friluftsbutiker och vi har mätt upp att 1,5 spork är detsamma som 1 kaffemått.
I det största varumärket för stormkök, Trangias, kaffepanna går det i 6 deciliter vatten om man häller tills det är någon centimeter kvar till pipen. Till det tillsätts alltså 4 kaffemått/rågade matskedar eller 6 sporkar. I en del recept står det att man ska ha i ett extra mått ”för pannan”, något vi tycker är onödigt. Kaffet blir i vårt tycke perfekt utan.
Fram tills nu är de flesta kokkafferecept överens, men när det är dags för själva uppvärmningen skiljer sig åsikterna åt. En del menar att vattnet bör koka upp först, att kaffet därefter ska läggas i och möjligen sjuda en stund. Andra att kaffet ska läggas i det kalla vattnet som sakta får sjuda upp. Vi har testat båda varianterna och anser att det med ett bra kaffe fungerar utmärkt att göra på båda sätt. Här beror det lite på din personliga smak – med kaffet i från början blir resultatet runt och smakrikt. Låter du istället först vattnet koka upp, ställer av pannan och därefter lägger i kaffet blir smaken mer fruktig, elegant och aningen lättare. Det blir faktiskt ganska stor smakskillnad, så testa dig gärna fram.
Oavsett metod tycker vissa att man ska röra några varv med en sked för att kaffet ska sjunka ner. Visst, det kan man göra men det är inte nödvändigt, det kommer att sjunka ändå men ta lite längre tid. Här kanske det snarare handlar om att en del vill ha något att göra medan de väntar på sitt kaffe.
Om du använder dig av den vanligaste metoden, där kaffet ligger i från början, står det i en del recept att man ska koka kaffet. Det avråder vi ifrån. Godast blir det om vattnet bara når precis under kokpunkten – tänk kaffebryggarens cirka 96 grader. Det som händer när kaffet kokar är att mer tannin, även kallat garvsyra, utsöndras och smaken upplevs bittrare och kärvare. Om kaffet istället tillåts dra i det heta men inte kokande vattnet är det bara de goda aromerna som lakas ur. Ett trick för att veta när temperaturen är rätt är att se på kastrullens kanter där det börjar röra på sig först, likaså att kaffet sjunkit och ett fint skum bildats på ytan. Då är det dags att ta av kastrullen. I pannan är detta lite svårare, men när du kan se genom pipen att det börjar röra på sig är det dags att ta av pannan från värmen. Håll koll, för det går ganska snabbt. Tänk på att det är lättare att styra värmen på ett stormkök om du har en gasolbrännare än om du eldar med t-sprit.
En del gillar att sätta tillbaka kastrullen eller pannan på värmekällan två till tre gånger för att få lite mer styrka i smaken men risken är ganska stor att det då börjar koka och att du får fram bittra smaker, så vi rekommenderar inte det.
Nu är vi framme vid den mest tålamodsprövande stunden. Samtidigt som du lockas av de ljuvliga dofterna måste du nämligen vänta en liten stund till för att kaffet ska bli klart. I en filterbryggare har ju all sump och fällning fångats upp av filtret men i kokkaffet ska det sköta sig självt, och det gör det. Det räcker oftast att du låter kaffet stå stilla i pannan eller kastrullen 4–5 minuter för att allt ska sjunka till botten. I stormkökets kaffepanna samlas dock lite fällning i pipen vilket gör att första koppen kan bli lite tuggig. Ett knep är då att hälla ur lite kaffe i en kopp som du sedan häller tillbaka i pannan innan den får stå stilla. Man kan också hälla lite kallt vatten över kaffet för att bryta ytspänningen så att fällningen sjunker ner. En del häller detta genom pipen på pannan för att på så vis ”rensa den”.
När klarningsminuterna är avverkade är det dags att långsamt hälla upp det varma kaffet i kåsorna så att sump och fällning inte rörs upp. Vill du vara riktigt säker på att gästerna får klart kaffe, häll lite i din egen kåsa först, servera därefter gästerna och avsluta med att fylla på till dig själv. Sen är det bara att njuta!
Just klarningen av kokkaffet har länge setts som en utmaning och förr i tiden användes fiskskinn för denna process. I kannan släpptes ett fiskskinn ner genom kaffet och i och med att det innehåller proteiner som binder fällningen blev kaffet klart. Skinn från lake och ål lär ha varit utmärkta klarningsmedel men även gädda, abborre och lax användes. Tekniken fungerar men är inte nödvändig för att få ett klart kaffe.
En knivsudd salt – ja, så mycket lär en del människor vilja ha i sitt kokkaffe om man får tro myter och berättelser. I Sverige är saltat kaffe förknippat med vårt lands norra delar men det verkar vara ganska få som faktiskt gillar det. En anledning till att vilja salta kaffet skulle kunna vara att vattnet smakar lite olika beroende var det kommer ifrån. En del vatten är kalkrikt och kan behöva salt av den anledningen, annat vatten – framförallt i fjällvärlden – är smältvatten som inte hunnit få så mycket mineraler, vilket kompenseras med saltet. En andra anledning kan vara att bittert kaffe upplevs mindre bittert med salt, samma reaktion som gör att ett strävt vin upplevs mindre strävt till en maträtt med sälta. Den tredje och kanske mest sannolika anledningen är att salt är en smakbärare som höjer alla andra smaker. Har man vant sig vid att dricka kaffe med lite salt kan det därför lätt bli en vana. Och skulle man inte ha tillgång till salt kan en bit saltat, torkat kött i kaffet ge samma resultat.
Kaffeost är egentligen en sorts ostkaka gjord av fet mjölk och löpe som värms upp och koagulerar. En del gillar sådan ost i sitt kaffe – en tradition som även är stark i norra Finland. Osten är inte saltad utan ger samma effekt som grädde eller smör i kaffet. Fettet mildrar upplevelsen av tanninets bitterhet samtidigt som det är en smakbärare som lyfter andra smaker.
Det blir ganska mycket sump av kokkaffe och den är faktiskt utmärkt gödning. Kaffe sänker jordens pH-värde och tillför lite kväve och kalium, ämnen som även förekommer i gödsel. Så beroende på var i naturen du befinner dig när du druckit ditt stormkökskaffe kan du hälla ut sumpen under en buske, så länge du gör det snyggt. Ännu hellre tar du med dig sumpen till din egen rabatt där hemma.
Obekräftade uppgifter gör även gällande att kaffesump kan användas som bodyscrub, så varför inte ta med den till kvällsdoppet och skapa ett väldoftande spa?!
1,5 dl friskt vatten per kopp
1 mått kokkaffe (1 dryg matsked eller 1,5 ”spork”) per kopp
Ev en skvätt kallt vatten till klarning
1. Välj en grovmald kaffesort som passar dig, t.ex. Indonesien Sumatra (kokkaffe) eller Koppars ekologiska Franskrost (kokkaffe). Förpacka fältmässigt – Kafferosteriet Koppars kaffebrev är perfekta att ta med på utflykten. ;-)
2. Mät upp vatten och kaffe i pannan eller kastrullen.
3. Sätt på värmekällan och rör eventuellt ett par varv för att bryta ytspänningen.
4. Håll koll på uppvärmningen, när det börjat röra sig i kanterna och ett fint skum bildats är det klart. Kaffet ska inte koka, bara sjuda.
5. Ta kaffet av värmekällan eller vrid ner värmen.
6. Om du har kaffepanna, häll av en liten skvätt för att rensa pipen. Häll tillbaka i pannan.
7. Häll en skvätt kallt vatten över kaffet för att bryta ytspänningen så att fällningen sjunker.
8. Låt stå i 5 minuter.
9. Häll upp försiktigt och njut!
1. Välj en grovmald kaffesort som passar.
2. Mät upp vatten i pannan eller kastrullen.
3. Koka upp och ta vattnet direkt av värmekällan eller vrid ner värmen.
4. Tillsätt kaffe och rör ett par varv med sked.
5. Om du har kaffepanna, häll av en liten skvätt för att rensa pipen. Häll tillbaka i pannan.
6. Häll en skvätt kallt vatten över kaffet för att bryta ytspänningen så att fällningen sjunker.
7. Låt stå i 5 minuter.
8. Häll upp försiktigt och njut!
Av: Anders Melldén
Senast uppdaterad: 8 mars, 2023
Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!