Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars kaffe från Edelweiss Estate, Tanzania

Ursprung: Tanzania

Region: Oldeani, Karatu

Producent: Edelweiss Estate

Bönsort: Bourbon, Kent & Tacri SL28, SL34

Skördetid: November – januari

Odlas på: 1650 – 1820 möh

Process: Tvättad

Gården Edelweiss Estate etablerades av tyskar på 1900-talet och övertogs sedan av brittisk administration efter andra världskriget. Därefter köptes gården av familjen Vohoran, vars tredje generation nu driver gården. I utkanten av Ngorongoro-reservatet, omgett av inhemska tanzaniska skogar, växer kaffebären på ca 1700 meters höjd, vilket är ett av de högst belägna kaffeodlande lägena i hela Tanzania.

Kaffebären blommar mellan november och februari och från ungefär juli är de redo att skördas. För att säkerställa att varje enskilt bär är i ett optimalt skede av mognadsprocessen, så plockas de självklart för hand. Medarbetarnas fingertoppskänsla och noggrannhet avspeglas definitivt i kaffets smak. Efter skörd så pulpas kaffet så att kaffebärets yttre skal tas bort. Därefter låter man bönorna fermentera upp till 36 timmar innan allt fruktkött tvättas bort. På s.k. afrikanska bäddar torkar kaffet slutligen i 8-10 dagar, innan det körs till Arusha där det processas vidare och förbereds så att vi på Kafferosteriet Koppar några månader senare ska kunna rosta!

Edelweiss Estate har en ”hands on”-approach till både odling och process. Detta möjliggör en 100% spårbarhet, vilket är ett krav när vi köper in kaffe som inte är ekologiskt. Genom Rainforest Alliance vet vi att familjen Vohoran gör allt i sin makt för minimal påverkan på både gård och biologisk mångfald i närområdet.

Familjen Vohoran är passionerade kaffebönder. I Arusha processar de inte bara sitt eget kaffe, utan även åt andra mindre odlare. Gården driver flera hållbarhetsprojekt för att stötta det lokala samhället och för att skydda den omgivande naturen. De erbjuder jobb och lärlingsmöjligheter, stödjer skolor i närområdet och har etablerat daghem för de anställdas barn.

Vårt kaffe från Edelweiss Estate är alltså ett schysst kaffe, producerat med kvalitet, människa och miljö i åtanke. Samlat gör detta kaffet ett perfekt gästspel hos KOPPAR!

Karta över Uganda, där vi hämtar vårt ekologiska kaffe ifrån.