Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars kaffe från Finca Los Alpes, Colombia

Ursprung: Colombia

Region: Farallones, Municipalidad de Ciudad Bolivar Antioqu

Producent: Gården Finca Los Alpes, familjen Arboleda

Bönsort: Caturra

Skördetid: Oktober - Februari

Odlas på: 1650-1950 möh

Process: Red honey

På gården Finca Los Alpes har familjen Arboleda ägnat sig åt småskalig kaffeproduktion sedan 1974. Familjens kaffe är det första i KOPPARs sortiment som genomgått en så kallad honungsprocess. Metoden är krävande, men den som behärskar hantverket får njuta av den söta honungsliknande smaken.

Det har snart passerat 50 år sedan Doña Elvia och Don Juan Arboleda etablerade sin kaffegård utanför Bolívar, Colombia. Idag driver paret verksamheten tillsammans med deras barn Juan Alvaro och Olga. Deras finca (det sydamerikanska namnet för gård) är belägen på hög höjd i bergskedjan Farallones del Citará, som i sin tur mynnar ut naturreservatet Cochuana. Trots orörda marker och frodig natur ligger gården bara tio mil ifrån Medellín.

På gården odlas kaffevarieteten Caturra. Sorten är en korsning av den klassiska Bourbonbönan, men ger till skillnad från sin ”storebror” en jämnare skörd. Bönan bjuder på karaktäristisk syra och påminner samtidigt om det fylliga Bourbonkaffet. Familjen Arboledas nyskördade Caturra processas genom honungsmetoden, vilket betyder att delar av fruktköttets socker lämnas kvar under torkning för sötare smak. Metoden har utvecklats de senaste 10 åren och är en slags hybrid av de två traditionella metoderna (tvättade respektive torra metoden). Fördelarna är flera, både klimat- och smakmässigt, och metoden blir idag alltmer uppmärksammad.

KOPPAR-teamet passar på att njuta till fullo av detta ljuvligt söta kaffe så länge vi har det på besök! Här kan du läsa mer om honungsprocessen.