Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Ekologiskt höghöjdskaffe från Tanzania

Koppars kaffe från Nepal

Ursprung: Nepal

Region: Nuwakot

Producent: Plantec Coffee Estate

Bönsort: Caturra

Skördetid: Februari-april

Odlas på: 500-600 möh

Process: Tövatten-tvättad

Klassifikation: Mount Everest Supreme Screen 16/17

En del kaffen är unika på sitt sätt; för sin smak, för sitt hantverk eller kanske för sin region. KOPPARs single estate kaffe från Nepal är inget undantag. Inte minst vattnas våra munnar av vetskapen om att detta kaffe odlas i närheten av ståtliga Mount Everest.

I regionen Nuwakot i Nepal reser sig Himalayas pampiga bergstoppar mot skyn, och längs sluttningarna hittar vi Platec Coffee Estate. Den unika positionen gör att gården tillskriver sig som världens (!) nordligaste kaffeplantage. Ägaren, Ujjal Rana, har odlat sitt kaffe här sedan 1994 och vi finner hans arbete beundransvärt.

Gården är till att börja med ekologiskt certifierad och Ujjal vänder sig genomgående till klimatsmarta odlingsalternativ. Under lågsäsongen näringsberikas till exempel marken med överblivet gödsel från gårdar med boskap i området. Utöver det lämnas marken helst orörd - vilket skapat förutsättningar för rikt fågelliv och frisk natur. Den som har tur kan dessutom skymta den spektakulära men skygga snöleoparden, som glädjande nog har återetablerat sig i Nuwakot.

Tidigt på våren har kaffebären hunnit mogna. Råvaran plockas, tvättas och sorteras då för hand. Eftersom processen kräver idogt arbete, skapar gården kontinuerligt jobb för grannarna i byn. Det resulterar förstås i högre kvalitet, och vi får ytterligare ett kvitto på det goda föredömet. 

Kaffet är mjukt och lent och kännetecknas av smörkola, söt nötighet och bjuder på doft av jasmin i full blom. Låter du koppen svalna något så får du uppleva hela spektrat av dofterna och smakerna av detta unika nepalska kaffe. Här köper du det!