Ursprung: Rwanda
Region: Gatsibo District, Eastern Province
Producent: Joseph Mooney
Bönsort: Red Bourbon
Skördetid: April – Juni
Odlas på: ca 1500 möh
Process: Våta metoden
Rwanda har en dramatisk och blodig historia. Många utmaningar fram till nutid har gjort att kaffeindustrin är ung, särskilt när det gäller småskaligt tillverkade kvalitetskaffen. Men förutsättningarna är mycket goda.
Landet ligger högt – i hela Rwanda finns ingen plats under 950 meter över havet. Det gör förstås också att kaffet odlas högt, som detta från i snitt 1 500 meter. Det kommer från en samling små odlare i Gatsibodistriktet som 2010 gick samman i kooperativet Gasange för att bygga upp en processtation. Sedan 2017 hyrs stationen av en av medlemmarna som nu tar hand om och förädlar samtliga kaffebär från odlarna.
Förändringen gjordes för att effektivisera och kvalitetssäkra arbetet, och det har fallit mycket väl ut. Gasange ökade sin produktion samtidigt som producenten blev känd för sitt högkvalitativa hantverkskaffe där olika mikrolotter kan processas och säljas för sig.