Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Ekologiskt höghöjdskaffe från Tanzania

Koppars kaffe från Tanzania

Ursprung: Tanzania

Region: Mount Kilimanjaro, Machare

Producent: Machare Estate

Bönsort: Bourbon & Kent

Skördetid: November-december

Odlas på: 1350-1550 möh

Process: Tvättad

Klassifikation: AB+

Intressant: Bente Luther-Medoch, som driver farmen, har åtagit sig flera projekt för att bättra ekologi och sociala förhållanden i området.

På Kilimanjaros slutningar, tillika Afrikas högsta berg med sina 5900 höjdmeter, hittar vid farmen Machare Estate. Här producerar Bente Luther-Medoch sitt specialkaffe i näringsrik vulkanisk jord, vilket hon gjort i snart 20 år. Bentes farm ligger knappt 10 timmar med bil från flygplatsen utanför Dar es Salaam och är den högst belägna i regionen. Om det är något som utmärker hennes arbete så är det högklassigt kaffe och hållbarhet. Gården är ekologiskt certifierad och medlem i Rainforest Alliance.

Kaffeplantaget mäter idag 230 hektar, men 20% av området (vilket motsvarar 54 stycken fotbollsplaner!) låter Bente vara orört. Här växer bananträd vid sidan av floden som för Kilimanjaros smältvatten mot Indiska oceanen, och västerut hägrar Serengeti med sitt djurliv. Vi är övertygade om att områdets rika fauna också ger ett godare kaffe.

Bentes hållbarhetsarbete tar sig form i olika lokala projekt, med alltifrån uppbyggnad av skolor till plantering av träd. Själva kaffet håller samma standard. Hennes tvättade kaffeböna har fått betyget AA+, vilket är den högsta graderingen av afrikanskt kaffe. Här får vi kafferostare ett kvitto på att vi jobbar med en riktigt bra råvara.

För att ta tillvara på kaffets egenskaper rostar vi Tanzania åt det ljusare hållet. Vi möts av svart vinbärsdoft, tillsammans med ett fyrverkeri av citrustoner; apelsin, lime och tangerine. Kaffets härliga doft och unika sötma förklaras av just Kilimanjaros mineralrika jord - berget är i grunden faktiskt en utslocknad vulkan. Vid en andra klunk träder en fyllig men subtil kropp fram, ungefär som ett elegant svart te. Eftersmaken är lång och behaglig med en touch av mörk choklad. Ett kaffe i KOPPAR:s stil, både för smaken och Bentes arbetes skull.