Kaffekask, kaffehalva, kaffegök, kask, uddevallare eller gök – ja, kärt barn har många namn. En som tagit kasken till nya nivåer är Emil Åreng, författare till boken ”Salongs i Norrland” och kreativ chef på Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm.
Kaffe blandat med sprit har varit en populär smakkombination ända sedan kaffet introducerades till oss nordbor. Med sin bas i Umeå vet Emil Åreng att kaffekasken än idag håller ett stadigt grepp om landet, och kanske framförallt Norrland, men också att den är relativt bofast i de nordiska länderna.
– Det är en råtypisk nationaldryck, men den har inte slagit igenom internationellt. Och det finns en anledning – kaffe och hembränt är ju inte så jättegott ihop.
Därom tvista förmodligen de lärda, men ett som är säkert är hur kaffekasken ska blandas. Eller förresten, det finns nog lika många recept som det finns kaffekaskar. Gemensamt har de att en slant läggs i botten på en kopp. Därefter hälls kaffe i tills myntet döljs. Slutligen hälls sprit i, tills myntet återigen syns.
– Kaffekask är en måttenhet för mig, mer än något annat. Och “a way of living”.
På Cadierbaren kan man dricka den lyxigaste variant av kaffekask som någonsin skapats, gjord av Emil Åreng. ”En Black Russian på steroider”, som han själv kallar den. Här bjuds vi på hans recept:
Recept på Cadierbarens kaffekask
50 ml Absolut Elyx
20 ml lönnsirap
20 ml Byrrh (ett franskt apéritifvin) som infuserats med kaffebönor. Cirka 70 gram kaffebönor per 70 centiliter Byrrh i 24 timmar är lagom, enligt Emil.
Rör ihop ingredienserna över is och servera i ett rakt och brett glas, eller varför inte i en snygg kaffekopp. Emil Årengs version hälls över en stor kubformad isbit med ett infruset mynt.
Kärt barn har många namn …
Kaffekasken har som sagt många namn. Här förklaras några av dem:
Kask
Här finns förklaringar om att ordet härstammar från lågtyskans karsch, som betyder stark eller rivande. Under andra halvan av 1800-talet syns kaffekask i svensk litteratur. Detta är än idag det mest utbredda namnet på drycken, och används i både Sverige och Norge.
Gök
Vissa hävdar att en kaffegök ska blandas med cognac, ja till och med med punsch, medan andra tycker att vanligt brännvin går utmärkt. Oavsett vilket kommer ordet förmodligen från vår starka folktro kring gökens galande. Man drabbades nämligen av otur (såsom dålig mage) om man hörde göken på fastande mage. Alltså var det säkrast att ta sig en kaffegök så snart man klivit ur sängen.
Uddevallare
I Bohuslän lär det spritblandade kaffet ha gått under namnet Uddevallare, framförallt på 1800-talet. Uttrycket befästes av författaren Carl Anton Wetterbergh, känd som Onkel Adam, i dennes litteratur.
Senast uppdaterad: 14 mars, 2019
Detta var en av de saker vi skrev om i nyhetsbrevet i mars 2019. Vill du ha fler spännande kaffenyheter i framtiden från oss, anmäl dig då supergärna till vårt nyhetsbrev!