Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Varför välja ekologiskt?

Alla vi kaffeintresserade vill hitta och dricka bättre kaffe, eller hur? Men bättre kan betyda olika saker för olika människor. Pratar vi om bättre smak? En bättre affär? Bättre villkor för kaffebönder? Eller bättre för miljön? Vi på KOPPAR tror att just ekologiskt certifierat kaffe ger dig allt det här i en ljuvlig kopp. Det finns många aktörer på marknaden som pratar hållbarhet men desto färre som lever som de lär. Vi tycker absolut att de större aktörerna på marknaden talar med kluven tunga, då deras sortiment till största delen består av konventionellt odlat kaffe. Men vad innebär ekologiskt odlat kaffe och kan det vara så att vi är fel ute i vår övertygelse om att det är ekologiskt kaffe som är hållbart?

KOPPAR är kompromisslösa i frågan. Den absolut största delen av vårt sortiment är ekologiskt och när vi gör avsteg från principen att alltid välja ekologiskt, så är det för att vi hittat ett superintressant ursprung, med 100% spårbarhet, som av olika skäl ej är ekologiskt certifierat. Oftast beror det på att kaffebonden saknar resurser att certifiera sig eller att själva certifieringsprocessen inte är så utvecklad i landet. Kaffet är i dessa fall av så otroligt hög kvalitet att bonden aldrig någonsin skulle spruta på ett milligram gift i onödan och är väldigt mån om den odlingsyta som finns.

Låt oss här sammanfatta vad det innebär (för ibland känner vi att vi är dåliga på att berätta om det på ett enkelt språk). Sedan är det upp till dig att avgöra om vi är helt ute och cyklar.

1. Ekologisk märkning - vad innebär det?
Ekologiskt kaffe odlas utan bekämpningsmedel. Det är enkelt, eller hur? Tja, nej. Det handlar om mer än så! Det handlar om var och hur kaffet odlas och hur det har bearbetats under transporter. I EU garanterar eko-märkningen

att varan är producerad utan konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och med omsorg tagen för djur och natur. Produkten skall vara framställd på ett så naturligt sätt som möjligt. Allt styrs av en EU-förordning och kontrolleras av oberoende kontrollorgan minst en gång per år hos både odlare och tillverkare av produkten.

2. Den ekologiska kaffeodlingen - vad är skillnaden från en konventionell kaffeodling?
Den del av den ekologiska märkningen som de flesta människor känner till är att bönorna kommer från jordbruk som inte använder kemiska gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Och så är det - inga kemiska gödningsmedel eller bekämpningsmedel tillåts. Inte heller GMO. För att säkerställa plantornas hälsa behövs dock naturliga gödningsmedel. Här använder ekologiska kaffebönorer t.ex. kycklinggödsel, kafferester och kompost. När det gäller skadedjursbekämpning är det lite svårare. Vid konventionell kaffeproduktion odlas kaffe under den öppna solen för att maximera skördarna. Detta gör att kaffeplantorna och bären är mycket sårbara för skadedjur. Kaffeodlarna är tvungna att spraya konventionella kaffeodlingar med mycket farliga (och i många fall i EU otillåtna) pesticider, vilka i sin tur till 98% hamnar någon annanstans än på själva plantorna. De förorenar luft, mark och vatten. Konventionellt kaffe odlas i solen och för att göra plats för produktionen förstörs stora skogsarealer. Höga träd och andra växter förstörs. Djur och insekter förlorar sina hem.

Visste du att kaffe är världens tredje mest besprutade gröda (och den mest besprutade bland ätbara grödor) efter bomull och tobak? Och att man i exempelvis Brasilien använder ca 15 kg kemiska bekämpningsmedel per hektar jämfört med 3 kg per hektar i Sverige (och då är det på potatisåkrar, potatis är mest besprutade grödan i Sverige). Odlare av ekologiskt kaffe väljer i allmänhet "den gamla traditionen" och odlar ofta sitt kaffe i skuggan av andra träd. Detta bidrar till ett naturligt insekts- och fågelliv och skadedjuren blir istället till en perfekt måltid.

Visste du att endast 8.5% av den totala arealen av alla världens kaffeodlingar är ekologiskt certifierade? Den senaste siffran är från år 2016 och det är en ökande trend, men inte i den takt vi skulle vilja se.

3. Den ekologiska bearbetningen av skörden.
Oavsett om kaffet är tvättat eller torrt bearbetat måste producenten vara försiktig med att se till att bönorna inte blir smittade vid något tillfälle. Det inkluderar saker som påsar som skördarna plockar kaffebären i, och säckarna i vilka det torra råkaffet skickas runt om i världen. Torrbearbetning är det enklaste sättet att bearbeta kaffe på ett ”ekologiskt” sätt. Våt bearbetning av bönor som sedan heter ”tvättade” tar mycket längre tid om inte kemiska tillsatser används för att påskynda processen. Den tiden får det ta vid ekologisk odling, men vid konventionell drar man sig alltså ej för att tillsätta både det ena och det andra. Vid tvättning används också mycket vatten som har en miljöpåverkan, liksom bortskaffande av biprodukterna. Det finns gott om vatten i regnskogen, så att det går åt stora mängder är i sig inget problem. Däremot, vid konventionellt odlat och processat kaffe, så lakas verkligen gifterna ut maximalt i grundvattnet. Och här talar vi om att detta äger rum i "planetens lungor"... 😱

4. Ekologisk rostning
I USA krävs att ett kafferosteri som vill marknadsföra bara ett enda av alla sina kaffen som ekologiskt har en särskild rostningsmaskin - bara för det kaffet. I Sverige har vi inte det och det ska vi kanske vara tacksamma för, för då hade vi sannolikt haft ännu färre ekologiska kaffen att välja bland.

5. Fördelarna med att brygga och dricka ekologiskt kaffe
Nog med alla krav som ställs på den ekologiska produktionen, här kommer fördelarna med att brygga och dricka ekologiskt kaffe:

Det är hälsosammare för både dig och odlaren. Ekologiskt odlat kaffe innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter som sägs att ha gott om hälsofördelar! Odlarna och deras omgivning slipper att utsättas för farliga kemikalier som till 98% når annan destination än deras målarter och förorenar luft, vatten och mark! Föroreningar kan dessutom leda till nervskador och cancer för alla de som befinner sig på fälten och i näraliggande områden.

Det är mycket bättre för miljön som vi bör vara otroligt rädda om! Konventionellt kaffe odlas i solen och för det förstörs stora skogsarealer. Träd och andra växter förstörs och djur och insekter förlorar sina hem. Detta förekommer helt enkelt inte när ekologiskt kaffe odlas i skydd av andra växter och träd. Ekologisk kaffeproduktion bidrar istället till biologisk mångfald. Ditt ekologiska kaffe får mycket mer smak då det får mogna längre på plantan och du säkerställer ett hem för fåglar, baggar och djur.

Vårt förslag: Drick mindre, men gott och med gott samvete! Välj ett ekologiskt kaffe när du har möjlighet!

/det nyrostade kaffet är godast, Julianna på KOPPAR

Senast uppdaterad: 16 december, 2019

Denna artikel skrev vi för vårt nyhetsbrev i december. Vill du ha fler liknande artiklar från oss i framtiden? Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev på länken här!