Region: Serenje, Zambia
Kaffegård: Kachipapa
Odlingshöjd: 1 450 möh
Sort: SL28 AA/AB/PB (black honey)
Zambia är ett väldigt litet kaffeland och det är sällsynt med specialkaffe härifrån. Afrikanska kaffen som efter skörd bearbetats med honey-metoden är lika sällsynta. Men den som letar, den finner… närmare bestämt på den familjeägda farmen Kachipapa, på sydöstra gränsen till Kongo.
Om det är någon bearbetningsmetod som kräver mycket av kaffebonden så är det kaffe som förädlats med black honey-metoden. Efter skörd pulpas endast skalet på kaffebären bort innan bönorna med allt fruktkött kvar torkar under mörka dukar i ungefär 14 dagar.
Detta kaffe både doftar och smakar mer intensivt än Kachipapa Yellow Honey, som vi också rostar just nu. I koppen njuter vi av ett lent, sött, fylligt och alldeles ljuvligt kaffe som tveklöst drar åt chokladhållet. Friskheten från pigg citron, plommon och röda druvor, tillsammans med den stora sötman – det är en intressant förening som ger en sällsynt smakupplevelse. Vikt: 230g