Här ser du alla våra nyrostade kaffebönor.
Klicka – så berättar varje kaffeböna lite mer om sig själv!
Det är våra kära kaffebönor som väcker oss varje morgon. Bönorna håller oss pigga under dagen och det är kaffebönan som förenar både vänner och kollegor. Ibland avrundar de middagen på kvällen. Kanske särskilt ofta om kaffebönorna är koffeinfria.
Allt sedan dagen vi startade Kafferosteriet Koppar, så har vi valt bort alla omvägar från rosteriet till dig som njuter av våra kaffebönor. Våra kaffebönor skickas direkt från vårt rosteri i Tyresö hem till din brevlåda. Ingen mellanhand som gör bönorna dyrare. Inget ytteremballage, du kan direkt öppna Kaffebrevet med dina nyvunna kaffebönor och brygga på direkten – och slippa gå till återvinningsstationen lika ofta. Men framförallt gör vårt nytänkande att du får färskast tänkbara kaffebönor. Och det… är något helt annat än de kaffebönor du köper i butik.
I vårt manifest, som du kan läsa HÄR, slår vi fast att alla våra kaffebönder och marken de kultiverar ska leva ett gott, långsiktigt liv. Vi vågar säga att det nästan per automatik ger dig en större smakupplevelse. Bönderna får bättre betalt och kan investera i en ännu bättre skörd år efter år.
Kaffebönorna som växer upp på de småskaliga kaffegårdarna vi handlar från är av exceptionellt hög kvalitet. Det klassificeras som specialkaffe och vi köper aldrig in kaffebönor under 82 poäng på SCA’s internationella kaffeskala för att betygsätta kaffe. Läs gärna mer om specialkaffe HÄR.
Koppars resa började i Costa Rica 2015. Hemma hos Diego och Angela drack vi vår första nyrostade kopp kaffe. Kaffebönorna hade Angela precis rostat, Diego malde och hällde vatten över det malda kaffet i sin bolsita (en costaricansk kaffebryggare kan man säga). Vi vill ge kaffeälskare samma smakupplevelse som vi fann i slutet av avtagsvägen hemma hos Diego och Angela. Färskrostade kaffebönor av stor kvalitet.
Riktigt kaffe är så nyrostat och nymalt som möjligt. Om du köper dina kaffebönor hos oss på Koppar ger du dig själv de allra bästa förutsättningarna att njuta av det allra godaste kaffet, för du maler ju bönorna själv precis innan bryggning.
Gör som oss. Djupdyk i kaffebönans underbara värld. Klicka HÄR för att komma till Koppars Kaffe-Akademi.
Varmt välkommen att besöka vårt rosteri. Vi finns på Radiovägen 28 i Tyresö. Maila oss HÄR om du vill komma i kontakt med oss!
Det är svårt att hitta en god kopp kaffe av kaffebönor som är lokalt rostade. De flesta kaffebönor du hittar i butikerna har rostats flera veckor eller till och med månader innan du köper dem, vilket innebär att smaken har bleknat och att de inte är så färska som de skulle kunna vara. Dessutom har sådana kaffebönor ofta rostats utomlands och sedan skickats till butik där du som kund hittar dem. Lokalt nyrostade kaffebönor är helt enkelt ett mer hållbart, och välsmakande, alternativ.
Kafferosteriet Koppar är ett lokalt rosteri som använder färska, gröna kaffebönor från hela världen. Vi rostar våra bönor i små partier här i Tyresö, vilket gör att vi kan upprätthålla de högsta kvalitetsstandarderna. Det innebär att du får de färskaste och mest smakrika kaffebönorna som möjligt.
När man rostar kaffebönor frigörs smaker och aromer. Sakta avtar de sedan. Och när du maler dem innan du brygger dem förloras dessa smaker och aromer inom några minuter. Genom att behålla bönorna hela tills du är redo att brygga kaffet maximerar du smaken och aromen i ditt kaffe.
Att brygga kaffe med hela kaffebönor ger en mer smakrik kopp kaffe än att använda färdigmalet kaffe. De oljor som ger kaffet dess smak frigörs när bönorna mals, så malet kaffe förlorar snabbt sin smak.
De bästa kaffebönorna kommer från länder med idealiskt klimat för kaffeodling, till exempel Brasilien, Colombia och Etiopien. Höjden, luftfuktigheten och temperaturen i dessa länder skapar den perfekta miljön för odling av utsökta kaffebönor.
Det bästa kaffet kommer från högkvalitativa bönor som odlas i vulkanisk jord. Den vulkaniska jorden ger rika, smakrika bönor med en komplex arom. Det finns många olika kaffesorter, var och en med sin egen unika smakprofil.
Att rosta kaffebönor är en känslig process som gör att bönans fulla smak och arom frigörs. I rostningen går kaffebönan igenom olika faser:
Ljusrost, mellanrost och mörkrost är alla exempel på rostningsprofiler. Men att arbeta med rätt rostningsprofil till rätt böna, bygger på många kunskap och många års erfarenhet.
Olika bönor kräver olika balans mellan rostningstid och temperatur om de ska en optimal balans mellan smal, syra, fyllighet och arom.
Maillardreaktionen inträffar för kaffebönor vid 150 °C. Mellan aminosyror och kolhydrater sker en kemiska reaktion som ger färg och förhöjer doften och smaken.
Det finns bara en sanning om hållbarhet och det är att smaker och aromer börjar brytas ner i samma stund som vi öppnar luckan på vår rost-maskin. Sen ska man förvara kaffet torrt och svalt, med så lite påverkan av syre, väta och ljus, som möjligt för att dra ut på nedbrytningen.
Om man förvarar bönorna på ett svalt och torrt ställe, med så lite påverkan av syre, väta och ljus som möjligt, så drar man ut på nedbrytningen och behåller smaker och aromer längre.
En vanligt förseglad lufttät påse kan förlänga hållbarheten med ett par veckor.
Läs gärna våra artiklar:
Kaffebönor förvaras bäst i en lufttät behållare på ett svalt och mörkt ställe. Kylskåp är inget bra alternativ eftersom kaffebönorna absorberar fukt och förlorar sin smak. En väl försluten burk som förvaras i ett skåp är idealisk.
När du är redo att använda bönorna tar du ut dem ur behållare och mal dem precis innan du brygger dem. På så sätt får du en så fräsch kopp kaffe som möjligt.
När det gäller smak är kaffebönor som bäst fyra till åtta dagar efter rostningen. Även om smaken kanske inte är lika god kan man fortsatt brygga kaffe på dem efter det. Smakerna och aromerna bryts hela tiden ner efter rostningen och själva föredrar vi att dricka allt vårt kaffe inom en månad efter att det rostats.
Att mala kaffebönor är ett viktigt steg i bryggningsprocessen. Den typ av malning du använder avgör hur starkt ditt kaffe är och hur lång tid det tar att brygga. Om du maler kaffebönan för fint, kan kaffet bli för starkt och bittert. Om du maler bönorna för grovt, kan kaffet bli svagt och vattnigt.
Det finns många olika typer av kaffekvarnar på marknaden. Vissa föredrar att använda en manuell kvarn, medan andra föredrar en elektrisk kvarn. Oavsett vilken typ av kvarn du använder, se till att rengöra den regelbundet för att förhindra att kaffeoljor samlas upp.
Hos Kafferosteriet Koppar kan du köpa specialkaffe som är färdigmalet. Vi jobbar ständigt med att justera malningsgraden så att den är helt perfekt för de bönor du köper.
Det finns många olika sätt att brygga kaffe och det är svårt att säga vilket sätt som är bäst. Olika bryggmetoder ger olika möjligheter att kontrollera och justera bryggningstider och temperatur.
Om du inte har en fransk press kan du också brygga kaffe i en vanlig kaffebryggare. Se bara till att använda filtrerat vatten och nymalda bönor för bästa resultat.
Det finns många saker att tänka på när man ska handla kaffebönor online. Läs gärna vår guide: Köpa kaffebönor online - vad ska man tänka på?
Ja, du kan rosta kaffebönor själv. Det finns kafferostare för hemmabruk. Men det blir inte lika bra som när ett kafferosteri rostar kaffebönorna. Att rosta kaffebönor är en känslig process som gör att bönans fulla smak och arom frigörs. I rostningen går kaffebönan igenom olika faser. Ett kafferosteri har blivit experter på att justera rostningen i varje del av rostningsprocessen.
Om du dessutom köper lokalt rostade kaffebönor, så har bönans smak inte hunnit blekna och avta. Dessutom är lokalt rostat kaffe bättre för miljön än bönor som behöver transporteras långt från ett rosteri hem till dig.
Att rosta kaffe är verkligen ett hantverk och varje ursprung kräver sin egen rostning. Det roliga med specialkaffe är att vi då verkligen kommer åt de smaker och aromer, vilka är specifika för varje ursprung. Kafferosteriet Koppar rostar långsamt och länge på låg temperatur, s.k. slow roast. Vi följer varje bönas rostningskurva och har olika recept om vi rostar bönan för olika blandningar. När bönan utvecklats optimalt, så öppnar vi luckan och i lokalen sprider sig då - varje gång - den doft som gör att vi älskar det vi håller på med.
När bönorna väl tagits ur rosten är kaffet maxat med aromer, och från och med nu kommer aromerna börja avta likt en tickande klocka, för här rör det sig om en känslig råvara.
Kaffebönor förvaras bäst i en lufttät behållare på ett svalt och mörkt ställe. En väl försluten burk som förvaras i ett skåp är idealisk.
När du är redo att använda bönorna tar du ut dem ur behållare och maler dem precis innan du brygger dem.
Till kaffebryggare bör du måtta 6 gram kaffe per dl vatten eller motsvarande 1 skopa från ett kaffemått per dl vatten. För manuell kaffebryggning ska du måtta 16 gram kaffe per 250 gram vatten, eller motsvarande 3 msk kaffe per 2,5 dl vatten.