Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  skumma mjölk med mjölkskummare

  Skumma mjölk hemma med mjölkskummare

  Det behöver inte vara dyrt att dricka en god kopp macchiato, latte eller cappuccino. Helst inte om du lär dig skumma mjölk hemma. Då har du dessutom ett väldigt trevligt litet kökstrick att ta till när du får besök.

  I den här artikeln visar vi dig hur du skummar mjölk hemma med en mjölkskummare, så att du kan njuta av din favoritkaffedryck utan att behöva gå på ett café.

  Typer av mjölkskummare

  Det kan vara svårt att välja vilken typ av mjölkskummare man ska köpa eftersom det finns så många olika typer på marknaden. Har du tur så äger du en kaffemaskin med mjölkskummare. Men om du inte redan har någon form av mjölkskummare alls, så kommer här en genomgång av vilka olika typer det finns.

  Handhållna mjölkskummare

  Dessa är små batteridrivna apparater som du använder för att skumma upp mjölken för hand. De skummar mjölken genom att vispa den. Så egentligen borde de kallas mjölkvisp eller kaffevisp.

  mjölkskummare handhållen

  De finns i många olika former och storlekar, och vissa har även tillbehör för att skumma andra vätskor, till exempel kaffe eller varm choklad.

  En annan variant är manuella mjölkskummare som består av en liten cylindrisk behållare med ett handtag. Du häller mjölken i behållaren och pumpar sedan handtaget upp och ner för att skumma upp mjölken.

  Automatiska mjölkskummare

  Det här är större maskiner som gör allt arbete åt dig. De levereras med en kanna som du fyller med mjölk och maskinen värmer och skummar mjölken åt dig. Automatiska mjölkskumningsmaskiner har vanligtvis flera inställningar, så att du kan välja hur tjockt skum du vill ha.

  Kaffemaskin med mjölkskummare

  En kaffemaskin med mjölkskummare är en maskin som både gör kaffe och skummar mjölk. Dessa maskiner är perfekta för caféer, bistroer och andra ställen där det serveras kaffe. De flesta kaffemaskiner med mjölkskummare har också en automatisk rengöringsfunktion, så att du slipper göra det manuellt.

  kaffemaskin mjölkskummare

  Om du verkligen vill ta ditt kaffe på allvar, så rekommenderar vi att du, förutom att använda färskrostade kaffebönor, försöker hitta en espressomaskin med mjölkskummare i.

  Är det skillnad på mjölkvisp och kaffevisp?

  Ja, det finns en skillnad mellan en mjölkvisp och en kaffekvisp. En mjölkvisp är utformad för att skapa mer skum för drycker som latte eller cappuccino, medan en kaffekvisp är utformad för att lösa upp mer socker i varmt vatten för att göra espresso.

  Hur man skummar mjölk i maskin

  Oavsett vilken typ av mjölkskummare du väljer, så följer alla samma grundläggande steg för att skumma mjölken.

  1. Först och främst så måste mjölken vara kall, eftersom värme minskar skummigheten.
  2. Häll mjölken i apparaten.
  3. Slå på apparaten och låt den göra jobbet åt dig. Ur pipen kommer det att komma varm ånga som både skummar och värmer mjölken. Värm upp till 60 grader.
  4. Njut av din skummade mjölk.

  hur skummar man mjölk

  Hur man skummar mjölk manuellt

  1. Fyll kannan eller behållaren med uppvärmd mjölk.
  2. Om du använder en handhållen mjölkskummare sätter du in batteriet och slår på den. Om du använder en automatisk mjölkskummare, anslut den och sätt på den.
  3. Flytta långsamt den handhållna mjölkskummaren upp och ner i kannan, eller rotera den automatiska mjölkskummaren runt sin axel. Gör detta i cirka 30 sekunder eller tills önskad skumnivå uppnås.
  4. Häll den skummade mjölken i ditt kaffe eller din latte. Om du använder en handhållen mjölkskummare kan du behöva rengöra den efter varje användning. Automatiska mjölkskummare levereras vanligtvis med en avtagbar kanna som kan diskas i diskmaskinen.

  Tips för att få ett skummad mjölk

  Ska man använda varm mjölk eller kall mjölk?

  Det är enkelt att få perfekt skum om man har en maskinell mjölkskummare. Den skummar med varm ånga som både skummar och värmer.

  Börja med kall eller rumstempererad mjölk. Uppvärmd eller varm mjölk ger inte lika mycket skum som kall eller rumstempererad mjölk.

  skumma mjölk med kall mjölk

  Skumma sedan mjölken till ungefär 40 grader, vilket är nära kroppstemperaturen. Därefter kan du fortsätta värma den till 60 grader. Då får du ett krämigt skum.

  Om du istället använder en mjölkvisp, alltså en manuell mjölkskummare, så behöver du värma mjölken först.

  Fler tips för perfekt skummad mjölk

  Se till att din kanna är fri från smuts eller damm innan du börjar skumma mjölken.

  Fyll inte kannan eller behållaren med för mycket vätska. Detta kommer att förhindra att skummet bildas på rätt sätt.

  perfekt kaffeskum

  Skumma mjölken tillräckligt länge! Om du slutar innan tillräckligt mycket skum har bildats kommer din latte inte att smaka lika bra.

  Lattemjölk, latte art mjölk, baristamjölk?

  Ja, vad är skillnaden? Svaret är: ingen.

  Det finns ett par anledningar till att barista-mjölk kan ge bättre skum än vanlig mjölk. En är att barista-mjölken pastöriseras vid en högre temperatur, vilket innebär att proteinerna är mer stabila och mindre benägna att denatureras när de piskas. Denaturerade proteiner kan resultera i en mindre skummig slutprodukt. Dessutom homogeniseras barista-mjölken vid ett högre tryck, vilket bryter ner fettkulorna till mindre droppar. Detta resulterar också i ett stabilare skum.

  baristamjölk

  För att få ett stabilt skum från baristamjölk krävs lite högre temperatur, runt 55 grader. För mager mjölk räcker det med 45 grader för att få ett stabilt skum. Men skummet från baristamjölk är krämigare och inte lika bubbligt. Det är därför det uppskattas i baristakretsar.

  Hur gör man med barista havremjölk?

  Havremjölk är ett utmärkt alternativ till komjölk för personer som är laktosintoleranta eller har en mjölkallergi. Den är också veganvänlig. När du skummar havremjölk måste du tänka på några saker som skiljer sig från komjölk.

  havremjölk till kaffe

  För det första är havremjölk tunnare än komjölk, så du måste använda mer av den för att få önskad skumnivå. För det andra producerar havremjölk inte lika mycket skum som komjölk. Det betyder att du måste skumma den lite längre för att få samma mängd skum.

  Slutligen har havremjölk en något jordigare smak än komjölk, så detta kan påverka smaken på ditt kaffe eller din latte.

  Sammanfattning om skummad mjölk till kaffet

  Nu har du fått lite tips om hur du får till ett perfekt skum på mjölken för kaffe eller latte. Det är enklast att använda någon form av automatisk mjölkskummare. När du använder en manuell mjölkvisp, så behöver du värma mjölken innan. Nyckeln till ett perfekt skum är att se till att mjölken har rätt temperatur och att skumma den tillräckligt länge. Det blir dessutom ännu lättare att glänsa vid kaffemaskinen om man använder baristamjölk. Och kombinerat, så klart, med färskrostade kaffebönor av bästa sort.

  Frågor och svar om att skumma mjölk hemma med mjölkskummare

  Hur skummar man mjölk?

  Det finns några olika sätt att skumma mjölk. Du kan använda en handhållen mjölkskummare, en automatisk mjölkskummare eller en mjölkskummare som finns i en del finare kaffemaskiner.

  För att använda en handhållen mjölkskummare måste du fylla en kanna eller behållare med uppvärmd mjölk. Om du använder en automatisk mjölkskummare ska du koppla in den och slå på den. Flytta långsamt den handhållna mjölkskummaren upp och ner i kannan, eller rotera den automatiska mjölkskummaren runt sin axel. Gör detta i cirka 30 sekunder eller tills önskad skumnivå uppnås. Överstig inte 60 grader i temperatur.

  Om det finns en mjölkskummare i din kaffemaskin eller espressomaskin, så ska tänka på att mjölken ska vara kall, eftersom redan uppvärmd mjölk minskar skummigheten. Häll mjölken i apparaten. Slå på apparaten och låt den göra jobbet åt dig. Ur pipen kommer det att komma varm ånga som både skummar och värmer mjölken. Värm upp till 60 grader.

  Njut av din skummade mjölk.

  Hur gör man mönster i kaffet?

  Använd fetare mjölk, helst baristamjölk, för att skapa ett krämigt och stabilt skum utan bubblor. För att skapa mönster och "måla" drar du skeden längs det kaffefärgade skummet mot det vita skummet när du har placerat det fasta skummet i koppen.

  Du kan enkelt göra ett fint hjärta i koppen genom att börja med att blanda espresso och mjölk. Häll därefter försiktigt mjölken i mitten av kaffekoppen. Flytta kannan bort från dig för att bilda en spets när mjölken helt har trängt igenom creman och koppen är nästan full. Då har du skapat ett hjärta. Riktig latte art!

  Hur skummar man barista havremjölk?

  För att skumma upp baristahavremjölken behöver du använda en handhållen mjölkskummare, en automatisk mjölkskummare eller en mjölkskummare som finns i vissa dyrare kaffemaskiner.

  Havremjölk är tunnare än vanlig komjölk. Därför behöver du använda lite mer av den för att få önskad skumnivå. Dessutom ger inte havremjölk lika mycket skum. Därför behöver du skumma den lite längre.

  Kan man skumma mjölk med stavmixer?

  Ja, du kan skumma mjölk med en stavmixer. Fyll en behållare eller kanna med uppvärmd mjölk och använd sedan stavmixern för att skumma upp mjölken tills du når önskad skumnivå.

  Kan man skumma kall mjölk?

  Nej, du kan inte skumma kall mjölk. För att skumma mjölk måste den värmas upp till en temperatur på mellan 45 och 55 grader beroende på fetthalten i mjölken.

  Vilken mjölk är bäst att skumma med?

  Alla typer av mjölk kan användas för skumning, men komjölk är den bästa typen att använda. Den har mest fettinnehåll, vilket är det som skapar det bästa skummet. Du kan också använda getmjölk, fårmjölk eller havremjölk. Oavsett mjölkursprung har det tagits fram särskilda baristavarianter som ger allra bäst skum till kaffet. De kallas ofta lattemjölk, latte art mjölk, eller baristamjölk.

   

   

  För mer inspiration, tips och matnyttig kaffekunskap, anmäl dig till Koppars nyhetsbrev på länken nedan!