Många människor älskar kaffe. Faktum är att många skulle säga att kaffe är viktigt för deras dagliga rutiner. Och kaffet är helt centralt i den svenska sed som kallas fika.
Men fika är mer än att bara dricka kaffe - det är en kulturell institution. I Sverige är fika en daglig ritual. Det är en tid för att ta en paus från arbetet, träffa vänner och njuta av gott kaffe och kaka. Och även om fika kan avnjutas ensam, ses det ofta som en social tillställning.
Den svenska fikan sprider sig nu över världen. Det handlar inte bara om kaffe, kakor och tårtbitar. Fikan handlar inte heller (bara) om koffein, utan också om umgänge.
Svensk fikakultur innebär en paus för att dricka kaffe och äta en kaka i goda vänners lag. Så vad är det som gör svensk fika så speciell? Låt oss ta en närmare titt.
Fika är ett verb. Det är något man gör (gärna). Begreppet fika har sitt ursprung i Sverige i början av 1900-talet. Ordet kommer från så kallat backslang. Man flyttade helt enkelt om stavelserna i ordet kaffi.
Fram till mitten av 1800-talet hade kaffepriserna varit för höga för att vanligt folk skulle kunna dricka det ofta. Men från mitten av det århundradet började kaffet bli den nationaldryck det är idag. Vi är ju ett av världens mest kaffedrickande folk.
Det var också i slutet av 1800-talet som sockerpriserna blev så låga att man kunde baka något sött att bjuda på till fika. Det öppnades också flera kaffehus i storstäderna. De blev snabbt sociala mötesplatser där vänner och arbetskamrater kunde träffas över en kopp kaffe.
Med tiden kom ordet "fika" att betyda mer än att bara dricka en kopp. Det kom att betyda att man tar en paus - vanligen i form av en kaffepaus - och även det sociala umgänge som äger rum under denna paus. I dag är fika en viktig del av den svenska kulturen. Det ses som en tid för avkoppling och uppladdning, både fysiskt och mentalt.
På senare år har "sitta på café" nästan blivit synonymt med att arbeta. Arbetsplatsen har blivit cafét, vilket på något vis sluter cirkeln om vikten att ta en fikapaus när man jobbar.
Även om du vill hålla igen på kalorierna, så fyller jobbfikan flera viktiga funktioner. Sverige är ett land med platta organisationer. Man är "du" med varandra och umgås över det som kallas klassgränser. På arbetsplatser runt om i landet fikas det varje förmiddag och varje eftermiddag. Det är ett sätt att under lite mer lättsamma former prata igenom saker, fatta beslut och träffas bortom hierarkin. När vi fikar är vi jämlikar.
Kaffe är också ett sätt att minska stressen på jobbet. I en svensk studie visade det sig vara mindre sannolikt att anställda som tog en kaffepaus rapporterade känslor av stress än vad de andra gjorde som inte tog någon paus alls. Kaffepausen kan ses som en form av mikrofridag. Det är en chans att ta ett steg bort från arbetsdagen.
Även om konceptet för fika är relativt enkelt - man får ta en paus, lite kaffe och någon kaka - finns det några oskrivna regler för hur man gör det på rätt sätt. Först och främst ska fika tas långsamt. Det handlar inte om att svälja kaffet och rusa tillbaka till arbetet, utan om att ta sig tid att umgås med det sällskap man har.
Punktlighet är också viktigt när det gäller fika. Om du ska träffa någon för fika anses det vara oförskämt att komma för sent. Och på många arbetsplatser läggs arbetet ner när det är fikadags. Man tar en kvart på förmiddagen och en kvart på eftermiddagen av gammal tradition.
Om du är en sådan som inte fikar med någon regelbundenhet, råder vi dig att börja. Brygg dig en kopp kaffe (helst gjord på färskrostade bönor från Kafferosteriet Koppar), hitta några goda kakor eller bullar, sätt dig ner, slappna av och ta dig tid att njuta av varenda tugga och klunk!
Under fikan serveras det alltid, åtminstone, någon småkaka. Men svensk bjudfika ska egentligen innehålla något gräddigt, som en bit tårta. Fast det är skillnad på jobbfikan. Den behöver ju inte innebära ett helt kafferep med sju sorters kakor. Det har de flesta inte tid med.
För oss på Koppar står så klart kaffet i centrum när vi fikar. Och sötman i färskrostat specialkaffe gör socker onödigt. Som diabetiker skulle vi tipsa om att välja rätt kaffe och kanske äta en sockerfri kaka eller en frukt. Du kan också ta en macka när man fikar, eller njuta av drycken allena.
Fika har sitt ursprung i Sverige i början av 1900-talet. Ordet kommer från så kallat backslang. Man flyttade helt enkelt om stavelserna i ordet kaffi.
Den svenska fikakulturen kretsar kring att ta en paus för att dricka kaffe och äta en kaka med goda vänner. På de flesta arbetsplatser i Sverige fikar man varje förmiddag och eftermiddag. Det är ett sätt att koppla av, prata igenom saker och ting, fatta beslut och träffas utanför hierarkin. När vi dricker kaffe tillsammans är vi jämlika.
För mer inspiration, tips och matnyttig kaffekunskap, anmäl dig till Koppars nyhetsbrev på länken nedan!