Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

10 smarta kaffe-knep

Ett ”life hack” är ett knep som förenklar din vardag. Kafferosteriet Koppar presenterar här 10 ”kaffe hacks”, smarta lösningar som gör ditt kaffeliv både enklare, härligare – och framförallt roligare.

1. Ordna ett kaffespa
I Tjeckien finns ölspa där malt och humle hälls i vattnet innan du kliver i och njuter en kall öl i det varma badet. Ett kaffespa innebär att du tar ett varmt bad och njuter av en kopp kaffe. Sedan använder du kaffesumpen – helst från kokkaffe – som kropps-scrub. Perfekt att gnugga bort sliten vardagshud med.

2. Brygg lite kaffe med mycket smak
Ibland kan elbryggaren ställa till det när du vill göra en liten portion kaffe. De få måtten i den stora filterhållaren gör att vattnet rinner igenom för fort med svagt, trist kaffe som följd. Använd därför exempelvis en muffinsform i silikon som du klipper bort botten på och lägger i filterhållaren med filtret. Det malda kaffet lägger du nu innanför formen vilket minskar ytans bredd. Vattnet tvingas rinna genom en djupare mängd kaffe och få med sig mer smaker. OBS, testa dig fram så att vattnet inte rinner utanför formen. Det här tipset kommer från Thomas Söderberg på Facebook-gruppen Husmorstips.

3. Spara kaffe till chokladbollarna
Plötsligt vill barnen baka chokladbollar och du har inte tid att sätta på kaffe för de två matskedarna som ska sätta karaktär på smaken. Se därför till att alltid ha en iskubsförpackning med kafferester från morgonfikat i frysen. Tina ett par kuber och chokladbollarna är räddade – utan att barnen bränner sig på kaffepannan.

4. Gödsla med kaffesump
Sumpen från ditt kok- eller bryggkaffe är faktiskt utmärkt gödning. Kaffe sänker jordens pH-värde och tillför lite kväve och kalium, ämnen som även förekommer i gödsel. Perfekt att ha i rabatten eller krukväxten alltså.

5. Bli av med katt-toaletten
Dina växter gillar kaffesump men dina grannars katter hatar den. Genom att strö ut kaffesump på valda platser i trädgården får du fina blommor samtidigt som rabatterna inte blir till katt-toaletter.

6. Värm koppen
Du som gillar varmt kaffe ska alltid värma din kopp innan du häller i din heta dryck. På större kaffemaskiner finns ett värmeelement ovanpå där koppar ställs på värmning men för hemmabryggaren räcker det att hålla koppen i örat ovanför pannan när ångan stiger. Efter några sekunder är koppen så varm att den inte kommer att kyla ner kaffet.

7. Använd termos
Visst, kaffe är godast nybryggt men det går inte att komma ifrån att pannan ibland blir stående ett tag på värmeplattan tills dess det är dags för påtår. Tyvärr med rejäl smakförsämring som följd. Ta istället för vana att hälla upp allt som inte serveras i första svängen i en förvärmd termos – då har du gott kaffe längre tid.

8. Skum i burk
Att skumma mjölken till din cappuccino behöver inte innebära dyra inköp av specialvispar. En vanlig glasburk som du först värmer mjölken i i mikron funkar också. Skruva på locket efter att du tagit ut burken, och skaka. ”Slå” sedan burken mot bordet ett par gånger för att de största bubblorna ska ge vika, skruva av locket, häll och skeda upp skummet och skapa magi.

9. Fixa mönster
På cafét får du kanske ett löv eller ett hjärta på kaffet. Det kräver såklart träning men du kan skapa snygga mönster med lite lätt pyssel. Klipp ut valfri symbol i ett papper, håll pappret ovanför cappuccinon eller latten, och strö med en fin sil kakao eller kardemumma över. Vips, så har du fixat mysigaste, vackraste morgondrycken till någon du tycker om.

10. Förbered dig för heta dagar
Gör en kaffesyrup som du sparar i kylen. Blanda 3 deciliter bryggt starkt kaffe med 3 matskedar socker. Koka upp och reducera tills hälften återstår. Häll upp på flaska som kan förslutas väl och ställ i kylen. När du blir sugen på en svalkande kaffedrink, häll en skvätt i ett glas kall mjölk, havredryck eller liknande. Lägg i isbitar, rör om och smaka av. Garanterat gott när solen steker.

Av: Koppar i samarbete med Anders Melldén
Senast uppdaterad: 24 maj, 2021

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!