Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Så här tänker vi om ekologisk produktion

Vi tror inte att planeten tål så mycket mer. I synnerhet inte planetens lungor – regnskogen, där kaffe växer. Därför är mycket av vårt kaffe ekologiskt certifierat. Att kaffe är ekologiskt certifiterat betyder i korthet att vi garanterar att det inte har använts några giftiga bekämpningsmedel i plantagerna, i processanläggningarna, på vägen till vårt rosteri och självklart inte heller hos oss.

KOPPAR väljer alltid ekologiskt specialkaffe framför icke-ekologiskt. I de fall där vi väljer mellan två likvärdiga kaffesorter, blir det alltid ekologiskt som vinner. Om vi emellertid upptäcker ett exceptionellt kaffe, av exceptionellt hög kvalitet som är hållbart producerat men inte är ekologiskt certifierat, så köper vi in kaffet om:

☕️ Vi kan garantera att kaffet är rättvist och hållbart producerat.

☕️ Vi kan säkerställa 100% spårbarhet.

☕️ Vi vet varför kaffebonden inte är certifierad, till exempel pga bristande kontrollorgan eller om bonden saknar resurser att certifiera sin gård, helt enkelt inte har den storskalighet som krävs.

☕️ Vi känner oss trygga i att det pris vi betalar ger mer än tillräckligt för bonden och hans medarbetare att leva på, och att man har råd att odla med minimala eller inga bekämpningsmedel.

Du kan vara trygg i att vi värderar och värnar om hållbarhet och kvalitet efter ovanstående principer.

Vi betalar dessutom alltid bra till våra producenter. Inte bara för att det känns bra, utan också för att vi tror att en glad kaffebonde som kan leva gott på sitt arbete också producerar ett godare kaffe.

Att vara hållbar/ekologisk angår oss alla

Problemen med konventionell kaffeproduktion är många och stora. Inte bara rinner de kemiska bekämpningsmedlen ner i grundvattnet, tas upp av plantan för att sedan gå ut i kaffebären. Gifter i grundvattnet hotar hela befolkningen och bekämpningsmedlen skadar – i värsta fall dödar – natur, djur och människor.

Exempel: Potatis är en av Sveriges mest besprutade grödor (själva köper vi alltid ekologisk potatis av det skälet). Här går det åt 3 kg per hektar odling, men lyssna här: I Brasilien, vid konventionell kaffeproduktion, används i regel hela 15 kg kemiska bekämpningsmedel per hektar… Herbicider mot ogräs, insekticider mot skadedjur och fungicider mot svampsjukdomar. Och lyssna sedan på namnen på dessa pesticider: disulfoton, klorpyrifos, endosulfan, lindan, metylparation, parakvat… Visst låter det hemskt eller hur? Visst vill vi varken ha detta i grundvattnet i vår livsviktiga natur, i för naturen livsviktiga organismer (som bina) – eller i våra egna kroppar?!

Detta till trots, så visar det sig att vägen är lång att vandra. Endast drygt 6 procent av världens totala kaffeareal (inte produktion, utan areal!) är ekologisk! Dessa 6 procent bidrar till och med till en bättre natur än om kaffet ej funnits där. Vårt hållbart producerade kaffe växer i skuggan av andra träd, ofta kvävefixerande sådana som förbättrar jorden. Mer biologisk mångfald och minskad risk för sjukdomar.

Naturskyddsföreningens hemsida kan du fördjupa dig ytterligare i utmärkta fakta kring kaffets miljöpåverkan.

Kan vi tänka ett steg till?

Självklart kan vi det! Vi kan i alla fall försöka! Detta gjorde vi på Koppar:

Själva Kaffebrevet. Vi skippade skydds- och ytteremballage och kaffet levereras direkt hem till dig i sin originalförpackning. Det finns säkert de som inte tycker det är lika elegant som om vi haft ett omslutande kuvert eller en wellpapplåda runtom, men själva fokuserar vi på innehållet och att hålla allt så enkelt och miljövänligt som möljligt istället! Och vi tycker det är extremt elegant!

Transportsättet. Posten levereras hem till dig varje dag, eller hur? Vi tänkte i alla fall att Postnord ändå varje dag kör förbi din trappuppgång eller din brevlåda, och att det inte krävs någon extra transport för att du skall få ditt kaffe. Ett Kaffebrev, med totalvikten 250g, ger upphov till 23g CO2 i själva transporten. Vi tror att det är bäst i klassen.

/det godaste kaffet är nyrostat, Fredrik på KOPPAR

Koppars Kaffe-Akademi

Allt smakar tydligare om du utbildar dina sinnen.
Vin, mat, kaffe – ja hela livet blir större om du vet var du ska leta. Julianna, jag och våra medarbetare i rosteriet har samlat vår kaffekunskap i Koppars lilla Kaffe-Akademi. Välkommen hit, så ger vi kunskap och kuriosa runt hemligheten i din kopp. /Fredrik

LÄS MER HÄR