Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars kaffe är certifierat ekologiskt 100%

Koppar är ekologiskt certifierat

Kafferosteriet Koppar är stolta över att vara ekologiskt certifierade av kontrollorganet Kiwa Sverige. Hela vår produktion är certifierad, verkligen alla våra produkter och inte bara utvalda delar. Det här är väldigt viktigt för oss, för vi tror på riktigt att planetens lungor - regnskogen - inte tål så mycket mer gifter. Producenter som bara certifierar delar av sitt sortiment fortsätter ju med dåligheterna på andra delar, och då har man inte tagit ställningt tycker vi.

Att vara ekologiskt certifiterad betyder i korthet att vi garanterar att det inte har använts några giftiga bekämpningsmedel i plantagerna, i processanläggningarna, på vägen till vårt rosteri och självklart inte heller hos oss. Du vet att när du köper kaffe från KOPPAR så är det ekologiskt, punkt slut. Bra för miljön. Bra för dig.

Utöver att endast ha ekologiska bönor så betalar vi dessutom bra till våra producenter. Inte bara för att det känns bra, utan också för att vi tror att en glad kaffebonde som kan leva gott på sitt arbete också producerar ett godare kaffe.

Att vara ekologiska angår oss alla

Problemen med oekologisk kaffeproduktion är många och stora. Inte bara rinner de kemiska bekämpningsmedlen ner i grundvattnet, tas upp av plantan för att sedan gå ut i kaffebären. Gifter i grundvattnet hotar hela befolkningen och bekämpningsmedlen skadar – i värsta fall dödar – natur, djur och människor.

Exempel: Potatis är en av Sveriges mest besprudade grödor (själva köper vi alltid ekologisk potatis av det skälet). Här går det åt 3 kg per hektar odling, men lyssna här: I Brasilien, vid oekologisk kaffeproduktion, används hela 15 kg kemiska bekämpningsmedel per hektar… Herbicider mot ogräs, insekticider mot skadedjur och fungicider mot svampsjukdomar. Och lyssna sedan på namnen på dessa pesticider: disulfoton, klorpyrifos, endosulfan, lindan, metylparation, parakvat… Visst låter det hemskt eller hur? Visst vill vi varken ha detta i grundvattnet i vår livsviktiga natur, i för naturen livsviktiga organismer (som bina) – eller i våra egna kroppar?!

Detta till trots, så visar det sig att vägen är lång att vandra. Endast drygt 6 procent av världens totala kaffeareal (inte produktion, utan areal!) är ekologisk! Dessa 6 procent bidrar till och med till en bättre natur än om kaffet ej funnits där. Vårt ekologiska kaffe växer i skuggan av andra träd, ofta kvävefixerande sådana som förbättrar jorden. Mer biologisk mångfald och minskad risk för sjukdomar.

Allt vårt sortiment är ekologiskt. Vi tvingar verkligen ingen att köpa vårt kaffe, men om du nu ändå vill fortsätta handla från andra: Snälla, köp ekologiskt kaffe! Välj EU-loggan om du vill vara säker på att inga kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel använts. För dig. För miljön.

Naturskyddsföreningens hemsida kan du fördjupa dig ytterligare i utmärkta fakta kring kaffets miljöpåverkan.

Kan vi tänka ett steg till?

Självklart kan vi det! Vi kan i alla fall försöka! Detta gjorde vi på Koppar:

Själva Kaffebrevet. Vi skippade skydds- och ytteremballage och kaffet levereras direkt hem till dig i sin originalförpackning. Det finns säkert de som inte tycker det är lika elegant som om vi haft ett omslutande kuvert eller en wellpapplåda runtom, men själva fokuserar vi på innehållet och att hålla allt så enkelt och miljövänligt som möljligt istället! Och vi tycker det är extremt elegant!

Transportsättet. Posten levereras hem till dig varje dag, eller hur? Vi tänkte i alla fall att Postnord ändå varje dag kör förbi din trappuppgång eller din brevlåda, och att det inte krävs någon extra transport för att du skall få ditt kaffe. Ett Kaffebrev, med totalvikten 250g, ger upphov till 23g CO2 i själva transporten. Vi tror att det är bäst i klassen.