Välkommen till Koppars Kaffe-Akademi!
Allt smakar tydligare om du utbildar dina sinnen.
Välkommen hit – för kunskap och kuriosa runt hemligheten i din kopp!
Snabbnavigera till:
▶ Historia
▶ Världens bönor
▶ Produktion
▶ Hållbart producerat kaffe
▶ Bryggmetoder
▶ Smak & Arom
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa kommande kunskap i Koppars Kaffe-Akademi!
Det finns många berätteler om hur kaffet uppkom. Den vackraste tycker vi handlar om fåraherden Kaldi och munken som slängde kafferbären i elden, varpå den första aromatiska kaffedoften i världshistorien spred sig. Om sådana skrönor och annat läser du under följande rubriker:
▶ Kaffets historia
▶ Kaffeträdets ursprung
▶ Espressons historia
▶ Capuccinons historia
Om robusta och arabica, om varifrån det riktiga svarta guldet kommer, och allt du behöver veta om specialkaffe. Det och annat finner du här:
▶ Kaffebärets anatomi
▶ Hur skiljer sig smaken mellan olika länder?
▶ Världens största kaffeproducenter
▶ Vad är specialkaffe?
▶ Tio steg till specialkaffe
▶ Höghöjdskaffets kvalitet
▶ Skillnaden mellan arabica och robusta
▶ Om kaffe från Kenya
▶ Om kaffe från Costa Rica
▶ Om kaffe från Guatemala
▶ Om kaffe från Etiopien
▶ Vad är etiopisk heirloom?
▶ Schysst från Brasilien?
▶ Vad är Pacamara?
Inte bara om hur vi förädlar råkaffet i rosteriet, utan även om hantverket innan säckarna anländer till Tyresö. Om detta och annat läser du under detta avsnitt:
▶ Från kaffeplanta till din dörr
▶ Var i världen odlas kaffe?
▶ Koppars kaffeprocess
▶ Så här rostar Koppar
▶ Koppars kaffe är nyrostat
▶ Om ålder på råkaffet
▶ Allt om våta metoden
▶ Allt om torra metoden
▶ Allt om honey process
▶ Allt om anaerobisk fermentation
▶ Om kaffekooperativ
▶ Om koffeinfritt kaffe
Koppars värderingar garanterar våra eldsjälar till kaffeodlare och deras plantager ett långsiktigt gott liv. Om detta och annat läser du här:
▶ Koppar om ekologiskt kaffe
▶ Betala lite extra
▶ Colombias hållbara bönor
▶ Kaffebondens liv
Slutresultatet i din kopp avgör du själv. Det finns många skolor och sätt att brygga det nyrostade kaffet på, här presenterar vi våra tankar:
▶ Brygg med vanlig kaffebryggare
▶ Brygg med mokabryggare
▶ Brygg med pour over
▶ Brygg med Chemex
▶ Brygg en cold brew
▶ Brygg med aeropress
▶ Perfekt med presskanna
▶ Koka kaffe på stormkök
▶ Blomma ditt kaffe
▶ Gör trendiga Dalgona på riktigt kaffe
▶ Vilken bryggmetod passar dig?
▶ Malningsgradens betydelse
▶ Mer om extraktion vid bryggning
▶ Svalkande cold brew recept
▶ Välj rätt kaffefilter (engångs eller metall)
▶ Sant eller falskt om filter och filterbehållare
▶ Vi testar växtbaserade mjölk-alternativ till kaffet
▶ Om hur kaffets smak och arom förändras med mjölk i
Ett par, tre koppar kaffe är bra för hälsan. Artiklar om kaffets livgivande egenskaper har vi samlat här:
▶ Kaffet och din hälsa
▶ Kaffet och kärlekslivet
▶ Kaffet och karriären
De smaker och aromer vi upplever är alla olika, men att stanna upp och njuta av alla nyanser i nyrostat kaffe är alltid mödan värt. I detta avsnitt finner du – bland mycket annat – tips, tricks för hur du själv kan bli en bättre kaffeavsmakare:
▶ Nyrostat kaffe är gott kaffe
▶ Nyrostat, rätt förpackning och datummärkt
▶ Kaffehjulets alla smaker
▶ Träna ditt smaksinne
▶ Allt om kaffedoft
▶ Smaka med näsan
▶ Gör en kaffeprovning
▶ Vad är franskrost?
▶ Kaffets bästa förvaring
▶ Köper du gammalt bröd?
▶ Om vattnets hårdhet
▶ Vilken kopp till vilket kaffe