Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Pacamara – sällsynt och superexklusiv

Pacamara är kaffebönan som tog 30 år att få fram, men som idag står bakom några av världens mest eftertraktade kaffesorter.

Familjen Pacas i El Salvador har odlat kaffe sedan 1800-talet och bedriver idag stor kaffeverksamhet inklusive odlingar, processtation, rosteri och baristautbildningar. Dessutom har de en ”egen” kaffebönsort. År 1956 gick nämligen Fernando Alberto Pacas Figueroa ut i plantagen där han upptäckte ett träd som skiljde sig från de övriga. Det visade sig vara en naturlig mutation, mer kortväxt än övriga träd och – skulle det visa sig – mer tålig mot klimatväxlingar och sjukdomar. Denna mutation av arabica bourbon-sorten fick det passande namnet Paca efter upptäckaren.

Men det stannade inte därvid. Denna ganska högpresterande bönsort fick sedan möta maragogipe, en mutation av arabica typica vars egenskaper inkluderar höga träd och stora bönor, men som ger relativt låg avkastning vid skörd. På El Salvadors kaffeinstitut gjordes en korsning av de två som sedan förfinades och bearbetades för att komma ut på plantager först 30 år senare. Namnet härrör ur de två bönornas vardera fyra begynnelsebokstäver och bildade därmed pacamara.

Pacamara, som fortfarande främst odlas i El Salvador och Nicaragua samt i några ytterligare länder i Centralamerika, fick det bästa av de två ”föräldrarna”. Träden är låga med gula eller röda bär. Bönorna är stora och avkastningen är hyfsad, om än inte särskilt hög. Men framförallt – kvaliteten är enastående.

arabica pacamara bourbon

Detta, tillsammans med bönsortens sällsynthet i världens kaffeplantager, gör att kaffe av pacamara är extremt eftertraktat och ofta används till några av världens mest prisade, superexklusiva kaffesorter. Smaken är generellt sett rik med fyllighet men också elegans. Bland aromerna märks stenfrukt och mer exotisk frukt, hög friskhet men också djupa toner av choklad, nöt och smörkola. Bönsorten är svårrostad tack vare sin storlek, men resultatet gör det lilla extraarbetet mer än värt.

Av: Anders Melldén
Senast uppdaterad: 16 april, 2020

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!