Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

    Mala kaffe till rätt malningsgrad

    Grovmalet kaffe eller finmalet - att mala kaffe till rätt malningsgrad

    Rätt malningsgrad ger rätt smak

    Blir ditt kaffe superstarkt men beskt? Eller svagt men surt? Det kan bero på hur du malt dina bönor.

    Mala kaffebönor direkt från rosten

    Nyrostat och nymalet ger alltid godast kaffe. Men visste du att malningsgraden påverkar mycket av hur ditt kaffe kommer att smaka? Det går nämligen att göra superstarkt kaffe av alla typer av bönor, men starkt måste inte alltid vara gott. Det kan också betyda att kaffet är överextraherat. Kafferosteriet Koppar förklarar varför, och hur du hittar rätt malningsgrad.

    Färg, aromer och smakämnen lakas ur av vattnet på dess väg genom det malda kaffet till din kanna eller kopp. Tiden det tar för vattnet att rinna igenom avgör därmed hur mycket som lakas ur, och tiden påverkas i sin tur av hur finmalet kaffet är.

    Jämför med strandens sand. Om vatten rinner genom väldigt finkornig sand går det långsamt och sanden upplevs som en fuktig massa under längre tid. När vatten rinner genom mer grovkornig sand går det fortare, vattnet som runnit igenom är relativt rent och sandkornen torkar snabbare.

    Grovmalet kaffe släpper igenom mer vatten

    Finmalet kaffe kan på samma sätt bli till en tät massa som vattnet rinner mycket sakta igenom medan grovmalet släpper igenom vattnet snabbare. En blandning av de två, med finmalet kaffe och mer grova partiklar tillsammans, gör att vattnet letar efter den lättaste vägen att ta sig fram, det vill säga runt de större partiklarna. Redan här stöter vi kaffeälskare på vår första utmaning. Vill vi kunna styra extraktionen behöver malningen förstås vara justerbar, men framförallt vara jämn.

    Mala kaffe - två malningsmetoder

    Mala kaffebönor med blade grinders

    En vanlig typ av kaffekvarnar har knivar som skär sönder bönorna i små partiklar. Den fungerar alltså som en mixer eller blender där bönorna läggs i en behållare varifrån de faller genom snabbt roterande knivar och blir till malt kaffe. Det faller i sin tur vidare till en undre behållare där du tar ut det för att brygga. Sådana här ”blade grinders” kan vara bra om de har justerbar malningstorlek. Men risken med dem är att malningen blir ojämn. Det innebär i så fall att du, trots att du ställt in en viss malningsgrad, även får större partiklar med i kaffet där vattnet kan rinna snabbare igenom. Effekten kan bli underextraherat kaffe.

    Malet kaffe från burr grinders

    Motsatt effekt får du om du exempelvis vill mala grövre till din franska pressbryggare. Risken med blade grinders är att det följer med fint ”kaffedamm” som kommer att ge sump i koppen eftersom presskannans filter inte är gjort för så pass finmalet kaffe. En annan nackdel med blade grinders är att knivarna roterar oerhört snabbt. Då uppstår lätt värme vilket kan leda till att brända smaker uppstår i kaffet. En bra blade grinder med vassa knivar kan emellertid fylla sitt syfte och är ofta lite billigare i inköp än en så kallad ”burr grinder”.

    Burr grindern fungerar mer som en regelrätt kvarn, med två roterande koner som krossar kaffebönorna. Proffsen använder alltid den här typen av kaffekvarn eftersom den ger jämnare storlek på det malda kaffet, samt att det generellt sett är enklare att välja exakt malningsgrad.

    skillnad i malningsgrad

    Båda malningarna är avsedda för fransk presskanna. Till vänster ser du kaffe malt med en burr grinder och till höger har kaffet malts med en blade grinder. Så här stor skillnad kan det vara!

    Vilken malningsgrad är rätt?

    På en kaffekvarn finns vanligen en skala från finaste finmalet till grovmalet. Frågan är då vilken malningsgrad som passar dig och din bryggningsmetod.

    Anpassa malningen till bryggmetoden

    Om vi börjar med de generella ”malningsreglerna” kan man säga att riktigt finmalet kaffe passar bäst när det heta vattnet passerar kaffet under tryck. Sådan malningsgrad kan därför användas när du gör espresso. Då kan du pressa samman kaffet och låta den heta ångan snabbt laka ur aromerna ur det det. En mokabryggare fungerar på liknande sätt, med vatten som under tryck passerar kaffet. Här tar det dock lite längre tid och kaffet kan bli överextraherat om bönorna malts för fint. Någonstans mellan finmalet och medel brukar vara lagom.

    anpassa malningsgraden till bryggmetoden

    Om du brygger med filterbryggare brukar medelstor malning vara bra att utgå ifrån. I filterhållaren rinner det heta vattnet genom kaffet och behöver lagom mycket tid på sig att få med sig aromerna, men får inte rinna så sakta att det blir överextraherat. Filtermetoden, vare sig du själv häller vattnet – så kallat ”pour over” – eller har en elbryggare, är kanske den metod som allra bäst kan framhäva en kaffebönas mer eleganta aromatiska karaktärer. Samtidigt är det också en metod som är känslig för under- eller överextrahering.

    I en fransk presskanna hälls det heta vattnet över kaffet och får stå en stund och laka ur aromer och smak. Är kaffet för finmalet går detta alldeles för snabbt, med överextraktion som följd. Likaså ger det sump i koppen, precis som det gör om kaffet är ojämnt malet. Denna malning och likaså den för kokkaffe är ibland inte helt lätt att få till perfekt på en vanlig kaffekvarn.

    Underextraherat och överextraherat

    Rostat kaffe innehåller runt tusen aromer och det är dessa vi vill extrahera när kaffet bryggs. Det innehåller också smakämnen som ger sötma, syra och garvsyra och dessa smakämnens balans sinsemellan utgör en god helhet i koppen. Temperatur har vi redan varit inne på, och om söta smakämnen bränts i en alltför snabb och friktionsfylld malning blir upplevelsen inte särskilt trevlig utan kan kännas bränd eller rökig. Syra och garvsyra kan också bli obalanserade och ”ta över” smaken vid under- eller överextraktion.

    Vad är underextraherat kaffe?

    Underextraherat kaffe smakar surt och lite blaskigt eftersom sötma och aromer i övrigt inte hunnit lakas ur under bryggningen. Orsaken är att vattnet antingen runnit för fort genom kaffet som varit för grovmalet, eller att bryggtiden varit för kort – att du helt enkelt hällt vattnet för snabbt över kaffet. Titta i filtret, finns det fortfarande torrt kaffe i ytterkanten? Det är definitivt ett tecken på underextrahering. Men kanske ser du, trots att allt kaffe är uppblött efter bryggningen, att det finns större partiklar i mitten, och att kaffesumpen där har en djupare grop. Det är i så fall ett tecken på att malningen är ojämn med dränerande större partiklar dit vattnet söker sig för att rinna snabbt igenom.

    Lös problemet genom att se till att kaffet är jämnt malet och att vattnet rinner saktare. ”Blomma” gärna kaffet genom att först blöta upp det och låta det bubbla lite innan resterande vatten sakta hälls över. Tycker du fortfarande att kaffet blir underextraherat, prova att mala det lite finare nästa gång och upprepa proceduren. Tänk också på att du kan få olika resultat beroende på hur mycket kaffe du brygger.

    Vad är överextraherat kaffe?

    Överextraherat kaffe smakar beskt och starkt men saknar aromer. Anledningen är kaffets pseudotannin, även kallad garvsyra, som du kan läsa mer om här. I lagom extraherat kaffe ger garvsyran en viss sträv, aptitretande känsla av struktur i smaken. Men egentligen har den en bitter/besk smak och den kommer fram vid överextraktion, antingen på grund av att kaffet står och reducerar en längre tid på en värmeplatta eller på grund av överextraktion vid bryggningen. Om det beror på bryggningen märker du kanske att det tar väldigt lång tid för vattnet att rinna genom kaffet vilket gör att aromerna hinner försvinna men kaffet blir beskt och koncentrerat.

    Här kan du inte styra rinntiden så väl eftersom vattnet oavsett hur du häller kommer att fastna i det finmalda kaffet. Lös istället problemet genom att mala kaffet något grövre nästa gång. Väldigt mycket kaffe i filterhållaren kan vara orsaken till överextraktion när du brygger större mängd, trots att det smakar perfekt när du brygger mindre. Detta eftersom vattnet får en längre väg att rinna genom det malda kaffet. En något vidare filterhållare kan då vara lösningen.

    Surt och smaklöst eller beskt och aromfattigt – under eller överextraktion är vanliga orsaker som är ganska lätta att åtgärda. Med en bra kvarn och små medel är ditt kaffe snabbt välbalanserat och gott igen.

    Malningsgrader för kaffet

    • Superfinmalet: turkiskt kokkaffe
    • Finmalet: espresso
    • Fin- till medelmalet: aeropress, mokabryggare,
    • Medelmalet: elbryggare, pour over
    • Medel- till grovmalet: fransk presskanna, perkolator, kokkaffe
    • Extremt grovmalet: cold brew

    Underextraherat

    • Smak: Surt, smaklöst
    • Orsak: För snabb rinntid och kort urlakning
    • Åtgärd: Finare malning, jämnare malning, långsammare hällning av vattnet

    Överextraherat

    • Smak: Beskt, starkt men aromfattigt
    • Orsak: För långsam rinntid och lång urlakning
    • Åtgärd: Grövre malning, jämnare malning

    Brygg bättre kaffe med rätt malningsgrad och kaffekvarn

    "Vi måste justera malningsgraden" är en vanlig formulering när vi brygger kaffe här på rosteriet. Vi söker nämligen alltid efter den perfekta koppen kaffe. Det var ju därför vi startade KOPPAR! Vi gör vårt yttersta för att varje Kaffebrev som vi postar hem till dig är rostat till perfektion, men när det väl hamnar i din brevlåda så är det upp till dig att - i sista steget - brygga kaffet.

    Ta hjälp av malningsgraden

    Med rätt malningsgrad så kan du lyfta fram olika egenskaper i din kopp kaffe. Så här tänker vi:

    malningsgraden på kaffe påverkar smaken

    Det är verkligen bekvämt med färdigmalet kaffe! Vi dricker det själva ofta på vardagsmorgnarna, för det tar helt enkelt tid och det låter i hela huset när man maler kaffe. När du köper färdigmalet kaffe från oss, så är det också malt till den storlek vi tycker att just det kaffet bör vara malt på för din bryggmetod.

    Investera i en kaffekvarn

    Men, vill du ge ditt KOPPAR-kaffe en extra dimension så är vårt ödmjuka råd att investera också i en kaffekvarn.

    Vi får ofta frågan om vilken kvarn vi rekommenderar. Dessa använder vi själva och är väldigt nöjda med.

    Wilfa kaffekvarn

    Wilfa kaffekvarn

    På rosteriet använder vi en Wilfa Classic svart CGWS-130B Kaffekvarn. Den använder vi dagligen och har så gjort i över tre år utan att kvarnen visar några som helst svaghetstecken. Självklart rengör vi den då och då. Denna rekommenderar vi varmt som ”budget”-variant, då det är lätt att finna rätt inställning på malverket, en burr grinder, och sedan hålla detta. Kanske att man inte kan få till den allra bästa malningen för moka-bryggning och verkligen inte för espresso, men för ”vanlig” filterbryggning är denna perfekt.

    Bästa kaffekvarnen för hemmabruk

    Rancilio Rocky kaffekvarn

    Hemma använder vi (Fredrik & Julianna, grundare av Kafferosteriet Koppar) kvarnarnas Rolls-Royce för filterbryggning, nämligen en Wilfa Uniform WSFBS-100B. Denna är utvecklad tillsammans med den norske mästerrostaren Wim Wendelboe, och den maler väldigt exakt för filterbryggning ner till moka-nivå. Espressobryggning kräver en speciell kvarn.

    Manuell kaffekvarn från Hario

    Hario Skerton kaffekvarn

    När vi är ute och reser så tar vi med oss varsin Hario Skerton. Det är den ultimata kaffekvarnen för dig som tycker det är kul att mala för hand. Harios kvarn har ett högklassigt keramiskt malverk, vilket resulterar i jämn malning och Julianna tycker att det finns en tjusning i sig att mala kaffet för hand, även om det tar några minuter. Hario Skerton är utan tvekan perfekt att ta med på semestern. En kaffekvarn för lugna höstdagar!

    Mahlkönig - kungarnas kvarn

    Mahlkonig kaffekvarn

    På rosteriet använder vi kungarnas kvarn, en Mahlkönig. Denna tillverkare producerar även jättefina kvarnar för hemmabruk. Bilden här ovan visar vår DK 15 LS och det är med denna vi maler ditt kaffe samma dag som ditt Kaffebrev lämnas till posten. Härigenom ser vi till att alla smaker och aromer ändå bevaras maximalt - för dig som vill ha en smidig lösning och fortsätta att dricka vårt färdigmalda kaffe.

    Frågor och svar om kvarn och malning av kaffebönor

    Hur maler man kaffebönor?

    Det finns enklare och mer komplicerade kvarnar för att mala kaffebönor. Elektriska kvarnar gör jobbet åt en och kan innehålla funktioner för att ställa in och justera malningsgraden. En manuell kvarn har inte sådana funktioner. Då behöver du hålla koll på malningsgraden själv.

    Tänk på att justera malningsgraden beroende på hur du ska brygga kaffet. Finmalda bönor passar för espresso, medan grovmalda passar för en fransk presskanna. Malningsgraden för en filterbryggare ligger någonstans mitt emellan.

    Hur mycket ska man mala kaffebönor?

    Malningsgraden avgörs av hur du vill att ditt kaffe ska smaka. Vill du att det ska smaka mustigt, runt och chokladigt, då passar ett finmalet kaffe för längre bryggtid. Vill du att det ska smaka sött, friskt och fruktigt, då passar grovmalna kaffebönor bättre.

    Men malningsgraden avgörs också av hur du brygger kaffet. Finmalet kaffe lämpar sig bäst när hett vatten passerar under tryck. Sådan malningsgrad kan därför användas när du gör espresso. När de malda bönorna istället står i varmt vatten längre stund, som i en fransk presskanna, är det bättre med grovmalda bönor.

    Kaffebönor för en filterbryggare bör malas någonstans mitt emellan finmalet och grovmalet.

     

     

    För mer inspiration, tips och matnyttig kaffekunskap, anmäl dig till Koppars nyhetsbrev på länken nedan!