Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Kaffeplantage

Berättelser om kaffe från förr

Det finns många berättelser om hur kaffet uppkom. Som den om fåraherden Kaldi, som i 800-talets Egypten fascinerades av hur uppspelta hans getter blev efter att ha ätit de röda bären från en speciell planta. Han tog med sig bären till ett tempel, men munken där avfärdade det hela och slängde bären in i elden. En aromatisk doft spred sig och de nyrostade bönorna maldes för att brygga världshistoriens första kopp kaffe.

Andra källor talar om att kaffets ursprung är Etiopien, där den förvisade shejken Omar helgonförklarades och välkomnades tillbaka med sitt kaffe till staden Moccha i Jemen. Vi tycker berättelsen om Kaldi och munken är en mer spännande berättelse än den om shejk Omar och hans mirakelmedicin, och eftersom vi vill leva i vår romantiserade kaffevärld så bestämmer vi oss för att det får vara den sanna.

Självklart spelar italienarna, som ju verkligen behärskar kaffekonsten idag, en avgörande roll i historiens fortsättning. Venedig var Europas hamn mot världen på den tiden och hit kom kaffet från de muslimska länderna i norra Afrika och Mellanöstern. Drycken möttes emellertid av motstånd in i det sista: kyrkan hade stor makt, och först år 1600, efter att påve Clement VIII förkunnat att kaffe var en kristen dryck, kunde spridningen ta fart på allvar.

Holländarna var samtidigt ett driftigt sjöfolk och började odla kaffe i Indonesien och på Sri Lanka. Engelsmännen var inte sämre och någon gång i mitten av 1600-talet dracks det kaffe på de engelska slotten och herresätena (teet kom först 100–150 år senare). Mot slutet av århundradet hade drycken nått östra Europa genom att Österrike och Polen efter slaget vid Kahlenberg 1683 tog osmanernas ”kahve” som krigsbyte.

Från ungefär år 1600 och framåt går det alltså att följa kaffets historia tillförlitligt. Vi kan läsa om att kaffet under det amerikanska inbördeskriget blev en sådan bristvara att priserna sköt höjden; hur en fransman vid namn Gabriel de Clieu satte kaffet på kartan också i Västindien och därmed i Latinamerika där plantorna stortrivdes; om hur Brasilien, idag världens överlägset största producent, kom igång på allvar i början av 1800-talet.

Kaffet blev alltså tidigt en världsomspännande industri med stora och mäktiga intressen. För många så kallade utvecklingsländer har råvaran en avgörande betydelse för ekonomin: det sägs att över 100 miljoner människor idag är beroende av kaffet som huvudsaklig inkomst.

Senast uppdaterad: 21 februari, 2018.