Kaffehandeln omsätter årligen 20 miljarder dollar och är – näst efter olja – den mest handlade råvaran i världen. Av denna hisnande handel, så kommer endast 10% ursprungslandet till godo. För bonden är det dock en ännu lägre siffra. Skatter och avgifter gör att denne, t.ex. i Afrika i snitt får endast 6,1% av det du betalar för kaffet i butiken för konventionellt odlat kaffe.
Vi vänder blickarna till Kongo. Landet har transformerats från en storskalig bulkproducent till att idag ge oss specialkaffe av fantastisk kvalitet. Detta land med ofattbart vacker natur och oerhörda naturtillgångar höll i dagarna val. Det gick blodigt till också denna gång. Insatserna är höga och det är många som slåss om de värdefulla resurser som landet besitter - guld, diamanter och även kaffe. Korruptionen är utbredd. Sannolikt är den inte mindre nu än för 30 år sedan, då Kongo var en storproducent av kaffe. Då pressades priserna nedåt och fler och fler mellanhänder klev in och ville ha en del av kakan. När det blev olönsamt att producera billigt kaffe, så gick bönderna över till andra grödor. Produktionen rasade från 130.000 ton till idag officiellt endast 8.000 ton årligen.
Den statliga kaffeskatten i Kongo är relativt hög (ca 13%) jämfört med grannländerna Uganda och Rwanda, dit kaffe av lägre kvalitet smugglas för att ta plats i billiga afrikanska blandningar. Som konsumenter måste vi våga räkna baklänges och inse att om vi vill dricka ett kaffe av hög kvalitet - OCH ge kaffebonden vettigt betalt för allt slit denne lägger ned i odlingarna - så kostar det.
Låt oss göra ett räkneexempel:
Flera av de stora dagligvarukedjorna kampanjade kaffe innan jul. Undantaget från dessa kampanjer var såklart ekologiskt och Fairtrade-certifierat kaffe. Den billigaste kampanjen vi noterade var 5 paket (à 450 gram) för 99 kr. Först ska momsen räknas bort och därefter ska butiken ha sin marginal. Rosteriet rostar inte kaffet gratis och vi har även här ett vätskebortfall om lite drygt 20%. Därefter kommer en kaffehandlare in i bilden och sedan skatterna och andra mellanhänder. Vem som helst kan räkna ut att det inte blir många kronor kvar till kaffebonden om vi köper kaffe för 44 kr/kg inklusive moms.
När vi väljer ett schysst producerat kaffe, så får vi samtidigt ett kaffe av högre kvalitet. En nöjd och glad bonde kan leva på att odla kaffe och inte gå under för att de stora jättarna slåss om oss som konsumenter.
Kongo är en pånyttfödd kaffenation och även om det finns en betydande förbättringspotential, så kan idag bönderna som själva äger sina tvättstationer leva på att odla sitt kaffe. Detta handlar filmen om!
/det nyrostade kaffet är godast, Fredrik på KOPPAR
Senast uppdaterad: 15 januari, 2018
Att dela med oss av våra kunskaper känns viktigt för oss. En bra kanal är våra nyhetsbrev och just denna artikel skrev vi för utskicket i januari 2019. Vill du ha våra utskick i framtiden? Anmäl dig gärna på länken här!