Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Brasilien – ekoparadis eller ej?

I Brasilien görs hisnande en tredjedel av allt kaffe som produceras i världen. Ändå är bara en bråkdel ekologiskt certifierat, trots att konsumenternas efterfrågan på ekologiskt kaffe ökar. Ja, av världens kaffeproduktion är idag cirka 7 procent ekologisk, men i Brasilien är siffran bara drygt 0,2 procent. Något ekologiskt paradis är Brasilien därmed verkligen inte, men självklart går det att hitta fantastiskt, välgjort och schysst producerat kaffe därifrån. Det gäller bara att leta på rätt ställen.

Först lite allmänt om Brasilien som kaffeland. Det är som sagt världens största med en tredjedel av världsproduktionen. Ungefär 80 procent av bönorna är av olika arabicavarianter och 50 procent av kaffet kommer från delstaten Minas Gerais väster om Rio de Janeiro. Det är lätt att tro att Brasilien med sin stora produktion enbart har stora producenter men så är inte fallet. Snarare är de flesta av de runt 300 000 farmerna små och familjeägda med runt 7–8 hektar. Samtidigt ska det sägas att det finns enormt stora plantager också, och att de flesta som är små samarbetar i kooperativ precis som i den övriga kaffevärlden.

Komplicerad övergång
Runt år 2000 gick kaffepriset ner i en svacka och många av Brasiliens kaffeproducenter ställde om till ekologisk produktion för att kunna ta bättre betalt för sina produkter. Detta enligt ACOB, Brasiliens organisation för ekologiskt och hållbart kaffe. Tyvärr, menar ACOB, var det flera av de producenter som gick över till eko som inte hade den kunskap som behövdes. De visste inte hur man brukar jorden ekologiskt och hur man arbetar utan kemisk besprutning och konstgödsel. Problemen resulterade därför ofta i små skördar av medel- eller låg kvalitet. När kaffepriset några år senare gick upp till normala nivåer var det därför flera av producenterna som återgick till konventionell odling.

Men de som lyckades hålla sig kvar var de riktigt kunniga, och ur denna kärna ser vi idag stommen i Brasiliens ekologiska kaffeproduktion. Mellan 2005 och 2013 var årsproduktionen av ekologiskt kaffe runt 70–80 000 säckar à 60 kilo. Från 2017 har viss stimulans från regeringen lett till att det nu är cirka 100 000 säckar. Men av en total produktion på runt 50 miljoner säckar är det såklart inte särskilt framstående, nej här ligger länder som Mexiko och Etiopien betydligt bättre till.

Vad är ekologiskt kaffe?
Vad innebär då ekologisk kaffeodling? Ja, lite förenklat gäller att kaffet ska odlas utan syntetiskt framställd konstgödsel samt med en begränsning av bekämpningsmedel och förbud för sådana bekämpningsmedel som kan skada både arbetare och miljö. För att ställa om till ekologisk kaffeodling krävs därmed en treårig övergångsperiod för att jorden ska bli så giftfri att odlingen kan certifieras.

Kaffe är en av världens mest besprutade grödor och i en artikel från Världsnaturfonden jämförs mängden kemiska besprutningsmedel med det som används för Sveriges mest besprutade produkt, potatisen. Till kaffet kan så mycket som 15 kilo kemiska bekämpningsmedel användas per hektar medan siffran för potatis kan uppgå till 3 kilo.

Att besprutningsmedlen – som används för att hålla tillbaka svampangrepp, skadeinsekter och ogräs – är farliga är de flesta medvetna om, utom möjligen arbetarna som ska använda dem. Men livsmedelsproduktion (inte bara kaffe) är enormt viktigt i Brasilien så i flera fall ser regeringen mellan fingrarna med fara för både natur, djur och människor som resultat.

När det gäller gödsel så behövs det för att kaffeträden ska frodas. Problemet är att konstgödsel – som är en riktig miljöbov – är väldigt effektivt och snabbverkande. Naturgödsel tar mer tid på sig att dela med sig av näringsämnena vilket ger ett långsammare, lite mindre effektivt resultat, åtminstone i början av användandet.

Nackdelar och fördelar med ekologisk odling
I Journal of agricultural science and technology skrevs för några år sedan en artikel om vilka nackdelar de brasilianska ekologiska producenterna upplevde. Där framkom bland annat att ekologisk kaffeodling krävde mer arbete, och alltså mer personal, samt att skördarna blev mindre. Dessutom tyckte de att det var svårt med olika certifieringssystem och med hur det ekologiska kaffet skulle marknadsföras för att de skulle få ut det pris de ansåg sig behöva för att täcka de högre kostnaderna. För ekologisk odling är lite dyrare än konventionell, i alla fall de första åren efter omställningen.

Men fördelarna överväger. Ekologiska plantager behöver skugga, alltså återplanteras skog som skydd. Det ger i sin tur mindre problem med erosion. De som odlar ekologiskt är också överens om att i det långa loppet är naturgödsel klart bäst och billigast. Frånvaron av kemiska besprutningsmedel leder dessutom till att en naturlig flora och fauna, med fåglar och insekter, kommer tillbaka. Detta ger till slut ett naturligt skydd som gör att mindre bekämpning krävs.

Ekologiskt, hållbart och spårbart = schysst
Efterfrågan på ekologiskt kaffe finns framförallt i centrala Europa och USA. När vi på Kafferosteriet Koppar köper in vårt brasilianska kaffe tar vi hjälp av expertis från bland annat Tyskland för att vara säkra på att kaffet tillverkas med schyssta metoder både när det gäller arbetares hälsa och miljöaspekten. För faktum är att alla bra kaffeproducenter inte alltid är ekologiskt certifierade. Ibland följer de istället ett hållbarhetsprogram som innefattar ekologiskt tänk, men också flera andra aspekter, som ekonomisk och social hållbarhet.

Hållbarhet, sustainability, är förmodligen framtiden i många branscher inklusive den som producerar kaffe. Men hållbarhet är än så länge lite svår att mäta. Därför är också spårbarheten extremt viktig. När vi köper brasilianskt kaffe är vi oerhört noga med att ha koll på hela produktionskedjan – ner till minsta jordlott. Dessutom handlar det om att tänka högkvalitativt, ett billigt kaffe är billigt av en orsak – vi får det vi betalar för.

Så, sammanfattningsvis. Brasilien är ett enormt kaffeland men inget eko-paradis. Däremot finns det flera väldigt duktiga producenter som antigen är certifierade som ekologiska producenter, eller på något annat sätt arbetar högkvalitativt med spårbarhet i hela kedjan. Det är genom att handla från dem som vi hittar Brasiliens schysstaste kaffe. Att smaken därtill är i världsklass gör inte saken sämre.

Av: Anders Melldén
Senast uppdaterad: 16 april, 2020

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!