Fyllig, smakrik och stark - god som den är eller med en del krämig mjölk. På en solig italiensk piazza, över en fika med en vän eller hemma vid din egna espressomaskin kanske? Oavsett så sitter en espresso aldrig fel! I över hundra år har espresson druckits runt om i världen - inte minst i Italien där det nästan klassas som nationaldryck. Vi gör en tillbakablick över espressons historia och berättar om hur industriella revolutionens ångmaskin blev till espressomaskin!
Det var på 1700- och 1800-talet som den industriella revolutionen tog fart i Europa. Ny teknik i form av effektiva ångmaskiner hade en avgörande betydelse för utvecklingen under denna tid. Industrin hade tidigare främst drivits av energikällor i form av vattenhjul, vilket gjorde att man ofta var geografiskt begränsad. Dessutom påverkades arbetet av årstider och väderförhållande. Under vintern blev strömningen i forsarna sämre och på så sätt ineffektiviserades hela industrin. Nu revolutionerades arbetet i fabrikerna av ångmaskinen, och detta la grunden till storskalig produktion av t.ex. järn och stål. Det man inte visste då var att ångmaskinen också skulle komma att ge oss något så fantastiskt som espresso...
Det var engelsmannen James Watt som var ledande när det kom till att konstruera effektiva ångmaskiner. Till skillnad från vattenhjulen kunde maskinerna placeras ut strategiskt, t.ex. i närheten av naturtillgångar, eller i städer där det fanns efterfrågan på det som producerades. Europa urbaniserades i hög takt och folk samlades kring fabrikerna i städerna - här fanns jobben. Arbetarna blev fler och för att få ut det mesta av arbetsdagen började kaffekulturen breda ut sig bland de anställda.
Allteftersom kaffedrickandet på fabrikerna ökade skapades ett problem. 1800-talets kaffebryggare var långsamma och tempot i fabrikerna var högt. Det behövdes helt enkelt en kaffebryggare som kunde brygga ett bra och starkt kaffe på kort tid, så att man skulle ha tid för både effektivt jobb och kaffepaus. Under denna tid vände sig därför många uppfinnare till ångtekniken för att hitta en bra metod att brygga kaffe på.
En av dessa var italienaren Angelo Morionso. År 1884 patenterade han en maskin som bryggde kaffe genom att använda sig av ångteknik. Moriondos ångbryggare bryggde dock kaffet vid för hög temperatur och eftersmaken blev därför mycket besk. Ett par år senare, 1901, lyckades däremot Luigi Bezzera från Milano förbättra Moriondos maskin. Bezzeras maskin pressade också varmt vatten genom en kaffebehållare, med hjälp av ångteknik, men kaffet från denna maskin var inte beskt - snarare tvärtemot: fylligt och aromatiskt. Hans kaffebryggare blev snart en succé. Bezzeras hade konstruerat en komplett maskin som levererade gott kaffe på kort tid - espresson var född.
Idag förknippas espresso starkt med just Italien, där Moriondo och Bezzera levde. En annan herre som också bidragit till Italiens koppling till espresson är Achilles Gaggia. På 1940-talet utvecklade han en espressomaskin i Milano som baserades på kolvmekanik, istället för ånga. Denna teknik gjorde att man kunde pressa varmt vatten genom kaffet med hela 9 bars tryck, och detta gav ett fylligare kaffe med extra fin crema. Han patenterade sin uppfinning 1946 och Gaggias ikoniska espressomaskiner ses som en viktig milstolpe för den moderna espressons födelse.
Precis som att dem italienska arbetarna behövde sin espresso för att klara av tempot bredvid ångmaskinen, dricker vi på KOPPAR hemskt gärna en nyrostad espresso under arbetsdagen i rosteriet. Våra två espressoblends, No1 och No2, har båda smakbilder som är tydligt italienska: mycket smakrika och riviga, utan att kompromissa på lenheten. För att hitta den karaktäristiska italienska espressosmaken har vi använt en stor andel robusta i våra blandningar. Robustan ger oss de uppiggande riviga tonerna till espresson, och framförallt en extra härlig och söt crema på toppen. Prova gärna du med!
/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR
Senast uppdaterad: 16 april, 2018.