Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Kaffebären processas längs vägen från plantage till rosteri

Från odlingen till rosteriet

I de flesta kaffeodlande länderna skördar man en gång om året. Skörden sker när bären skiftar färg från gröna till röda, ungefär åtta månader efter att plantan blommat. Den kan ske antingen för hand, eller med hjälp av maskiner som plockar plantan på bären. Genom att en erfaren plockare fyller sina korgar med enbart mogna bär får man en slutprodukt som doftar bättre, har en något mindre syra och ger en behaglig känsla i munnen. Gröna bär, som du kan tänka slinker igenom när maskiner är inblandade både vid plockningen och i sorteringen, ger mer bitterhet och inte alls samma fina doftupplevelse i koppen.

När bären kommer till kaffestationen är det dags för kärnorna i dem att bli gröna bönor. Också här kan man tala om en maskinell metod (våt tvättning) och mer hantverksmässig (torkning). Dock är det inte så att torkningen, även om den sker mer för hand, ger ett bättre slutresultat – det är helt enkelt bara två olika beredningssätt som passar olika klimat. Tänk dig själv hur svårt det kan vara att torka bönor i en regnskog, eller hur kostsamt det är att tvätta bönan i Etiopien där vatten är en bristvara…

Den våta processen inleds med att bönorna hälls i stora vattenbad. De dåliga bären stiger då till ytan och sorteras bort. På de fina bären skalar man bort fruktköttet, innan man låter bönorna ligga i blöt och fermentera i 24–36 timmar. I vattnet försvinner det sockerlager som omger bönan. Sedan tvättar man bönorna en gång till innan man låter dem torka.

Vid den torra metoden, som också är den äldsta, så läggs bären att torka i upp till fyra veckor innan man tröskar bort det som är kvar av fruktköttet. Detta är ett delikat arbete. En böna som torkat för länge ger ett alltför bittert resultat i din kaffekopp, medan en böna som torkat för kort tid kan råka ut för svamp och inte nå hela vägen fram till koppen. När absolut allt torkat fruktkött är borta från bönan återstår bara att polera den, rengöra och sortera en sista gång. Världens finaste kaffe går igenom alla de här stegen, ibland flera gånger för att få bort de dåliga bönorna som kan förstöra en hel kopp kaffe!

De gröna bönorna håller länge efter skörd, men inte hur länge som helst. Det betyder att man för att hålla jämn kvalitet på själva grundråvaran behöver en bra blandning över året med bönor från hela världen. Hur lång hållbarhet en grön böna har varierar över världen: I regel är det exempelvis så att en böna från Colombia håller kortare tid än en böna från El Salvador.

Smakar då färskplockat och färskrostat kaffe alltid bättre? Ja, att färskrostat kaffe smakar bäst är kännarna helt eniga om. Att bönorna skall vara färskplockade debatteras dock flitigt i kaffevärlden. En del hävdar till och med att de mår bra av att ligga till sig och att de då blir lite mindre slutna, ungefär som vid en god flaska vin.

För att du alltid ska kunna vara säker på att få ungefär samma resultat varje gång du brygger ditt kaffe, så har vi på Kafferosteriet Koppar valt att använda 2-4 olika bönor i varje blandning. Eftersom bönorna skördas vid olika tidpunkter under året beroende på plats runt ekvatorn, gör detta att vi kan balansera blandningarna så att de håller jämn kvalitet året om.