Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Det är skillnad på smak och arom

Du smakar lika mycket med näsan som med munnen

Under ett av kaffesensorikern Katharina Geraschs besök hos oss i rosteriet spelade hon oss ett spratt. Katharinas experiment kan du själv göra hemma - du behöver socker, lite kanel och en försöksperson! 

Katharina doftar
Katharina Gerasch är en av världens främsta kaffesensoriker och har varit högst delaktig i att ta fram KOPPAR:s olika kaffen.

Gör så här: Blanda ihop en tesked socker med ett par nypor kanel, och placera innehållet på en sked eller i ett litet glas. Proportionen ska vara densamma som till julgröten ungefär! Nästa steg är att ta in en försöksperson som får äran att smaka på blandningen. Det viktiga här är att personen gör detta samtidigt som denne håller för näsan och blundar.

Ge försökspersonen lite betänketid och fråga sedan om vilken smak denne upplever.

Nu kan försökspersonen släppa näsan och och smaka igen. Märker personen någon skillnad?

Svar ja! Det som händer, i de flesta fall, är att försökspersonen känner smak av något sött när näsan hålls för - många brukar gissa på just socker. Kanelen däremot brukar försökspersonen inte kunna identifiera i detta skede. Men, när man väl kopplar in sitt doftsinne avslöjar sig även kryddan!

Vad lär vi oss av detta? Jo, experimentet visar tydligt att vårt smaksinne och doftsinne verkligen samarbetar.

Rent tekniskt, vad är det som händer? Jo, vi upplever i detta experiment begreppen smak och arom. De är inte samma sak! Med ordet smak menar vi det som tungan kan uppfatta - vilket egentligen bara är de fem grundsmakerna sött, surt, salt, beskt och umami. Aromer är istället dofterna som vi uppfattar genom vår näsa, och det är tack vare hjärnans doftcentrum som vi sedan kan skapa tusentals olika smakförnimmelser. Kort och gott känner tungan smaken av sött, medan näsan fångar upp kanelens arom i experimentet.
 
Med Katharinas socker- och kanelexperiment i åtanke finns det bara en slutsats att dra. Använd din näsa när du smakar på kaffe, för vårt lukt- och smaksinne samarbetar! Genom att öva på att identifiera dofter kommer du snart märka att du blir bättre på att urskilja varje kaffets specifika karaktär - och då kommer nya smakupplevelser på köpet.

Vilket kaffe ska man dricka och träna sig på då? Vilket som helst - vår devis är nämligen att det är din smak som avgör valet. Vi kan bara vägleda, sedan finns det fler individuella smaker än det finns smaker och aromer i nyrostat kaffe! För egen del landar det dock ofta i ett lättrostat kaffe, just för att den ljusare rostningen ger kaffet en intressant karaktär. Ett lättrostat kaffe har, precis som namnet avslöjar, rostats kortare tid, på lägre temperaturer och detta gör att bönan behåller högre syra och faktiskt fler sockerarter. Koppen blir på så sätt friskare och sötare, där unika dofter blir tydligare!

Kanske har du aldrig tidigare druckit ljusrostat kaffe? Om inte, så tycker jag att KOPPAR:s klassiska N°3 Lättrost är ett utmärkt kaffe att göra entré med i den lättrostade kaffevärlden. Detta kaffe har vi rostat sedan våra allra första dagar och smaken är just söt och fruktig, men ändå relativt fyllig för att vara en lättrost. Här kan du dofta dig till tangerine, jasmine, svart te och en del citron - aromer som oftast försvinner när kaffet rostas åt det mörkare hållet! Prova du med!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 31 maj, 2018