Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Ekologisk kaffeproduktion Colombia

Colombia: Hållbar kaffeproduktion innan 2027

Den stora kaffeproducenten Colombia har satt upp ett mål vi tilltalas av: En helt hållbar kaffeproduktion innan år 2027. Eftersom hållbar och ekologisk kaffeproduktion ligger oss så otroligt nära hjärtat, så följer vi landets arbete med största möjliga nyfikenhet. Vi undersöker vad som händer här!

Har du någon gång druckit colombianskt kaffe? Sannolikheten är stor, inte minst med tanke på att Colombia idag är världens tredje största kaffeproducent, med en årsvolym på hissnande 810 000 ton råkaffe. Till ytan mäter landet dubbelt så stort som Frankrike, och i mer än hälften av landets kommuner odlas de vackra röda kaffebären. Branschen sysselsätter hela 4 miljoner colombianer, dagligen!

Colombias kaffe har länge gjort sig till nära förknippad med högsta möjliga kvalitet, och hemligheten till deras fylliga och aromatiska kaffen har i stor mån att göra med landets ideala klimat för kaffeodling. Tack vare Anderna finns här hela 3 miljoner hektar av höghöjdsodlingar - något som gör landets kafferegioner unika. Dessutom går ekvatorn tvärs igenom landet, och faktum är att det bara är Etiopien, Kenya och i viss mån Tanzania som besitter liknande odlingsmöjligheter, världen över.

Kort och gott är Colombia ett land som andas kaffe, från norr till söder - och för att kommande generationer också ska kunna ta del av landets fantastiska kaffekultur har Café de Colombia (FNC) sedan april 2017 inlett ett omfattande hållbarhetsarbete. FNC är ett icke vinstdrivande förbund som representerar landets kaffegårdar, och den nuvarande VD:n Roberto Vélez var högst delaktig i att sätta upp målet om hållbar kaffeproduktion innan 2027 (vilket för övrigt sammanfaller med förbundets 100-års jubileum).

I en intervju med Perfect Daily Grind, berättar Vélez att 563 000 colombianska kaffegårdar idag är anslutna till FNC. De flesta är småskaliga familjeägda gårdar, där 42% är erbjuder ekologiskt kaffe och är hållbart certifierade. Att få denna siffra till 100% är en utmaning som Vélez tror är fullt möjlig, om än svår. ”Låt oss tänka stort”, säger han själv.

Hur har förbundets arbete sett ut praktiken? Det första steget för Vélez och FNC var att definiera vad som egentligen är just ’hållbart’. Här vände de sig till FN:s definition av begreppet:

"En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”
Brutlandskonventionen (1987).

Definitionen genomsyrar på så vis FNC:s utgångspunkt: att säkerställa att Colombias barn och barnbarn ska kunna nyttja landets unika förutsättningar för hållbar kaffeproduktion!

Sedan arbetes start i fjol har FNC, tillsammans med sina medlemmar, satt upp riktlinjer för hållbar kaffeproduktion, tillsammans med hållbarhetsexperter, kaffebönder och exportföretag från olika länder. Idag håller man utbildningar och workshops för att hjälpa fler gårdar att bli ekologiska, och processen följs inte bara av KOPPAR - hela världens blick är vänd mot Colombia. Förbundet har mottagit priser för sina insatser från bland andra Rainforest Alliance, vår egen organisation SCA (Speciality Coffee Association) och CQI (The Coffee Quality Institute).

I takt med att allt fler kaffegårdar tas över av yngre generationer är det idag tydligt att utvecklingen styrs mot ekologisk produktion i landet. Kafferosteriet Koppar hejar på och njuter av fantastiskt kaffe. Vi är nämligen övertygade om att ekologiskt kaffe som odlats av nöjda kaffebönder smakar bättre. Med större omsorg om planeten, produktion för kommande generationer och gladare bönder som belönas för sina insatser ger det godaste resultatet! Om du också vill prova ekologiskt specialkaffe från Colombia, så hittar du numera två nyrostade kaffen - vår koffeinfria Mountain Water från Tolima-regionen och Colombia från Huila-regionen. Båda två är fantastiska ekologiska kaffen.

/det godaste kaffet är nyrostat, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 5 juli, 2018