Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Hur länge håller sig kaffet färskt

Hur länge håller sig kaffet färskt

På Kafferosteriet Koppar levererar vi alltid nyrostade kaffebönor hem till din brevlåda, eftersom att kaffet är maxat med aromer just då. Men vad är det egentligen som gör att kaffet är som bäst när det är färskt, och hur länge håller det sig bra? Det tänkte vi dela med oss av idag!

Vi börjar med att backa bandet något för att förstå hur kaffets kemi är uppbyggd, och stannar vid den form av kaffe som kommer till oss på rosteriet från kaffehandlaren - råkaffet. Kanske har du någon gång sett eller hållit i en råkaffeböna? Om inte, så kan jag avslöja att du inte gått miste om någon storslagen upplevelse. Den ljusa bönan är relativt doft- och smaklös, men fungerar däremot som en utmärkt liten konservburk. Här ligger alla aromer och kemiska föreningar skyddade i bönans inre, och håller sig schyssta i upp till ett år ungefär.

Så fort bönan utsätts för kafferostens hetta börjar det hända saker, inte minst med bönans hållbarhet. I rostens temperaturer på 150° och uppåt börjar bönans eteriska oljor tränga ut ur cellerna, och hundratals aromatiska föreningar kommer nu till liv. I takt med att kaffebönorna blir allt sprödare fylls vår lokal med härliga dofter - under dessa dagar är jag extra glad över att ha rosteriet som arbetsplats.

När bönorna väl tagits ur rosten är kaffet maxat med aromer, och från och med nu kommer aromerna börja avta likt en tickande klocka, för här rör det sig om en känslig råvara. Vi koppar (provsmakar) ju alltid kaffet direkt när det tas ut och Fredrik, grundaren av KOPPAR, brukar alltid springa och brygga en espresso så snart han får tillfälle. Det gör han sannolikt för den grymma cremans skull för egentligen är det så att bönorna bör vila i något dygn för att koldioxiden, som biltats när aminosyror och socker reagerat med varandra i rostens hetta, ska försvinna. Koldioxiden försvårar nämligen för vattnet att extrahera smak ur kaffet.

Detta leder oss alltså in på en av min vardags allra största frågor: Hur länge håller sig kaffet färskt? Eller, rättare sagt: När smakar det som allra bäst?

Någon som ägnat en stor del av sitt liv till att forska på kaffe och just denna fråga är kemiprofessorn Chahan Yeretzian. Idag håller han till i Schweiz där han sedan 2008 driver ett forskningscenter, och nästan 80% av deras forskning handlar om just kaffe. Resultaten från Yeretzian och hans teams forskning är värdefull för såväl stora som små rosterier - själv har han arbetat med jättar som Nestlé under tiden då företaget lanserade kaffemaskinen Nespresso.

Att säga när ett kaffe "peakar" (alltså då smaken är optimal) är svårt att säga - men rent generellt berättar Chahan, i en intervju med Boot Camp Coffee, att det kan vara någon gång mellan dag 1 fram till dag 14 efter rostning. Efter två veckor har en stor andel av kaffets ursprungliga aromer hunnit lämna bönan.

Yeretzian berättar vidare att kaffe nästan är som en levande organism - inte minst under den första veckan. Avtagandet av koldioxid gör att nya aromer kan extraheras och Chanan beskriver det som att kaffet förändras, snarare än att det åldras. Efter en vecka, så har den mesta koldioxiden definitivt lämnat kaffebönorna. Samtidigt så springer också aromerna iväg och om du - liksom oss - dricker även med näsan, alltså låter smak och doft bilda en helhet, så är det nu du bör vara på hugget och dricka upp kaffet.

Bilden klarnar, men ännu har vi inte lyft på alla stenar. Kaffets peak beror nämligen också på vilket kaffe som rostats. En ljusrostad böna har högre densitet och tar längre på sig att släppa ifrån sig koldioxid, till skillnad från en mörkrostad böna som är porösare. En espressoböna behöver, likt ett lättrostat kaffe, också några extra dagars vila eftersom espressomaskinens extraktionstid är så pass kort att inte lika mycket koldioxid avges under bryggningen. I slutändan handlar det om att prova sig fram. Din smak är som vanligt subjektiv!

Oavsett om det är en ljus lättrost eller vår mörkaste espresso som sprakar i rosten så är slutprodukten alltid ett helt nyrostat kaffebrev som levereras bara dagar efter att kaffet har rostats. Det är då vi väljer att dricka vårt kaffe. Prova du med, och testa dig fram för att hitta kaffekoppen maxad med smaker och aromer!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 17 maj, 2019