Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Hur skiljer sig kaffet åt i smak, beroende på varifrån i världen det kommer?

Enligt en legend sägs det att det första kaffet upptäcktes redan på 800-talet, av fårahedern Kaldi i Etiopien. Drygt 1200 år har hunnit passera, och kaffet har minst sagt tagit sig ut i världen. Idag odlas det i över 80 olika länder, på plantager som sträcker sig hela vägen från Hawaii till Nya Zeeland. Men, hur smakar egentligen världens olika kaffen?

Afrika: det fruktiga kaffet
Sanningshalten i legender som Kaldis kan förstås diskuteras, men något som är säkert är att arabicaplantan härstammar från Östafrika. Än idag växer kaffebäret vilt i Etiopen, och tillsammans med länder som Tanzania, Kenya och Burundi producerar man här kaffen i det absoluta toppskiktet. Det afrikanska kaffets gemensamma nämnare är den tydliga fruktigheten, som ger dig alltifrån toner av citrus, hallon, blåbär eller varför inte - jordgubbar. Förklaringen till Afrikas välsmakande kaffe stavas, förutom att det är kaffets naturliga hemort, mineralrik jord och höga höjder.

Asien: kaffe med kryddiga toner
För många av oss är Asien mest känt för sitt te, men likväl är världens näst största kaffeproducent faktiskt Vietnam. Här produceras mängder av robusta, som ofta säljs som snabbkaffe av lägre kvalitet. Indien däremot, som också är en stor producent av robusta, har en tradition av att ta fram bättre kaffe. Här låter man ofta plantera in kardemumma- och kanelträd i skuggan av kaffebuskarna. Dessa tillför kryddiga toner till kaffet. Och på tal om kryddigt kaffe: i det indonesiska ölandskapet, hittar vi ett annat sådant. På de klassiska öarna Sumatra och Java växer nämligen mustigt arabicakaffe, med fyllig och jordaktig smak.

Centralamerika: balans
Centralamerikas kaffe utmärker sig för att ha härliga inslag av flera världar. Här finns ofta smak av både choklad, nötighet och i många fall även frukt: Balans helt enkelt! Kaffet från denna kontinent är gott som det är, men just balansen gör det också utmärkt att använda i olika blandningar.

Sydamerika: aromatiskt kaffe
Söder om Panamas landsgräns hittar vi Colombia och nästa kontinent, Sydamerika. Här finns småskaliga producenter med exklusivt specialkaffe, men också kaffebranschens stora jätte Brasilien. Idag står brassarna för mer än en tredjedel av världens kaffe, och kaffet här kännetecknas av den söta och nötiga karaktären. Kaffet i Brasilien växer på lägre höjd och det är ofta fråga om extremt storskalig produktion. En väldigt liten andel av brasilianskt kaffe är ekologiskt.

Om vi istället tar oss västerut når vi Andernas bergslutningar. Här, i bland annat Colombia och Bolivia, odlar man på högre altituder där jorden är näringsrik och luftens syrehalt är låg. Kaffet tar längre tid på sig att mogna, men i gengäld får bonden ett bär med komplex cellstruktur och god smak. Colombia är just därför också berömda för aromatiska kaffe, som ofta går i toner av apelsin. Här investerar man mer i produkten än i produktionen och idag är hela 42% av Colombias kaffeproduktion hållbar.

Varifrån kommer då KOPPAR:s kaffe? Allt kaffe vi köper in är hållbart producerat och klassat som specialkaffe. Majoriteten av våra kaffesorter kommer från ekologiskt certifierade gårdar men det händer att vi köper in kaffe från microlots där bönderna helt enkelt inte har råd eller möjlighet att certifiera sig. Allt kaffe är omsorgsfullt utvalt och av hög kvalitet. Här kan du läsa mer om vart vårt kaffe kommer ifrån och hur vi arbetar med dem - båda som single origins och i våra blandningar.

/det nyrostade kaffet är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 20 september, 2018