Bönorna kommer till oss i säckar som väger ungefär sextio kilo. Varje säck är märkt med ett batchnummer som sedan följer genom hela produktionen. Skulle du, ta i trä, någon gång få ett kaffe som smakar dåligt så kan vi härigenom spåra ditt paket bakåt i kedjan – hela vägen tillbaka till bonden som odlat just de bönor som finns i din blandning. Samma gäller om KIWA, som certifierar vår ekologiska produktion, skulle ta ett stickprov och upptäcka kemikalier i vårt kaffe. Då kan vi spåra just den produktionen hela vägen bakåt till plantagen för att se vad som kan ha gått fel.
Vi har ett godast före på bara 3 månader efter rostning. Det är inga problem att dricka efter det, kaffet blir inte dåligt per definition och håller hur länge som helst. Men smakerna har definitivt gått upp i rök! Vill du därför vara säker på att alltid ha nyrostat, beställ våra kaffebrev!
Över till själva rostningen: Böna för böna betar vi oss först igenom blandningarna. Det går inte att rosta säg tre mellanrostade bönor vid en och samma rostning. Varje böna har sin karaktär och det är fingertoppskänsla som avgör exakt när en böna är färdigrostad. Vi följer varje rostnings unika kurva, tar ut och kontrollerar färgen vid givna tidpunkter så att bönan ska bli perfekt. Ej heller kan vi rosta samma indonesiska böna som finns i flera av våra blandningar för alla blandningar samtidigt. I en blandning är den mörk- och i en annan mellanrostad.
Vi rostar alltså långsamt. Vi rostar även på låg temperatur. Beroende på bönans densitet (hur mycket fukt den har i sig) så varierar ingångstemperaturen mellan 190˚C och 205˚C. Espressobönorna rostar vi lite mörkare och bryggbönorna lite ljusare i vår rostare från holländska Giessen.
När bönorna är färdigrostade blandar vi dem varsamt på låg hastighet. Sent på natten står sedan slutresultatet klart i stora kärl på golvet, men då är det dags för både oss och bönorna att vila. Redan morgonen därpå står vi redo att packa och skicka ut vårt nyrostade kaffe!
Kaffebönor rostas genom att exponeras för höga temperaturer. Temperaturen varierar beroende på typen av böna, densitet och önskat resultat, men ligger oftast mellan 190˚C och 205˚C. Rostning sker under en lång period där man följer varje rostnings unika kurva, tar ut och kontrollerar färgen vid givna tidpunkter så att bönan blir perfekt. När bönorna är färdigrostade blandas de varsamt på låg hastighet.
Ja, det är inte omöjligt att rosta kaffe hemma, men det är långt ifrån enkelt! För en framgångsrik hemmarostning behöver man helst en professionell kafferost. Det finns även möjlighet att rosta bönor i hemmet utan speciell utrustning, men detta kräver mycket mer kunskap för att få rätt resultat. Vi rekommenderar att man satsar på att köpa färskrostade kaffebönor från ett duktigt rosteri och istället lär sig mala bönorna hemma.