Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Kaffebärets anatomi

 

Kaffebärets anatomi

Det är dags att undersöka kaffebäret lite närmare! Just nu, under de svenska vintermånaderna, arbetas det för fullt på kaffeplantagerna runt om i världen. I länder som Kenya och Etiopien ligger huvudskörden just nu under december-februari, medan kaffebären i t.ex. Centralamerika och länder norr om ekvatorn får vänta till februari-april innan bären nått sin djupröda färg.

Ett kaffebär blir till

Tidigt på året slår vita kaffeblommor ut på kaffebusken, och under de kommande månaderna blir blomman till ett kaffebär. Det tar minst ett halvår, ibland uppemot nio månader innan bäret blivit fullmoget.

Innan dess har kaffebäret skiftat från en klargrön färg, till gyllenbrun och sedan till sin vackra djupröda färg. Beroende på kaffesort kan det även finnas med inslag av gula skiftningar på det mogna bäret.

Kaffebuskens skörd

En kaffebuske ger en skörd om året och brukar ge goda skördar i uppemot 20 år. När busken är 7-8 år ger den som mest frukt och i genomsnitt brukar en buske producera cirka 2000 mogna kaffebär per skörd, vilket motsvarar cirka 2,5 kg frukt. I slutändan resulterar det i cirka 500 gram nyrostat kaffe.

kaffeböna kaffebär

Kaffebärets fruktkött

Innanför kaffebärets röda ytterskal finner vi fruktköttet. För att avlägsna fruktköttet från bönan kan kaffebonden antingen torka den, eller använda olika kvarnar och tvättredskap. Därefter är det effektivt att låta bönan tvättas i vatten för att bli helt av med sitt fruktkött.

Många bönder använder fruktköttet för att gödsla kaffeplantaget - miljösmart och ekonomiskt. Det går även att göra gott te av fruktköttet och smaken brukar påminna om en syrlig nyponsoppa!

Innan vi når fram till kaffebönan återstår pergamino- och silverhinnan som omger och skyddar bärets inre. Genom att nyttja olika maskiner tvättas bönan ren från sina hinnor och kaffebönan är nu exponerad.

Är kaffe en kaffeböna eller ett kaffebär?

Även om vi kallar det för just kaffebär och kaffeböna är det i själva verket inte helt korrekta benämningar. Kaffebäret är biologiskt sett en stenfrukt och bönan är egentligen ett frö.

kaffebönan

Fröets färg är ljus och lätt gyllenbrun. Fröet består oftast av två delar som ligger emot varandra, som tvillingar. Cirka 15 procent av kaffebönorna, eller kaffefröerna, är dock bara ett enda större frö - vilken brukar benämnas som pärlböna - och dessa brukar ge en bättre smak i kaffekoppen.

Som vanligt värmer vi på Kafferosteriet Koppar upp vår kafferost varannan måndag. Vid temperaturer strax under 200° börjar de ljusa kaffebönorna spraka och skifta till en mörkare brun färg.

På de höga temperaturerna utvecklar sig bönans eteriska oljor och tusentals aromatiska föreningar träder fram. Efter rostning och en kort vila är det dags att dricka nyrostat kaffe och njuta av tusen aromer och smaker!

kaffebönor utforska