Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Kafferostningens faser

Att dricka nyrostat kaffe är en helt ny upplevelse, för det är vid rostningen som kaffebönan frigör all sin smak och arom. Att rosta kaffe är ett delikat arbete. Metodiskt jobbar vi oss igenom de olika faserna och driver fram det allra bästa ur varje böna, varje ursprung. Här går vi igenom de olika faserna och illustrerar hur kaffet skiftar karaktär vid olika temperaturer under rostningen.

1.Rumstempererat råkaffe har en gräsaktig, höig doft och är ofta grönt till grågrönt. Här ett råkaffe från Honduras.

2.När bönorna har släppts i rosten så sjunker rostens temperatur och bönornas temperatur börjar öka. När bönorna nått en temperatur kring 80 °C, så börjar även rostens temperatur att öka igen. Bönorna har fått en blankare yta, men färgen har inte ändrats nämnvärt. Vi kallar detta ögonblick för ”turning point” och fasen bönorna befinner sig i för ”drying phase”.

3.Vid ungefär 120 °C så ser vi en antydan till färgförändring åt det gula hållet. Bönorna börjar släppa sitt tunna skal. Doften går åt det nötaktiga hållet.

4.Vid 150 °C har bönorna börjat gulna på riktigt och går in i ”Maillard phase”. De ändrar färg och doft snabbare. Mer fukt än tidigare släpps och doften blir än mer nötaktig, nästan lite bränd i tonen.

5.Popcorn! Vid 165-170 °C närmar vi oss en mer gyllenbrun nyans och en klassisk popcorn-doft infinner sig.

6.Vid 190 °C är bönorna mer bruna än gula. Dofterna blir mer intensiva, temperaturen ökar snabbare än tidigare.

7.Vid 200 °C delar sig bönorna, poppar som popcorn. Vi kallar detta ”first crack”. Här släpps en stor del av den fukt som tidigare fanns i bönorna. Vi går in i ”development phase”, där de karaktäristiska kaffesmakerna och aromerna börjar ta form. En viss antydan till kaffedoft infinner sig.

8.210 °C. Doften är påtaglig och rostningen är färdig. Packa, posta, njuta!

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!