Ursprung: Etiopien
Region: Amaro, sydvästra delen av landet
Producent: Amaro Gayo
Bönsort: Ethiopian Heirloom
Skördetid: Oktober - Februari
Odlas på: 1100 - 1800 möh
Process: Bärtorkad (torra metoden)
Amarobergen ligger i sydvästra Etiopien, i Sidamoregionen. Här är naturen lummig av bambuskog, forsar, vattenfall och utspridda byar befolkade av Amarofolket. Flera av dem odlar kaffe, och Amaro Gayo sysselsätter inte mindre än 10 000 lokala farmare.
Kaffestationen drivs av Asnakech Thomas, en kvinna som själv är uppväxt här och tillhör Amarofolket. Efter en tid utomlands kom hon tillbaka och startade upp sin verksamhet 2005, fast besluten om att kombinera ekologisk, högkvalitativ kaffeproduktion med satsningar på lokalsamhället. Bland annat investerar Amaro Gayo i utbildning, hälsa och sjukvård. De har dessutom startat en förening för kvinnliga kaffeentreprenörer och ett fotbollslag för regionens ungdomar.
Stationen kan processa kaffebären både med den våta och torra metoden och satsar hårt både på skörd, sortering och urvalskontroll så att endast det bästa kaffet till sist lämnar Amaro Gayo för att nå kvalitetsmedvetna rosterier världen över.