Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars kaffe från Barahona, Dominikanska Republiken

Ursprung: Dominikanska Republiken

Region: Barahona

Bönsort: Typica, Caturra

Skördetid: Augusti – februari

Odlas på: 600 – 1100 möh

Process: Våta metoden med soltorkning

I sydvästra delen av Dominikanska republiken, med kust mot Karibiska havet, hittar vi provinsen Barahona. Provinsens huvudstad Santa Cruz de Barahona är en av de viktigaste på ön, då den har hamn och är ett centrum för landets sockerindustri. Socker, tillsammans med kaffe, tobak och bananer, är en av de viktigaste exportvarorna.

Landets regering har medvetet satsat på att utveckla kaffeindustrin sedan lång tid tillbaka. Landet är därför uppdelat i sju kafferegioner för att främja kaffets individuella smakprofiler från olika mikroklimat. Dessa sträcker sig från 600 till 1450 meter över havet.

Kaffet från Barahona-regionen växer längs sydvästkusten på 600-1100 meter över havet. Sammanlagt odlas här landets finaste kaffe på 12.000 hektar av 2.600 odlare. Savannklimat med regelbundna regnskurar och solsken gör det möjligt att odla och plocka kaffe nästan året runt. Kaffeträden blommar 4-5 gånger om året och kaffeplockare återvänder till ett och samma träd 5-6 gånger för att plocka kaffebär. Detta kaffe består av 85% arabicasorten typica och till 15% av arabica caturra. Bären mognar långsamt i skuggan av inhemsk tall, guava och macadamiaträd. Kaffet är handplockat, tvättat, soltorkat och klassificierat för hand.

Utvecklingen av hållbart jordbruk är av stor betydelse i Barahona. Gårdarna i Barahona tenderar att vara små och många av dem är ekologiskt certifierade. Men även de som inte är certifierade jobbar enligt de byodynamiska principerna för att hålla uppe den höga kvalitetsstämpeln.

Utöver att vara en viktig del av Dominikanska Republikens ekonomi, så är kaffe också en viktig del av landets kultur och dricks mycket och överallt. Det är landets alkoholfria nationaldryck som vanligtvis severas i en liten espressokopp. Tips för dig som reser till Dominikanska Republiken: Tacka inte nej om du blir bjuden på en kopp kaffe. Det är väldigt oartigt. ;-)

Relaterade produkter