Ursprung: Etiopien
Region: Sidamo
Bönsort: Arabica, Heirloom Ethiopia
Skördetid: November-December
Odlas på: 1800-2000 möh
Process: Tvättat
För oss i Koppar så är Etiopien Afrikas vagga när det kommer till kaffe. Inte bara för att det var i skogarna i Kaffaregionen som vild arabica växte fritt, utan även för att Etiopien så klart och tydligt ger oss den frukt vi eftersöker i den här typen av kaffe.
Kaffelandet Etiopien är typiskt sett uppbyggt av en stor mängd små kaffebönder. Den genomsnittliga yta som de odlar uppgår till ungefär en hektar! Bönderna delar sedan på stationer att processa de bär de tar dit. Vårt kooperativ heter Cooperative Sidama Coffee Farmers’ Cooperative Union och utgörs av hela 69.000 medlemmar, utspridda över bergen och dalarna i Sidamoregionen i södra Etiopien.
Kooperativet delar varje år ut hundratals stipendier till medlemmarnas barn, finansierar skolbyggen och en stor del av infrastrukturen kring kooperativet (t.ex. har det dragit elledningar ut till 5.000 av medlemmarna). Här får vi tydliga kvitton på vad den Fairtrade-premium vi betalar resulterar i!
Den Heirloom Ethiopia som vi återfinner i vårt lättrostade kaffe ger en fräsch och citruslik syra, härlig frukt och krämig kropp. Doften är intensiv bergamott och starkt av svart te.