Ursprung: Guatemala
Region: Chimaltenango, Western Highlands
Producent: Joseph Mooney
Bönsort: Bourbon och Caturra
Skördetid: December – Mars
Odlas på: 1650 – 1800 möh
Process: Våta metoden med soltorkning
Prisade kaffeproducenten Joseph Mooney är fjärde generationens kaffeodlare på Finca El Porvenir väster om Guatemala City. Farmen grundades av hans farfarsfar i slutet av 1800-talet, och redan i början av 1900-talet var 250 hektar planterade med arabica bourbon-kaffeträd.
Bergskedjan Sierra Madre har inte mindre än 37 vulkaner där några är aktiva och sprider näringsrik aska i de högt belägna kaffeplantagerna. Mooney känner till området utan och innan och vet dess speciella förutsättningar. Här växer exempelvis höga tallar som ger perfekt skugga till kaffeträden samtidigt som deras rötter binder jorden och förhindrar erosion.
Området har stor biologisk mångfald med rikt växt- och djurliv. Det regnar regelbundet men klimatet är mestadels soligt med heta dagar. Höjden, nära 2 000 meter över havet, gör dock att nätterna är kalla vilket bromsar mognadsprocessen. Tillsammans med skuggan från träden ger det långsamväxande, täta och hårda kaffebönor av mycket hög kvalitet.