Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars kaffe från Galapagos

Ursprung: Galápagos, Ecuador

Region: San Cristobal

Bönsort: Bourbon

Skördetid: December-Februari, samt Augusti-September (mindre skörd)

Odlas på: 450 - 900 möh

Process: Tvättat

Galapagosöarna har en, för de flesta av oss, given plats på vår s.k. "bucket list" (saker vi måste göra eller platser vi måste besöka innan vi dör). Belägna ca 100 mil väster om Ecuadors fastland är de 19 öarna i gruppen världskända för artrikedomen och det var här Charles Darwins teori om naturligt urval kom till. Öarna är skyddade nationalparker och vattnet runtomkring reservat. Galapagosöarna har en självklar plats på Unescos världsarvslista.

Vattnas det redan i munnen? Och då har vi inte kommit till själva kaffet!

Det var 1879 som franska kolinisatörer seglade in med frön till Bourbon Arabica för första gången. Än idag är det fortfarande denna, fina och långsamt växande, art som dominerar de knappa 500 hektar som idag odlas med kaffeträd på i huvudsak de två öarna San Cristobal och Santa Cruz.

Det finns en mängd olika faktorer är avgörande för din kaffeupplevelse. Generellt brukar man säga att kaffe som odlas på hög höjd utsätts för mindre syre och det är lite kallare. Kaffet där växer långsammare och får en fin mognad med lite mer sötma och komplexitet i bären. En stor del av världens specialkaffeproduktion kommer från högre höjd. Men stirra dig inte blind på höjden! Då riskerar du att missa ett av ditt livs stora kaffeögonblick!

Precis som på t.ex. Hawaii så växer kaffeträden på Galapagosöarna på relativt låg höjd. I båda fallen kompenseras höjden med ett helt perfekt mikroklimat för kaffeodling. Vi har en inlandsdimma som bitvis kan ligga tät och omgivande vatten som smeker den vulkaniska jorden med sina vindar. Från vulkanens sjö kan kaffeträden hämta näring med naturligt mineralvatten.

Kaffe från Galapagos kännetecknas ofta av mörk choklad, cederträd och andra tropiska träd. De är relativt lätta i kroppen, milda och fina i koppen. Detta lyftar vi i KOPPAR fram genom att rosta råkaffet lite ljusare än vanligt i No 7 Galapagos. Kaffet dricker du med fördel lite svalare än normalt. Då kommer det sin fulla rätt och din smakresa kan påbörjas.