Ursprung: Colombia
Region: Södra Huila, i kommunerna Isnos, San Agustín, Pitalito och Acevedo
Producent: Coffee Origien
Bönsort: Arabica Caturra, Castillo, Colombia, Tabi, Bourbon
Skördetid: Oktober - December
Odlas på: 1350 - 1900 möh
Process: Tvättad
Runt byarna Isnos, San Agustín, Pitalito och Acevedo i södra Huila finns flera små odlare som tillsammans gör ekologiskt specialkaffe under namnet Coffee Origen. Tack vare samarbetet har de bland annat haft möjligheten att sätta upp ett laboratorium där de regelbundet analyserar sitt kaffe för att hålla bästa möjliga kvalitet.
Sedan länge är odlingarna ekologiskt certifierade och man arbetar nu även med hållbarhetsfrågan som inkluderar hela produktionskedjan. Klimatet är ypperligt tack vare lummigt gröna berg som håller luftfuktighet och ger svalka. Jordmånen är vulkaniskt komplex och bördig med olika mineraltyper.
Huila fick egen ursprungsbeteckning 2013 och kan därför jämföras med både champagne och roquefort. Detta tack vare områdets karaktäristiskt goda förutsättningar för kaffe av toppkvalitet. Här odlas de flesta för Colombia förekommande arabicavarianter och bönsorter.