Ursprung: Demokratiska Republiken Kongo
Region: North-Kivu, östra Kongo
Producent: Kooperativet Kawa Kabuya
Bönsort: Arabica Bourbon
Skördetid: Huvudskörd (ca 80%) i juli-december, en mindre skörd (ca 20%) i februari-maj
Odlas på: 1200 - 2000 möh
Process: Tvättat
Det kongolesiska kaffet reser sig igen och Kooperativet Kawa Kabuya är en av förklaringarna till pånyttfödelsen!
För bara 30 år sedan var Kongo en storproducent av billigt bulkkaffe. 130.000 ton om året plockades och processades, men priserna pressades mer och mer och fler och fler mellanhänder, som alla ville ha en del av kakan, dök upp. Vid någon tidpunkt kom en s.k. tipping point då det blev alltför olönsamt att producera kaffe och de flesta kaffebönderna tvingades lägga ner sin produktion. Hela industrin behövdes startas upp på nytt.
Det vi ser hos kooperativet Kawa Kabuya är inget annat än en pånyttfödelse. Istället för storskalig och billig bulkproduktion har vi här 2500 småbönder (varav 736 är kvinnor), vilka vardera förfogar över i snitt en halv hektar kaffeodling. De odlar sitt kaffe i deras skogsträdgårdar och har gått samman i kooperativet Kawa Kabuya. De har alla investerat en mindre summa för att få små tvättstationer som de alltså idag själva äger på plats. Tvättstationerna ligger i nära anslutning till hemmen och idag har kooperativet 52 stycken sådana. Kooperativet sysselsätter sammanlagt 280 medarbetare utöver bönderna själva. Under skördetid tar bonden bären till tvättstationen ungefär varannan vecka. Där sorteras de och bonden får bättre betalt ju bättre kvalitet som levereras.
Idag är konsumenterna beredda att betala för kvalitet när de köper kaffe. Så såg det inte ut på alls samma sätt för 30 år sedan. En god cirkel skapas, för ju bättre kvalitet bönderna lämnar in till de egenägda stationerna, desto mer får kooperativet betalt för att vi som kafferostare är beredda att betala mer - för att våra kunder vill ha kvalitet. Nästa gång, vid nästa skörd, så är bären ännu lite bättre sorterade när de lämnas in och kvaliteten förbättras ytterligare!
Bären pulpas (fruktköttet slits loss) och bönorna ligger sedan i blöt för att fermenteras i ca 24 timmar innan de hamnar på torkbord i 2-3 veckor. Varje tvättstation har alltså en anställd kvalitetskontrollant och inte bara kooperativets kunder, dvs Kafferosteriet Koppar och andra, betygsätter kaffet. Europeiska Q-graders lämnar regelbunden feedback till kooperativet. Nu planerar kooperativet för att sätta upp ett eget ”cupping lab” i Butembo!
Kaffet håller en erkänt hög nivå. När det koppades av belgiska Q-graders fick det hela 8,75 (av 10) på doft och arom, och ett genomsnittligt betyg om 8,5 (läs gärna mer om hur specialkaffe betygssätts här). Det är ett levande kaffe med kryddiga toner åt det sötare hållet, inslag av tranbär och lingon, med en lång angenäm eftersmak.