Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars ekologiska kaffe Sulawesi i Indonesien

Ursprung: Sulawesi, Indonesien

Region: Selatan

Bönsort: Arabica Toraja

Odlas på: 1600-1700 möh

Process: Våta metoden

Lika viktigt som det ekologiska arbetet, är det sociala ansvaret för kaffeproducenten Sulotco Jaya Abadi. Här uppe, vid Rante Karua, Bolokan, har kaffe odlats sedan 1600-talet, men med nuvarande ägare startades företaget 1987. Idag odlas cirka en miljon kaffeträd, dessutom omvandlas 200 hektar från den totala arean till ett naturskyddsområde.

Sulotco har en affärsplan som innebär ett nära samarbete med de omgivande invånarna. Här ges stora jobbmöjligheter för de boende som kan bli kaffebönder. Därutöver finns ett intäktsdelningssystem där 75 procent av grödorna tilldelas jordbrukarna och 25 procent går till företaget. Sedan köper företaget den del som ägs av bönderna till ett bra pris. På så sätt antar bönderna alltmer en känsla av att tillhöra plantagen.

Det nyskördade kaffet får jäsa under 12 timmar innan det tvättas och soltorkas. Efter lagring och avlägsnande av de sista hinnorna runt bönorna sker manuell sortering innan kaffet packas för att skeppas vidare. Allt för att endast det allra bästa kaffet ska lämna plantagen. Hos Koppar har bönorna slutligen rostats varsamt för att bibehålla deras rika smakkaraktär.

Kul fakta: Sulotco Jaya Abadi är den största privatägda plantagen i området, och skötseln sker helt ekologiskt. Ett exempel är att man givit kaffebönderna 2000 får gratis. Bönderna samlar upp fårens lort och säljer det till företaget som i sin tur kan producera ekologisk gödsel av den. Snacka om kretslopp!

Till syvende och sist är det kaffets smak som gäller, och här ligger som sagt Sulotco i världstoppen. Vi bjuds på en inbjudande start med aromer av toffé, pralin, röda bär och solmogen frukt. Även smaken börjar mustigt och kryddigt med lite nötiga inslag, men övergår snart i en bärig karaktär med härlig, ganska hög men snyggt balanserad syra, framförallt i den långa eftersmaken. Ett kaffe som passar perfekt till morgontidningen.