Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Ekologiskt höghöjdskaffe från Tanzania

Koppars kaffe från Uganda

Ursprung: Uganda

Region: Rwenzori Mountains

Producent: Bukonzo Joint Co-operative Union, bestående av drygt 5.500 småbönder, varav 80% kvinnor

Bönsort: Arabica (Nyasaland)

Skördetid: September - December

Odlas på: 1100 - 1900 möh

Process: Tvättad

Vid foten av snöbeklädda Rwenzori Mountains, med skuggande träd som tak över kaffeplantorna mognar förstklassig arabica i en luft lika kristallklar som vattnet som strilar ner från glaciären. De 5.500 bidragande småbönderna har allt sedan det ekologiska kooperativet grundades för knappt 20 år sedan vunnit kvalitetsutmärkelser och en stor ryktbarhet på den internationella specialkaffe-scenen. Samtidigt har kooperativet utvecklats till något "större" än bara kaffeodling. Inte minst för att 80% av medlemmarna är kvinnor och att kooperativet även leds av kvinnor. Bukonzo Joint Co-operative Union investerar i modern teknik och har idag små tvätt- och processtationer i varenda en av de 9 mindre enheter som kooperativet utgörs av. Man investerar även i familjerna och utbildar för jämställdhet i hemmen, man bedriver mikrofinansiering som varje dag möjliggör för medlemmarna att kunna växa sina småskaliga jordbruk. Sedan 2013 driver man en mödravårdsklinik och blicken riktas nu framåt mot ännu större infrastrukturprojekt, broar och vägar för att förenkla vardagen ytterligare för de kaffeodlande medlemmarna.

Kaffet från Bukonzo Joint Co-operative Union är utvalt för vårt julkaffe av Katharina Gerasch: "När vi tänker på julen, så vill vi ha värmande, kryddiga och silkiga aromer, som t.ex. kanel, kryddnejlika och anis. Om vi letar efter ett kaffe som ger oss dessa kryddor, gärna med ett sött och runt avslut för att passa extra bra med er svenska pepparkaka, så är Uganda ett fantastiskt alternativ. Den stora frågan blir om det går att toppa detta val för Julen 2019?"

Karta över Uganda, där vi hämtar vårt ekologiska kaffe ifrån.