Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Ekologiskt höghöjdskaffe från Tanzania

Koppars kaffe från Uganda

Ursprung: Uganda

Region: Rwenzori Mountains

Producent: Bukonzo Joint Co-operative Union, bestående av drygt 3.400 småbönder, varav 85% kvinnor

Bönsort: SL 14, SL 28, Nyasaland

Skördetid: September - December

Odlas på: 1300 - 1600 möh

Process: Tvättad

Trots att Uganda är ett av de minsta länderna i Afrika rankas det som nummer två i kvantitet när det gäller kontinentens kaffeproduktion, och som sjua i världen. Till skillnad från andra afrikanska kaffeländer som Kenya eller Tanzania är kaffestationer eller plantager inte vanliga i Uganda, utan det allra mesta – över 90 procent av produktionen, kommer från mycket små brukare med i genomsnitt en halv hektar mark.

Kooperativet Bukonzo Joint startades 1999 för att samla de fattiga och isolerade odlare som länge marginaliserats av samhället. Centralt var tidigt att tillhandahålla hållbar ekonomisk hjälp för att höja landsbygdens fattigas levnadsstandard, samtidigt som de skulle uppmuntras att ta del av samhällets utveckling. I och med att hela 85 procent av medlemmarna är kvinnor hjälper kooperativet också till med den viktiga demokratiska process som jämlikhetsarbete innebär.

Det senaste decenniet har Bukonzo Joint satsat stort på kvalitet och kunskapsutveckling, och levererar numera utvalt premiumkaffe i både större och mindre kvantiteter.

Karta över Uganda, där vi hämtar vårt ekologiska kaffe ifrån.