Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Färskrostade kaffebönor från Costa Rica. Här bild på teamet i Villa Betulia, varifrån vi hämtar deras Pink Bourbon Honey arabica.

Pink Bourbon Honey från Villa Betulia i Huila, Colombia

Kaffegård: Villa Betulia
Producent: Luis Anibal och Arley Calderón
Region: Huila, Colombia
Odlingshöjd: 1550 möh
Mikrolott: Honey-bearbetad Pink Bourbon

Arley Calderón är son till Luis Anibal Calderón, som köpte Villa Betulia 2005. Mikrolotten som vi utsett till Koppars Sommarkaffe är odlad på den del av gården som Arley själv kultiverar och bearbetar.

2012 planterade far och son 5000 Geisha-buskar på deras 20 hektar stora kaffegård. Geisha är kaffets heliga graal, samtidigt väldigt svårodlad. Det stora risktagandet föll väl ut och för några år sedan beslöt sig Arley och Luis Anibal för att gå all-in på exotiska arabica-sorter.

Pink Bourbon är en hybrid av Yellow och Red Bourbon. Bourbon är den klassiska colombianska fin-arabican och genom att korsa de gula och röda bären så uppstår en blommighet och väldigt behaglig friskhet, man annars mer frekvent stöter på i östafrikanska kaffen.

Idag växer, förutom Pink Bourbon, även röd, rosa och gul Geisha på gården. Men det stannar inte där... Familjen kan även stoltsera med de svårbemästrade elefantbönorna Maragogype, och de stora, fina Pacamara-bönorna.

Efter att familjen Calderón skördat kaffebären i just denna mikrolott, så läggs de i lufttäta kärl och fermenteras anaerobiskt i 4 dagar. Därefter avslägsnas skalen och bönorna läggs för att torka på s.k. marquesinas (upphöjda bäddar) på husets tak. Under ständig vändning och övervakning, så torkar det klibbiga och söta fruktköttet in i bönan under de 15-20 dagar som bönorna torkas. Vi kan kalla det för honungsmetoden med en anaerobisk twist.

I sommar njuter vi av Arley och Luis Anibals rosa underverk. Vem vet vad vi njuter av från Villa Betulia nästa gång?

Av: Fredrik
Senast uppdaterad: 16 juni, 2022

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!