Ursprung: Etiopien
Region: Gedeo, Yirgacheffe
Producent: Småbönder vid tvättstationen Hafursa Waro
Bönsort: Heirloom Ethiopia
Skördetid: November-Januari
Odlas på: 1800-2000 möh
Process: Tvättat och soltorkat
På avstånd ser Yirgacheffe-kullarna ut att vara täckta av ett tjockt, tjockt skogstäcke. I själva verket är Yirgacheffe en tätbefolkad region och på kullarna finns det många byar och hus med kaffebönder, vilka odlar det som kallas ”trädgårdskaffe”. Bönderna som odlat detta kaffe bor alla i närheten av tvättstationen Hafursa Waro i Gedeo-området. De äger i snitt mindre än en hektar mark var. Kaffet är den enda gröda som de kan få betalt för och det odlas oftast tillsammans med böndernas egenodlade mat som sötpotatis, mango och avokados. I trädgårdarna växer även vackra akacior, cordia-träd och etiopiska bananplantor. Växterna skyddar kaffeplantorna från direkt sol och låter kaffebären mogna långsamt.
Kaffet från Hafursa Waro är inte som andra kaffen. En intensiv doft av kanderad citron blandas med rika och blommiga smaker. Gräddigheten och dragningen åt mjuk kola är påtaglig. Om du låter koppen svalna efter bryggning, så blir den än mer mångfacetterad.