Många känner idag Indien som en producent av några av världens finaste teer, men faktum är att de även har kommit fram med och producerat exceptionella kaffen i över 150 år. Idag är Indien den femte största producenten av arabica i världen, efter Brasilien, Colombia, Mexico och Etiopien.
Den kommersiella produktionen startade kring 1840 när engelsmännen etablerade kaffeplantager i de södra bergskedjorna. Det tropiska klimatet, de höga höjderna, soliga sluttningarna, rika regnfallen och den feta jorden skapade ideala förhållanden.
Men hur var det då med ”monsooning” och hur hänger detta ihop med engelsmännen? Jo, när engelsmännen vid mitten av 1800-talet transporterade hem sitt råkaffe så gjorde de det som med alla andra transporter från Indien. I stora träskepp som seglade i 4-6 månader, runt Godahoppsudden och hem till de engelska hamnarna. Råkaffet låg under havsnivån i en, av havsvatten, väldigt fuktig atmosfär. Under sin resa så genomgick råkaffet dramatiska förändringar. De ljusgröna bönorna blev guldgula, dubblerades i storlek och gav ett helt annat kaffe hemma i England jämfört med när det rostades på plats i Indien.
Många engelsmän kom att uppskatta de säregna smakerna och aromerna som detta kaffe gav, men i takt med att transporterna effektiviserades så försvann ju karaktären. Därför började man laborera med att replikera processen för att stilla efterfrågan och det är denna process som fått namnet ”monsooning”.
Processen består av att exponera de nyskördade och tvättade kaffebönorna för fukt. Detta gör man i 15-20 cm höga högar som läggs ut i välventilerade lador under monsunperioden. Processen tar plats på västkusten, då vindarna från havet drar in mellan juni och september.
Utgångspunkten tas i de allra mest högkvalitativa bönorna (Arabica Cherry AB) som alltså redan har processats och fruktköttet har avlägsnats. ”Monsooning” är ett delikat arbete, då bönorna måste vändas regelbundet under hela 12-16 veckor. Bönorna absorberar då regelbundet fukt, blir dubbelt så stora och färgmässigt går de till att bli guldgula åt det nästan ljusbruna hållet. I slutet av perioden, så graderas kaffet återigen och flyttas till torrare områden där det packas i säckar och slutligen skickas det hem till oss.
Kaffet som processas på detta vis får en unik prägel. Det blir örtigt, jordigt, åt tobakshållet, med cedar- och chokladnoter. Vi dricker det gärna med mjölk i. Då blir det härligt karamelligt.
Senast uppdaterad: 19 november, 2019
Denna artikel publicerades i samband med ett nyhetsbrev. För att inte missa intressanta nyheter i framtiden – anmäl dig till våra nyhetsbrev här!