Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gör ditt eget Dalgona coffee – på riktigt kaffe!

Årets hetaste kaffetrend är iskall. Så här gör du Kafferosteriet Koppars Dalgonakaffe:

Du behöver:
3 dl kaffe av vår Mellanrostade Espressoblandning, finmald för att för så koncentrerad smak som möjligt.
4 msk strösocker
4 dl kall mjölk
Isbitar
Ev garnityr

Följ sedan dessa steg:
1. Brygg starkt kaffe med valfri metod. Gärna stark espresso om du har den möjligheten. Häll kaffet i en kastrull, tillsätt strösocker och rör ihop. Koka upp och låt reducera tills cirka 1–1,5 dl mer viskös vätska återstår. Det tar 8–10 minuter.

2. Häll kaffekoncentratet i en bunke och vispa ordentligt med elvisp, gärna över kallvattenbad så går det fortare. Låt det ta tid, 5–10 minuter, tills konsistensen är ungefär som en krämig chokladmousse men tätare.

3. Fyll två glas med isbitar. Häll mjölk över. Skeda till sist över kaffekrämen och dekorera eventuellt med kaffe, kaffebönor, kakao eller kaksmulor. Servera gärna med sugrör och se till att den som dricker samtidigt rör ner krämen i mjölken undan för undan. I det kalla kaffet kommer krämen bli läckert seg och samtidigt ge god smak till drinken.

Historien bakom Dalgona coffee – från Sydkorea till ditt kök
Dalgona är kolakakan som förvandlades till en viral kaffesuccé gjord på frystorkat snabbkaffe under våren 2020. Kafferosteriet Koppar presenterar nu vår egen version gjord av finmalet espressokaffe.

Ja, det började alltså med en kolakaka, vanligtvis gjord av farinsocker, sirap eller melass. Den lättbakade, spröda kakan har många namn i världen, som Cinder toffee i England, Old fashioned puff i delar av USA, och Dalgona i Sydkorea. Där har den varit populär i flera decennier men på sistone har kaféer runt om i Asien också börjat toppa te och kaffe med krossade dalgonakakor och skapat varianter som blivit till egna drinkar.

Det var en sådan som den omåttligt populära sydkoreanska skådespelaren Jung Il-woo fick när han beställde en kaffedrink i Macau vid en TV-inspelning. Smaken på kaféets fluffiga men fasta kaffekräm som täckte toppen av den kalla mjölkdrinken liknade han vid dalgonakakornas. Den innehöll alltså inga kakor, men den kolaliknande smaken på krämen var tillräcklig för associationen.

Il-woo gav drinken namnet Dalgona coffee och under hashtagen #dalgonacoffeechallenge spred den sig som en löpeld över världen. I och med vårens multinationella karantän blev dock utmaningen inte att dricka den på kafé, utan att istället göra en egen version. Den fotogeniska mjölkdrinken blev snabbt megakändis på Instagram, Youtube och TikTok.

Det var alltså i första hand hemma som den virala drinken – mitt under rådande coronavirushysteri – ingav lugn och fokus i utmaningen att lyckas få till ett lika krämigt skum som originalet. Det får man enklast genom att använda vatten, socker och frystorkat snabbkaffe, men vi som verkligen gillar kaffe vet att sådant vanligtvis varken är gott eller av särskilt hög kvalitet. På Kafferosteriet Koppar tog vi därför utmaningen ett steg till och bestämde oss för att göra Dalgonakaffe av våra ”riktiga” bönor.

Följer man hashtagen på nätet verkar ingen ha lyckats särskilt väl med sitt Dalgonakaffe utan att utgå från frystorkat snabbkaffe. Men vi gav oss inte utan testade, testade och testade … Och till slut kom vi fram till att vi skulle skapa vårt eget kaffekoncentrat. Efter minutiöst provsmakande med olika kaffesorter som bas kom vi fram till att det som blir allra bäst är det finmalda av vår mellanrostade espressoblandning. Och slutresultatet blev inte bara gott – det blev en underbart megagod kaffe-mjölkdrink för soliga, varma dagar.

Vi ska dock ha i åtanke att inget Dalgonakaffe är lätt att tillreda. Självaste Jung Il-woo menar att vispandet känns minst 10 gånger så jobbigt som det egentligen är. Kafferosteriet Koppars version är egentligen inte särskilt jobbig, men den tar några minuter att förbereda. Och det är det värt!

Senast uppdaterad: 31 maj 2021

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!

 

 

Relaterade produkter