Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Kaffeproduktion i Afrika med bönor som torkas

Schyssta bönor

Kaffeplantan trivs bäst i områdena kring ekvatorn. Därför är produktionen störst i länder som Brasilien, Vietnam, Indonesien, Colombia och Etiopien. Odlingen innebär att dessa länder hela tiden ställs inför etiska frågeställningar. Hur värderar man förekomsten av historiskt och ekologiskt värdefull regnskog i förhållande till att avskogade plantager växer kraftigare? Hur tänker man kring besprutning, som garanterar större skördar än obesprutade grödor? Vattnet, som är en bristvara i exempelvis Etiopien, är en kanske ännu större utmaning. Man vet att det kan gå åt hisnande 140 liter vatten längs produktionskedjan väg för att producera en enda kopp kaffe.

Vi tar ansvar genom att välja kaffe med omsorg. I första hand köper vi in ekologiskt kaffe. Då har vi ju verkligen svart på vitt att producenten och kaffebönderna tagit hänsyn till miljön och inte använt några kemikalier eller besprutat grödorna. Det händer dock att vi köper in kaffe som inte är ekologiskt certifierat. Detta när vi vill erbjuda våra kunder exceptionella kaffen, ofta från s.k. microlots och bönder som helt enkelt inte har råd eller möjlighet att certifiera sig ekologiskt. Med 100% spårbarhet, hög kvalitet och en bonde vi vet är otroligt mån om jorden, så är detta i dessa fall mer än väl för oss! Vi är också beredda att betala mer för kaffet, eftersom vi därigenom bidrar till att odlare och medarbetare på fälten kan leva ett värdigt liv.

Vi är övertygade om att hänsyn till miljön och bra villkor för folket på fälten går hand i hand med ett schysst kaffe. Växer kaffeplantan i skuggan av härliga regnskogsträd, i balans med naturen, och har en glad bonde som sköter om den innan de mogna bären plockas helst för hand, så blir kaffet godare helt enkelt. Det säger sig självt att om inga kemikalier sprutas på bären, så rinner heller inga gifter ner i grundvattnet, tas upp av rötterna och hamnar i bönorna i slutändan. Och får odlaren dessutom en skälig lön så behöver hen inte ta några genvägar, utan kan se till att bara de finaste bären processas till de bästa bönorna.

Vilka är då de bästa bönorna? Tja, först och främst är det egentligen fel att tala om bönor. Faktum är att det är de röda kaffebärens kärnor som så småningom rostas, mals och hamnar i din kopp kaffe. Nå.

Man brukar tala om bönorna Robusta och Arabica, där det allmänt är Arabica som anses vara ”finast”. Robusta ger mer koffein, är något bittrare och smakar lite mindre än Arabica, men till dess fördel väger själva kroppen tyngre. Kroppen är kaffets fyllighet, jämför med ett vin som bara fyller hela gommen angenämt och utan att det spretar. Det behöver alltså inte alls vara fel att blanda de båda, även om Robustan generellt sett dominerar i billigare kaffesorter.

På Kafferosteriet Koppar vill vi alltid få fram det bästa kaffet och den starkaste kaffeupplevelsen. Med vår single estate och 100% eko Robusta från Indien får vi den godaste espresson. I No 1 Mörkrost Espresso är den en viktig komponent, i No 2 Mörkrost Espresso spelar den inte förstafiol men finns absolut med för krämighet och en fin bädd på toppen. Vi lyfter fram den fula ankungen och låter den ta för sig!