Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Ska man förvara kaffe i frysen?

Det korta svaret på frågan är: Nej, inte om du vill få ut maximal smak och arom ur ditt kaffe. Låt oss en gång för alla avliva myten om att kaffe ska förvaras i frysen!

Vi börjar med att gå igenom kaffets värsta fiender - även utanför frysen.

1. SYRE/LUFT dödar kaffe och alla andra typer av mat. En tät försegling för att minska och/eller utesluta att syre/luft kommer in är nödvändigt vid förvaring av kaffe.

2. LJUS dödar kaffe. Oavsett om ljuset kommer från solen eller en lampa, så bryter det ner kaffets organiska cellstrukturer.

3. VÄRME dödar kaffe. Ju varmare miljön är, desto snabbare flyttar molekylerna och bryts isär - och desto snabbare växer bakterierna.

4. FUKTIGHET dödar kaffe. Fuktiga miljöer uppmuntrar till bakteriell tillväxt och kan snabbt ändra bönans fuktnivå, vilket avsevärt förstör smaken.

Tillbaka till frysen.

Rostat kaffe har en låg grad av fukt i sig. Detta innebär att det är fullt fram att absorbera fukt från miljön som det befinner sig i. När kaffet suger upp fukt, så påverkas kaffets ursprungliga smaker väldigt negativt och resultatet kan bli väldigt märkligt. Smakmässigt blir kaffet ganska snabbt till en blek skugga av vad det varit från det att du har brutit förpackningen.

I en frys så är fuktigheten ofta späckad av tätt packade livsmedel. Här kan du lita på att kaffe som ligger intill fisk och lasagne i frysen inte blir någon höjdare till frukosten!

Luftfuktighet snabbar även på nedbrytningen av kaffets kemiska struktur. Hundratals kemiska reaktioner kan uppstå när du ökar kaffets fuktighet. Det är ju detta vi vill uppnå - fast endast under en kontrollerad bryggning och inte när kaffet förvaras...

Slutligen trivs olika mikroorganismer i en fuktig miljö. Även om det är osannolikt med en mikrobiell påväxt i frysen, så är det faktiskt fortfarande möjligt.

Nu tänker du kanske att du kan undvika allt detta om du förvarar ditt kaffe i en torr och helt lufttät behållare i frysen. Det verkar logiskt men...

... om du öppnar en lufttät behållare som precis tagits ur frysen kommer du inte undan kondensen som snabbt bildas på ytan av kaffet. Kondens är fukt och vi kan återupprepa allt vi skrivit från början igen. ;-)

Om du ändå har för mycket kaffe (mer än vad du tror du förbrukar under kommande 2-3 veckor) kan förvaring i frysen trots allt vara ett alternativ. Nedfrysning kan i viss utsträckning bevara kaffets färskhet. Tänk på att ändå inte kompromissa med följande om du inte vill förstöra ditt kaffe smakmässigt när du frysförvarar det:

1. Förvara ditt kaffe i mindre portioner - tillräckligt för en vecka eller så.

2. Förvara i en riktigt lufttät behållare.

3. När du tar ut kaffet ur frysen, låt det tina helt till rumstemperatur innan du öppnar behållaren. Om du öppnar behållaren för tidigt får du den otäcka kaffedödande kondens som vi har beskrivit i texten ovan. Glöm inte att frysförvaring under dessa förutsättningar kräver en viss planering så du inte råkar bli utan ditt kaffe en vacker morgon!

Hur du än vänder och vrider på det, så kan du vara säker på att det inte finns någon förvaringsmetod som kan ersätta nyrostat kaffe. En kaffekvarn blir även den snabbt kaffeälskarens bäste vän. Nyrostat och färskmalet kaffe höjer garanterat din kaffeupplevelse!

/det nyrostade kaffet är godast, Julianna på KOPPAR

Senast uppdaterad: 9 februari, 2019

Vi vill alltid skriva rejält matnyttiga nyhetsbrev. Denna artikel var med i vårt nyhetsberv i januari 2019 tex. Vill du ha fler spännande kaffenyheter från oss i framtiden, anmäl dig då supergärna till kommande utskick!